49 éves Gary Payton, Brandon Roy pedig még csak 33

49. születésnapját ünnepli minden idők egyik legjobb irányítója, Gary Payton, a Blazers egykori sztárja, az előző idény legjobb középiskolai edzőjének választott Brandon Roy pedig még csak 33 éves.

Gary Payton az Oregon State egyetem legendájaként érkezett az NBA-be - az OSU-n 1986-tól 1990-ig járt, utolsó szezonjában az egyik, ha nem a legjobb egyetemi kosarasnak tartották és az intézményben mind a mai napig tartja a legtöbb pont, a legtöbb mezőnykosár, a legtöbb gólpassz és a legtöbb labdaszerzés rekordját. A Pac-10 konferencia beválasztotta az évtized legjobb ötösébe, 1995-ben pedig bekerült az Oregon State egyetem Hírességek Csarnokába is.

Ilyen pedigré mellett nem csoda, hogy az 1990-es draft 1/2-eseként vitte el a Seattle SuperSonics. Azonnal a gárda kezdőirányítója lett, de pontszerzésben nagyon lassan indult be karrierje - 6.4 gólpasszt és 2.0 labdaszerzést átlagolt első szezonjában is, ám ezekhez mindössze 7.2 pontot tett hozzá. Folyamatosan javulva negyedik szezonjára 16.5 pontig tornázta ezt fel, és karrierje során először meghívták az All-Star gálára is, amely egy kilences sorozat kezdetét jelentette - mint ismeretes, a lockout miatt 1998/99-ben nem volt ilyen rendezvény.

Minden idők egyik legsokoldalúbb játékosa védőoldalon is 1993/94-ben kezdte begyűjteni a neki járó elismerést, ekkor került be először az NBA legjobban védekező ötösébe és helye volt ott egészen a 2001/02-es szezonig minden idényben - 9 első csapatba választásával tartja a rekordot Michael Jordannel, Kevin Garnett-tel és Kobe Bryanttel együtt. 1995/96-ban az év legjobb védőjátékosának is megválasztották, ő a liga történetének egyetlen irányítója, aki megnyerte ezt a címet. Az All-NBA csapatoknak is folyamatosan tagja volt, kétszer kerüt az első (1997/98, 1999/00), ötször a második (1994/95, 1995/96, 1996/97, 1998/99, 2001/02) és kétszer a harmadik ötösbe (1993/94, 2000/01).

Shawn Kemppel minden idők egyik leglátványosabban játszó duóját alkották a 90-es években:

Csapatszinten felemás eredményeket ért el. Bajnok sosem volt a Sonicsszal, de 1996-ban a döntőbe jutottak, ahol a 72-10-es Bullstól mindössze 4-2-re kaptak ki, 1993-ban pedig volt még egy nyugati döntőjük, ahol az alapszakaszgyőztes Phoenix Suns ütötte el őket a továbbjutástól 4-3 arányban. Kifejezetten rossz emlékei is lehetnek Paytonnak, hiszen pont a Suns elleni kiesést követő szezonban, az 1994-es rájátszásban alapszakaszgyőztesként kiestek a Denver Nuggets ellen 3-2-es összesítéssel, ezzel ők lettek az NBA történetének első olyan csapata, amely első kiemeltként búcsúzott a nyolcadik kiemelt ellen az első körben. Ha a klubcsapatával nem is, válogatott szinten elért sikereket, hiszen 1996-ban és 2000-ben is tagja volt a Team USA-nek, amely olimpiai bajnok lett mindkétszer.

A 2002/03-as szezonnak a Seattle a korábbiakhoz képest jóval kisebb elvárásokkal vágott neki, hiszen az előző négy idényben két első körös búcsút és két PO nélküli szezont tudtak felmutatni. 2003 februárjában, a deadline előtt cserélték el Paytont Desmond Masonnel együtt többek között a pár napja ünnepelt Ray Allenért cserébe. A Seattle-i franchise csúcstartója jelenleg is pontokban, gólpasszokban, szerzett labdákban, lejátszott meccsekben, játszott percekben, rá- és bedobott mezőnykísérletekben és tripla-duplákban is.

A Bucksban mindössze egy fél idényt húzott le, majd a Los Angeles Lakershez igazolt a 2003/04-es idényre, hogy Kobe Bryanttel, Shaquille O'Neallel és Karl Malone-nal együtt egy szupercsapatot alkosson. Számai jócskán vissza is estek a korábbiakhoz képest, de így is döntőbe került az aranysárga-lila alakulat, győzniük azonban nem sikerült, a Detroit Pistons 4-1 arányban felülmúlta őket a fináléban.

A 2004/05-ös szezon előtt cserélték el Rick Fox-szal és azzal a 2006-os első körös draftjoggal együtt a Bostonhoz, amelyből később Rajon Rondo lett - Chucky Atkins, Jumaine Jones és Chris Mihm mentek értük cserébe. Még ebben a szezonban, a deadline előtt továbbpasszolták az Atlanta Hawksnak ugyanezzel a pickkel, Tom Gugliottával és Michael Stewarttal együtt Antoine Walkerért cserébe. A Hawks pár nappal a cserét követően szabadlistára tette, március elején így újra aláírt a Celticshez - ez akkor még szabályos volt, most már nem tehetné meg.

2005 szeptemberében döntött úgy, hogy aláír a Miami Heathez, ez pedig jó választásnak bizonyult. Életében először nem számoltak vele kezdőként, de 2006-ban bajnoki aranygyűrűt nyert az együttessel, feltette koronát pályafutására. Egy idényt még lehúzott, 2007-ben pedig visszavonult az aktív játéktól az NBA történetének egyetlen olyan játékosaként, aki elért legalább 20.000 pontot, 5.000 pattanót, 8.000 gólpasszt és 2.000 szerzett labdát. A Kesztyű becenévre hallgató legendát 2013-ban választották be a Hírességek Csarnokába. Dolgozott az NBA TV szakértőjeként, jelenleg a FOX Sportsnál ugyanilyen minőségben szerepel.


Brandon Roy a Washington egyetemre járt, Paytonhoz hasonlóan ő is négy szezont húzott le az NCAA-ben, 2009-ben pedig a Huskies visszavonultatta mezét. A 2006-os draft hatodik helyén választotta a Minnesota Timberwolves, de még ezen az estén elcserélték a Portland TrailBlazershez.

Azonnal az év újonca lett, miután 16.8 pontot, 4.4 pattanót és 4.0 gólpasszt rakott a közösbe meccsenként - annak ellenére is elnyerte a díjat, hogy mindössze 57 meccsen tudott pályára lépni. Második évére 19, utána pedig két szezon erejéig 21 pont fölötti játékos lett, mindhárom idényben meghívták az All-Star gálára, egyszer volt az All-NBA második (2008/09), egyszer pedig a harmadik (2009/10) csapat tagja.

2008/09-es szezonja örökké emlékezetes marad: 52 ponttal karriercsúcsot állított fel a Phoenix Suns ellen (december 18.), a Washington Wizards ellen beállította a franchise-rekordot egy meccsen szerzett 10 labdájával (január 24.). 1991/92 óta ő volt az első Blazer, akit All-NBA csapatba jelöltek, november 6-án pedig egy megismételhetetlen végjátékban bedobta leghíresebb meccsnyerő kosarát. A Houston Rockets elleni összecsapás végjátéka:

Hiába azonban a pályán mutatott teljesítmény, a sérülések végigkísérték karrierjét. Már a Washington egyetemen is voltak gondjai térdeivel, majd az első idényében rögtön a bal sarka miatt hagyott ki 20 meccset. Két, viszonylag egészségesen lehúzott idény után 2009/10-ben a PO előtt meg kellett műteni jobb térdét. Úgy volt, hogy kihagyja a Phoenix Suns elleni első kört, ám 8 nappal a beavatkozást követően, a negyedik találkozón már pályára lépett - a Blazers így is kiesett 4-2-es összesítéssel.

Már alig volt porc a térdében, és ez az ötödik idényére végzetes is lett. A szezon közben mindkét térdét meg kellett műteni, majd visszatérését követően is csak a kispadról tudott beszállni. A 2011-es lockout feloldása után pár nappal bejelentette, hogy olyan állapotban vannak térdei, hogy be kell fejeznie pályafutását. 2012 nyarán úgy döntött, megpróbálja még egyszer, aláírt a Minnesota Timberwolveshoz, ám egy előszezonmeccsen összeütközött egy másik játékossal, a jobb térde újra megsérült, így 5 meccs után befejezte a szezont és karrierjét is végleg.

Azóta edző lett, méghozzá nem is akármilyen - a Seattle-i Nathan Hale High Schoolt 29-0-s mérleghez segítette az előző szezonban, így az év edzőjének választották, és az év játékosának választott, a jövő évi drafton Top2-be jósolt Michael Porter Jr.-nak volt a trénere. Isten éltesse mindkettejüket!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus