45 éves a Dream Team plusz 1-e

Ma ünnepli születésnapját a Dream Team egyetlen egyetemről beválogatott játékosa, Christian Laettner (45), illetve a Sacramento Kingsben karrierjét éppen újjáépíteni kívánó Rudy Gay (28), Isten éltesse őket! Mellettük megemlékezünk Eddie Griffinre is, aki hatalmas tehetségként érkezett az NBA-be, de már 7 éve nincs közöttünk, Isten nyugosztalja!

A ma 45 éves Christian Laettnert sokan onnan ismerik, hogy a Dream Team egyetlen olyan tagja volt, aki az NCAA-ből érkezett - Laettner egyébként már az 1990-es világbajnokságon is szerepelt a nemzeti csapatban. 1992-ben a 3. helyen draftolta a Minnesota Timberwolves, és bár 1996-ban elcserélték Atlantába, a liga egyik megbízható, sokoldalú erőcsatára volt, aki 1997-ben az All-Staron is felléphetett. Minden adott volt, hogy egy szép karriert fusson be, azonban az 1998-ban pályafutásának íve megtört: Achilles-ín szakadást szenvedett, ami után már soha nem volt a régi.

Megfordult Detroitban, Dallasban, Washingtonban még lehúzott 4 évet, és pályafutását Miamiban fejezte be 2005-ben - de sehol nem tudott már húzóemberré válni. Mindezek miatt elsősorban NCAA-karrierje marad emlékezetes: 1991-ben és 1992-ben is bajnok lett a Duke-kal, rekordokat állított fel (legtöbb dobott pont, büntető, legtöbb meccs az NCAA Tournamenten) - és bár a rossznyelvek szerint Coach K (a Duke edzője és a Dream Team segédedzője) is kellett ahhoz, hogy az utolsó pillanatban ne Shaquille O'Neal, hanem ő kerüljön 1992-ben az utazó keretbe, Laettner minden idők egyik legeredményesebb egyetemi kosarasaként méltán pályázhatott erre a helyre.

 

Szintén ma ünnepli születésnapját (28) a Sacramento Kings kiscsatára, Rudy Gay. Gay a UConn színeiben hamar letette névjegyét az NCAA-ben, ami után szinte egyenes út vezetett az NBA-be. A Houston Rockets draftolta 2006-ban, de rögtön le is passzolták Memphisbe Shane Battier-ért cserébe. Bargnani és Roy mögött harmadik lett az Év Újonca szavazáson, és második szezonjában máris a csapat sztárja lett, miután Pau Gasolt elcserélték a Lakersbe. Gay fejlődése töretlen volt, olyannnyira, hogy 2010-ben a világbajnokságon szereplő Team USA tagja lehetett. 2010-ben 5 éves szeződést írt alá a csapattal, azonban a 2011-es nagy playoff-menetelésből kimaradt, mert nagyon súlyos vállsérülést szenvedett, ezt követően pedig kifejezetten vakvágányra került pályafutása.

A 2012-es rájátszásban ott volt csapatával, de a Memphisnek láthatón nem ment annyira vele, mint nélküle, Zach Randolph-fal és Marc Gasollal szinte zavarták egymást a pályán, ki is estek az első körben 4-3-mal a Los Angeles Clippers ellen. 2013 januárjában ő lett a fölösleges harmadik, a Toronto Raptorshoz cserélték - ebben a tranzakcióban szerezte meg a Grizzlies többek között Tayshaun Prince-t és Ed Davist. Egészen jó, több győztes dobással tarkított fél éve volt a kanadaiaknál, de az előző idény eleje pocsékul sikerült számára és a Raptorsnak is, így még december elején megváltak tőle, több kiegészítőemberért (Greivis Vasquez, John Salmons, Patrick Patterson, Chuck Hayes) elcserélték a Sacramento Kingshez.

A kaliforniai alakulatnál egyénileg összeszedte magát, igaz, a háromfejű Kings - Isiah Thomas, Gay és DeMarcus Cousins gyakorlatilag lerendezték a teljes támadójátékot, általában egyéni megoldásokkal - csapatként nem sok sikert ért el. Megítélését nem sokban segíti, hogy elcserélése után a Memphis 2013-ban nyugati döntőt játszott, a Raptors pedig az előző idényben óriási feltámadást produkált rögtön azután, hogy megszabadultak tőle, megnyerték az Atlantic divíziót és egy fejetlen, kilátástalanul kosarazó banda helyett kifejezetten csapatra hasonlítottak. Gay lehívta opcióját a következő idényre, így lejáró szerződésű lesz - kérdés, hogy a fokozotott bizonyítási vágy görcsös erőlködésbe csap át, vagy esetleg visszaszerzehet valamit korábbi, kifejezetten pozitív megítéléséből.

 

Harmadik szereplőnk életútja sajnos nem volt ilyen egyenes. Eddie Griffin, a nagyon tehetséges, de súlyos magánéleti problémákkal küzdő erőcsatár-center napra pontosan 7 éve hunyt el autóbalesetben, mindössze 25 évesen. Az 1982-es születésű kosaras csak egyetlen évet játszott az NCAA-ben, ám már ekkor elkezdődtek a problémák, összeverekedett ugyanis egyik csapattársával. 2001-ben magatartásbeli gondjai ellenére a Houston Rockets már a 7. helyen lecsapott a nagyember létére egészen fantasztikus csuklóval megáldott tehetségre (technikailag a New Jersey választotta ki a drafton), aki az első évében be is került az Év Második Újoncötösébe. Ám már ekkor súlyos alkoholproblémákkal küszködött, és a Rockets 2003 decemberében el is küldte, miután edzéseket mulasztott és lekéste a csapat repülőgépét.

Ezt követően leszerződött ugyan a Netshez, de 2004 nyaráig elvonókúrán volt. A Timberwolves 2004-05-re szerződtette, és jól is játszott, ami után a Wolves 2+1 éves szerződést kötött vele. Griffin élete azonban nem jutott egyenesbe: ittasan nekihajtott egy parkoló autónak, és folyamatosan problémák voltak vele, ami miatt a Wolves 2007 márciusában kitette a csapatból, nem hívta le szerződése utolsó évét. 2007. augusztus 17-én Griffin hajnalban, Houston környékén nem vette figyelembe egy vasúti átkelő piros jelzését, és ráhajtott a sínekre. Az érkező vonat szinte a felismerhetetlenségig összeroncsolta a kocsit, Griffin pedig bennégett. A Texasban megengedett véralkohol-szint több mint háromszorosát (26 ezrelék) mutatták ki a boncoláskor...

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus