43 éves Shaq

43. születésnapját ünnepli ma Shaquille O'Neal, aki nem mellesleg ezen a napon dobta 61 pontos karriercsúcsát is.

A ma 43 esztendős Shaquille O'Neal pályafutásáról tavaly már hosszabban megemlékeztünk. Pont 28. születésnapját ünnepelte 2000. március 6-án, amikor a Los Angeles Lakers a Los Angeles Clippers ellen lépett pályára. Az ekkor még bajnoki címmel nem rendelkező center pályafutása egyik legjobb estéjét zárta a 123-103-as Lakers-győzelemmel végződő találkozón: 61 pontot szórt (24/35 mezőny, 13/22 büntető) és leszedett emelett 23 pattanót - előbbi karriercsúcsa.

Mint ismert, a Phil Jackson-Shaq-Kobe Bryant-féle aranysárga lila alakulat ebben az idényben lett először bajnok, O'Neal pedig az All-Star gála, az alapszakasz és a döntő MVP-jének járó díjat is bezsebelte.

 

Shaqnél 12 évvel idősebb, 55 esztendős lett a mai napon a Golden State Warriors történelmének egyik üde színfoltja, a két rájátszás-rekordot is tartó Eric "Sleepy" Floyd. A hátvédet az 1982-es draft 13. választásánál húzta ki a New Jersey Nets. Már első évében elcserélték a Warriorshöz, akiknél a harmadik szezonban kezdett kibontakozni igazán (19.5 pont). A negyedik idényében a gólpasszokban is előrelépett, 1986/87-ben pedig 18.8 pontot és 10.3 gólpasszt átlagolt, ezzel meghívták az All-Star gálára - először és utoljára.

Ebben az idényben volt legemlékezetesebb meccse is, amelyről tavaly májusban írtunk hosszabban is: a Los Angeles Lakers elleni második körös párharc negyedik találkozóján 29 pontot szerzett a negyedik negyedben, ezzel nyert csapata az aranysárga-lilák legendás együttese ellen. Egy negyedben szerzett 29 pontja és második félidőben szerzett 39-e is mai napig fennálló rekord az NBA történetében. Ezt követően azonban nem tudta már hozni korábbi számait, a következő idény közben elcserélték a Houston Rocketshez, akiknél pont a bajnoki évekig játszott. 1993 nyarán igazolt a San Antonio Spursbe, egy évet még levezetett a Netsnél, majd visszavonult.

 

O'Nealnál egy évvel fiatalabb a ma 42 éves Michael Finley, aki az ezredforduló környékén a Dallas Mavericks egyik vezére volt. A dobóhátvédet az 1995-ös draft 21. helyén választotta ki a Phoenix Suns, és bár rögtön 15 pontot átlagolt, a második szezonja közepén része volt annak a csomagnak, amelyet a Suns Jason Kiddért adott a Mavsnek. Finley azonnal 20 pontos játékos lett, majd miután 1998 nyarán megérkezett a csapathoz a draftról Dirk Nowitzki, csere útján pedig Steve Nash, kettejükkel karöltve indították meg felelé az eddig a pontig túl sok sikerélménnyel nem rendelkező franchise-t. 2001-ben jutottak be először a PO-ba - azóta összesen egyszer, 2013-ban nem sikerült ez nekik.

A Nash-Finley-Nowitzki trió a kanadai játékmester 2004-es távozásáig volt együtt, ezalatt két nyugati elődöntőt, egy nyugati döntőt és egy első körös búcsút tudtak felmutatni. Finley öt idényen keresztül átlagolt 20 pont fölött, majd két szezonja volt még 19 pont környékén, Nash távozása után viszont visszaesett teljesítménye. Egy idényt húzott csak le ezután Dallasban, 2005 nyarán pedig a San Antonio Spurshöz igazolt. Jó döntést hozott, hiszen 2007-ben bajnok lett Gregg Popovich-ékkal. Egészen a 2009/10-es idényig maradt is a Spursnél - év közben kivásárolták, ő aláírt a Boston Celticshez, akikkel bekerült a döntőbe, de kikapott a Los Angeles Lakerstől, 2010 nyarán pedig visszavonult. Isten éltesse sokáig őt is és a másik két ünnepeltet!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus