42 éves Ray Allen

42. születésnapját ünnepli ma minden idők legjobb tripladobója, a Boston Celticsszel és a Miami Heattel is bajnok Ray Allen.

Allen 1993 és 1996 között három évet járt a UConn egyetemre - utolsó évében 115 triplát dobott, amivel új rekordot állított fel az intézményben. Az 1996-os draft ötödik választottja aztán a Milwaukee Bucksnál kezdte profi pályafutását. Kisebb érdekesség, hogy 1997-ben még a zsákolóversenyen indult az All-Star gálán, míg később nem atletikus képességeiről, hanem egyértelműen távoli dobásairól lett híres.

A Bucksnál hat és fél szezont töltött. Három idény után emelte pontátlagát 20.0 fölé, ezzel All-Star is lett háromszor egymás után. A Milwaukee-val a 2000/01-es szezonban a keleti főcsoport döntőjéig menetelt - ez volt a híres Sam Cassell, Allen, Glenn Robinson-féle társaság -, ahol a Philadelphia Sixers ellen 4-3-ra kaptak ki. Ebben az idényben megnyerte a tripladobót az All-Star hétvégén, és az All-NBA harmadik csapatába is beválasztották. A 2003-as deadline előtt került el a Seattle Supersonicshoz - többek között őt adta a Bucks Desmond Masonért és Gary Paytonért cserébe.

A Seatlle-nél négy és fél idényt töltött, ahol még tovább emelte játékának szintjét, 23, 25, majd 2006/07-ben 26.4 pontot átlagolt. Mind a négy teljes szezonjában részt vett az All-Staron, 2004/05-ben pedig az All-NBA második ötösében is helyet kapott. 2007 nyarán Glen Davisszel együtt került a Boston Celticshez Wally Szczerbiakért, Jeff Greenért, Delonte Westért és egy 2008-as második körösért cserébe.

Bostonban harmadik számú ember lett Kevin Garnett és Paul Pierce mögött, de az új Big3-vel azonnal révbe ért, 2008-ban bajnoki címet nyert az együttessel. Öt idényéből háromszor az All-Star gálára is elvitték - ezzel összesen 10 ilyen szereplése van. 2010-ben is döntőt játszott az együttes, ám ekkor a Los Angeles Lakers visszavágott nekik, Allennek viszont emlékezetes marad ez a sorozat, ugyanis a finálé második meccsén 8/11-gyel triplázott, ezzel megdöntötte Michael Jordan rekordját a döntőben egy meccsen szerzett triplák számában.

Fél évvel később, 2011. február 10-én megint a Lakers volt az ellenfelük, ekkor pedig az alapszakaszban dobott legtöbb tripla rekordját vette át Reggie Millertől.

2012 nyarán szabadügynök lett, és nem kis visszhangot kiváltva írt alá a Boston nagy riválisához, a Miami Heathez. A 2013-as nagydöntőben megmutatta, hogy nemcsak levezetni ment a floridai együtteshez, a címvédőt ő mentette meg a bukástól a hatodik meccs rendes játékidejének legvégén, hosszabbításra mentő triplája örökké emlékezetes marad - főleg annak köszönhetően, hogy a Heat ezután behúzta ezt és a hetedik meccset is, ezzel megvédte a címét.

2014 nyaráig volt a Heat játékosa, három évvel ezelőtt pedig nem tudott dönteni arról, hogy folytassa-e vagy befejezze. Egészen márciusig úgy tűnt, hogy választ magának csapatot - legalább az alapszakasz végére és a rájátszásra -, ám márciusban bejelentette, hogy a 2014/15-ös szezont mindenképpen kiüli. Sokáig nem vonult vissza hivatalosan, de tavaly november 1-jén megtette ezt is. Mostanában azzal került többször is a hírekbe, hogy a korábbi bostoni csapattársai nem nagyon tudtak még neki megbocsájtani azért, ahogyan lelépett tőlük a Heathez, ettől függetlenül Isten éltesse sokáig!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus