46 esztendős lett Vlade Divac

Tegnap ünnepelte 46. születésnapját minden idők egyik legjobb európai centere, a szerb kosárlabdázás egyik legnagyobb alakja, a szerb olimpiai bizottság jelenlegi elnöke, Vlade Divac. Isten éltesse sokáig!

Profi karrierjét 15 évesen, a KK Slogánál kezdte, aztán 1986-ban, 18 évesen került a Partizanhoz, ahol egy legendás csapat tagja volt 3 esztendőn keresztül - csapattársai voltak többek között Zsarko Paspalj, Alekszandar Djordjevics és Zseljko Obradovics is a fiatal Dusko Vujosevics vezette együttesnél. A Partizan egy jugoszláv bajnoki címet, egy jugoszláv kupát, egy Korac-kupát, illetve egy Euroliga bronzérmet  nyert ez idő alatt.

Közben válogatott is lett 1986-ban, igaz, a bemutatkozás nem sikerült a legfényesebbre a 18 éves, magasságához képest ritkán látott mozgékonysággal és passzolási készséggel megáldott centernek: az 1986-os spanyolországi világbajnokság elődöntőjében többek között az ő kétszerindulásának köszönhetően dolgozta le a Szovejtunió 9 pontos hátrányát 45 másodperc alatt, így a szerbek csak a bronzérmet szerezték meg ezen a versenyen.

Egy évvel később a későbbi győztes, a legenda, Nikosz Gallisz által vezetett Görögország győzte le őket az elődöntőben, megint a harmadik hely jutott nekik - ebben az évben már Toni Kukoc és Dino Radja is ott volt a Drazen Petrovic vezette, Kresimir Cosic által irányított válogatottban. 1988-ban bejutottak a szöuli olimpia döntőjébe, ám a szovjeteket és Arvydas Sabonist ezúttal sem sikerült legyőzniük.

A jugoszláv aranygeneráció 1989-ben ért fel a csúcsra először, a hazai rendezésű Európa-bajnokságon, amelyet magabiztosan húztak be - az elődöntőben 17 ponttal verték az olaszokat, a döntőben pedig 21-gyel a címvédő görögöket. Ez az év Dicacnak duplán fontos volt, hiszen az 1989-es draft első körének 26. választottjaként elkelt az NBA drafton is, a Los Angeles Lakers húzta be, és rögtön el is kezdte karrierjét a tengerentúlon.

Hét idényt töltött az aranysárga-liláknál, akiknek végig hasznos és közkedvelt tagja volt, második évében pedig rögtön döntőt is játszott - a Chicago Bulls és Michael Jordan ebben az évben nyert először. Közben 1990-ben Argentínában világbajnokságot, 1991-ben Olaszországban pedig Európa-bajnokságot nyert a nagy Jugoszláviával, mielőtt az felbomlott volna. A nemzetközi tornákon 1995-től szerepelhettek újra: rögtön meg is nyerték 1995-ös görögországi Eb-t a litvánokkal szemben, egy évvel később pedig ezüstérmet nyertek az atlantai olimpián - a házigazdáktól kaptak ki a döntőben.

1996 nyarán, az ötkarikás játékok előtt véget ért egy nagy korszaka az NBA-ben: hét Lakersben töltött idény után nem kisebb emberre cserélték el, mint Kobe Bryantre a Charlotte Hornetshez. Állítólag az üzletet már az 1996-os draft előtt egy nappal lebeszélte a két csapat, így nem magának húzta a Lakers-ikont a Hornets a 13. draftpickkel, hanem a Los Angeles-iek kérésére.

Divac két évet húzott le Charlotte-ban, majd szabadügynök lett az 1998/99-es lockout előtti nyáron. A lockout során játszott a Partizan ősi ellenségénél, a Crvena Zvezdánál, majd miután megegyeztek az NBA-ben a tulajdonosok és a játékosok, a Sacramento Kingst választotta, ahol a 2000-es évek első felének leglátványosabb kosárlabdáját játszó együttesének volt alapjátékosa.

2001-ben egyetlen All-Star gálájára is eljutott a Kingsszel, egy évvel később pedig nagyon közel került az NBA bajnoki címhez - alapszakaszgyőzesként, minden idők egyik legvitatottabb sorozatában, 4-3-ra veszítettek a Shaquille O'Neal és Bryant vezette Los Angeles Lakers ellen. A következő két szezonban is a nyugati topcsapatok közé tartozott a Sacramento, de soha ilyen közel nem kerültek már a végső győzelemhez.

2002 így is emlékezetes marad számára, ugyanis az indianapolisi világbajnokságot sikerült megnyernie a jugoszlávokkal, így válogatott szinten 2 vb- és 3 Eb-arannyal zárta karrierjét, két olimpiai ezüst mellett.

2004-ben lejárt szerződése a Kingsnél. Szabadügynökként visszament még a Lakershez, ám sok sérüléssel küszködött, így 2005 nyarán visszavonult.

Már 1991-ben beválasztotta a FIBA az 50 legjobb USA-n kívüli játékos közé, 2008-ban az 50 legjobb Euroliga-játékos között is ott volt a neve, 2010-ben pedig a FIBA Hírességek Csarnokának is a tagja lett. Hat szezon alatt elérte, hogy a Sacramento 2009-ben visszavonultassa 21-es mezszámát.

Ő volt az első kosaras, aki több mint 1000 meccset játszott az NBA-ben úgy, hogy az Egyesült Államokon kívül született és máshol is tanult kosárlabdázni. Egyike annak a hat embernek a liga történetében, akik karrierjük során elértek 13000 pontig, 9000 lepattanóig, 3000 gólpasszig és 1500 blokkig - a másik öt játékos Kareem Abdul-Jabbar, Shaquille O'Neal, Tim Duncan, Kevin Garnett és Hakeem Olajuwon.

Aktív pályafutása befejezését követően sem tűnt el. Humanitárius szervezeteket hozott létre, akik szerb és afrikai gyerekeknek segítenek manapság is, volt a Real Madrid elnöke - igaz, tényleges feladata soha nem volt a klubnál -, a Lakers európai játékosmegfigyelőjeként is tevékenykedett a 2000-es évek közepén, 2009-től pedig a szerb olimpiai bizottság elnöke - ezt a címet jelenleg is birtokolja.

Isten éltesse még nagyon sokáig!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus