43 éves Nick Van Exel

43. születésnapját ünnepli ma a 90-es évek egyik rosszfiúja és egyben egyik leglátványosabban játszó irányítója, Nick Van Exel.

Az 1971. november 27-én született Nick Van Exel két évig egy kisebb egyetemre járt, majd 1991 és 1993 között a Cincinnati hatalmas sztárja volt - először a Final Fourig, utána pedig a legjobb 8-ig jutottak a March Madnessen. Látványos és ponterős játéka után azonban borzalmas interjúi és privát edzései voltak, így csak a második kör 37. helyén kelt el az 1993-as drafton - a Los Angeles Lakers választotta ki.

Azonnal a Showtime-éra után feléledni kívánó Lakers egyik húzóembere lett (13.6 pont, 5.8 gólpassz). Az ezt követő években rendre 15-16 pont és 7-8.5 assziszt között átlagolt, 1996-ban azonban elkezdett lefelé ívelni karrierje. Előbb megütött egy bírót, amiért 7 meccsre el is tiltották, majd Kobe Bryant és Shaquille O'Neal érkezésével át kellett adnia a stafétát, ez pedig nem feküdt neki. 1998-ban ugyan ott volt az All-Star gálán, de két csalódást keltő PO-szereplés - a Utah verte őket 1997-ben és 1998-ban is, ráadásul úgy, hogy összesen egy meccset nyertek - után még ezen a nyáron elcserélték Denverbe, a játékának színvonalához képest gyakorlatilag a semmiért - Tony Battie-ért és Tyronn Lue játékjogáért.

A Nuggetsnél is tartotta átlagait, és egy ideig úgy tűnt, el is indítja felfelé a franchise-t, ám a csapat néhány elhibázott csere és több szerencsétlen sérülés miatt stagnált, méghozzá a nyugati PO-vonal alatt. Van Exel egyre kevésbé titkolta, szeretné, ha elcserélnék, így 2002 februárjában a Dallas Maverickshez került. Itt visszaesett 12 pont és 4-5 gólpassz környékére, de még produktív tudott lenni, ráadásul egy, a Denverhez képest sokkal jobb csapatnál. Másfél év után azonban a Golden State Warriorshöz került, megint egy év múlva, 2004 nyarán a Portland TrailBlazershez cserélték, 2005 nyarán pedig még aláírt szabadügynökként a San Antonio Spurshöz, de a bajnok a Dallas ellen elbukott a második körben, ő pedig befejezte karrierjét.

2009-ben a Texas Southern egyetem segédedzője lett, majd 2010-től kezdve három évet töltött az Atlanta Hawksnál, ugyanebben a szerepkörben. Az előző idényt a Milwaukee Bucksnál töltötte, szintén mint segédedző. Isten éltesse sokáig!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus