48 éves Shawn Kemp

48 esztendős lett a 90-es évek egyik leglátványosabb zsákolója, Gary Payton "párja", a Reignman, Shawn Kemp. John Stockton 17 éve lett a liga leghűségesebb játékosa, a Cleveland Cavaliers 23 éve állított fel rekordot, a 2011-es lockout pedig pontosan 6 éve ért véget.

 

Az 1969. november 26-án született Shawn Kemp esetében már az egyetemen is látszott, hogy nem lesz egyszerű karrierje, mivel nem ért el elég magas tanulmányi pontszámot ahhoz, hogy a Kentucky egyetemen játszhasson. Az intézményből 1988 novemberében távozott is, miután két aranynyakláncot találtak nála, amit csapattársától loptak el, de a Trinity Valley Community College-ban sem lépett pályára egyetlen egyszer sem. Ezek után jelentkezett az 1989-es NBA draftra, ahol az 1/17-es draftjoggal vitte őt el a Seattle Supersonics.

Első évében még csak egy 14 perces csere volt, második szezonjában azonban legtöbbször már kezdett, fel is tornázta pontátlagát 15.0-ra. Harmadik idényében megint többször volt csere, mint kezdő, ekkor azonban már pattanókban is két számjegyűt átlagolt (10.4), 1992/93-tól pedig a franchise ikonikus alakja lett Gary Paytonnal együtt. Kettejük alley-oop zsákolásaitól volt hangos a liga, Kemp pedig 18-20 pont között és 10-11 pattanó környékén átlagolt 5 szezonon keresztül. Mind az öt alkalommal meg is hívták az All-Star gálára, háromszor pedig az All-NBA második csapatába választották (1993/94 - 1995/96).

Rosszkor kötött azonban hosszabbítást, és nagyon bosszantotta, hogy nála jóval gyengébb játékosok keresnek jóval többet a fizetési sapka ugrásszerű növekedése miatt. Megfenyegette a Sonicsot az 1996/97-es idény után, hogy nem játszik, ha nem módosítják szerződését, a csapat pedig egy hármascsere keretein belül a Cleveland Cavaliershez postázta.

Clevelandben aztán elkezdődött leépülése, egyre felpuffadtabb volt az alkohol- és drogproblémái miatt, játékából hiányzott a korábban látott dinamika. Ennek ellenére mindhárom szezonban tartani tudta a 18 körüli pontátlagot, sőt, 1998/99-ben egyéni legjobbját érte el ebben a kategóriában (20.5). Pattanózásban visszaesett 9 körüli átlagra, első clevelandi idényében, 1997/98-ban viszont még ott volt az All-Star gálán. 2000-ben vett végleg lejtmenetet karrierje, amikor a Portland TrailBlazershez cserélték. Itt már nagyon sok gondja volt, alig 16 perceket játszott, 2002-ben pedig ki is tették keretükből - úgy, hogy a következő két idényben még 27 és fél millió dollárt fizettek neki, már tényleg a semmire.

2002-ben még aláírt az Orlandóba, de ott sem tudta visszanyerni fomáját - sem fizikálisan, sem játékban -, így 2003-ban befejezte. Többször megpróbálkozott a visszatéréssel az NBA-ben és Európában is, de profi kosarasként ez volt a végszó számára. A korábbi addikciói mellett az sem segített sokat állapotán, hogy nem tulajdonított túl sok jelentőséget a védekezésnek a nőkkel eltöltött idejében, így számos gyereke van. Hiába keresett karrierje során 91.5 millió dollárt, a tartásdíjak miatt igen hamar elfogyott ez az összeg, mondhatni rosszul "fektette be" pénzét. Ettől függetlenül a 90-es évek egyik legüdébb színfoltja volt, Isten éltesse sokáig!


Több érdekességet is tartogatott még november 26-a Kemp születésén kívül. 23 esztendővel ezelőtt például senki nem foghatta a Cleveland Cavaliersre, hogy túlságosan támadták volna a gyűrűt a Golden State Warriors elleni összecsapáson. A Cavs ugyanis összesen kétszer állhatott a büntetővonalra, ami NBA csúcs azóta is - ilyen kevésszer soha korábban nem próbálkozhatott büntetővel egyik csapat sem egy meccsen. Mindkét egypontos a helyére került, ráadásul a Cleveland ettől függetlenül is nyert 101-87-re.


2000. november 26-án lett a Utah Jazz ikonja, John Stockton az NBA történetének leghűségesebb játékosa, miután 1271. alkalommal öltötte magára a Jazz mezét - John Havlicek csúcsát döntötte meg az egy franchise színeiben lejátszott mérkőzések számában. A rekord azóta is Stocktoné, aki teljes pályafutását a mormonföldieknél töltötte, 2003-as visszavonulása után pedig 1504 alapszakasz meccsel fejezte be karrierjét.


 

Nem olyan régi emlék, hiszen pontosan hat éve történt, hogy a 2011-es lockout véget ért, megegyezett egymással az NBA és a Játékosok Szakszervezete - a liga történetének második leghosszabb, 160 napos kényszerszünete zárult le ezzel.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus