44 éves Zo

44. életévét tölti a mai napon a Charlotte Hornets és a Miami Heat egyik legendája, Alonzo Mourning. Isten éltesse!

A Georgetown centerműhelyének "terméke" az 1992-es drafton másodikként kelt Shaquille O'Neal mögött, és azonnal a Charlotte Hornets legnagyobb sztárja lett. Mindhárom itt töltött évében 21 pont, 10 pattanó és 3-3.5 blokk körül átlagolt. Első idényében rögtön kulcsszerepet játszott a PO-ban is: az ő buzzer-beaterével nyertek 104-103-ra a Boston Celtics elleni első kör negyedik meccsén, ezzel 3-1-gyel tovább is mentek - a Knicks 4-1-re győzte le őket a keleti elődöntőben.

Második és harmadik évében már az All-Star gálán is ott volt, az 1994/95-ös idényben viszont egyre nagyobb lett a feszültség Larry Johnson és közte, a szerződéshosszabbításról sem sikerült megegyeznie a Hornets-cel, ezért 1995 nyarán a Miami Heathez cserélték többek között Glen Rice-ért és egy 1996-os első körös pickért cserébe.

Itt töltött hét idénye volt talán pályafutásának legjobb része, hiszen további 5 alkalommal volt ott az All-Star gálán, kétszer, 1998/99-ben és egy évvel később a liga legjobb dobásblokkolója lett, mindkétszer beválasztották az év legjobban védekező csapatába, sőt, mindkétszer övé lett az Év Védője díj is. 1998/99-ben az All-NBA első csapatnak volt a tagja, egy szezonra rá pedig a másodiknak.

Ebben a szakaszban is voltak legendás meccsei Mourningnak, és talán a New York Knicks elleni rivalizálás marad a legemlékezetesebb: 1997-ben és 1998-ban is verekedésbe torkollott a két gárda PO-ütközete, amely a korszak egyik legnagyobb háborúja volt.

2000 nyarán kezdődtek problémái, ekkor diagnosztizáltak nála az orvosok egy súlyos vesebetegséget, ami miatt 2000/01-ben csak 13 meccset játszott, majd a teljes 2002/03-as szezont kihagyta. 2003 nyarán lejárt szerződése, 4 évre aláírt a New Jersey Netshez, de még ebben az évben visszavonult. Megműtötték, vesetranszplantáción esett át, és 2004 nyarán újra visszatért a Netshez. Év közben cserét kért, így többek között őt adták a Raptorsnak Vince Carterért cserébe.

Mourning soha még csak meg sem jelent a Torontónál, azonnal kivásárolta őt a kanadai együttes, így visszatért a Heathez. Jóval kisebb szerepet töltött be a floridaiaknál, de így is kulcsjátékosa volt a 2006-ban bajnokságot nyerő együttesnek. 2007/08-ban még ott volt a parketten, 2009 januárjában viszont bejelentette, hogy végleg visszavonul. Azóta a Heatnél a játékosok fejlődésért felel, és a közösség és a csapat közötti kapcsolat tartásában, javításában is nagy szerepe van. Isten éltesse sokáig!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus