52 esztendős az Álom

52 esztendős lett a mai napon minden idők egyik legjobb centere, a Rockets kétszeres bajnok legendája, Hakeem Olajuwon!

Már ligába érkezése előtt is letette a névjegyét - a Houston egyetemen többek között Clyde Drexlerrel együtt a Phi Slama Jamma becenévre hallgató együttes formálták meg. Négy évig járt egyetemre, de első évében még nem játszhatott. 1981/82-ben a Final Fourig, az azt követő két idényben pedig a döntőig jutott csapatával, de egyik alkalommal sem tudott nyerni. 1983-ban ettől függetlenül az NCAA torna legkiemelkedőbb játékosának választották - a mai napig az utolsó kosaras, aki úgy kapta meg ezt a díjat, hogy nem a győztes csapat tagja volt.

Ezt követően jelentkezett az 1984-es draftra, innentől kezdve pedig karrierje már jól ismert. Minden idők egyik, ha nem a legjobb játékosbörzéjén őt vitte el a Houston Rockets az 1/1-gyel, és az 1983-as draft első választottjával, Ralph Sampsonnal megalkották a houstoni ikertornyokat. Az egyik legnagyobb "mi lett volna, ha..." kérdés a liga történetében is ide kapcsolódik. Olajuwon életrajzi könyvében, a Living the Dreamben azt írta, hogy a Portland TrailBlazers a draft előtt felajánlotta a Houstonnak az 1/2-es draftjogot és egyetemi csapattársát, Drexlert Sampsonért cserébe. Ezzel összeállhatott volna a Rocketsnél a Drexler-Olajuwon-Michael Jordan trió...

Már második évében, 1986-ban bejutott a Houstonnal a nagydöntőbe, de a Boston Celtics útjukat állta a végső siker felé vezető úton. Sampson nagyon sokat volt sérült, így Olajuwon körül új csapat épült. Egy ideig csapatsikerek nem jöttek, de 1992/93-ban már a liga legjobb védőjének választották. Aztán Jordan visszavonult 1993 nyarán, a lehetőséget pedig a Rockets tudta kihasználni. Olajuwon Otis Thorpe, Vernon Maxwell, a másodéves Robert Horry és az újonc Sam Cassell segítségével az 1994-es rájátszást megnyerte. Ebben az idényben is ő lett a legjobb védő, megnyerte az alapszakasz és a döntő MVP-jének járó díjat is - ezzel a liga történetének egyetlen játékosa lett, aki mindhárom díjat bezsebelte egy idényben, és az első nem az Egyesült Államokban született MVP is.

1995-ben ismételni tudott a Houston úgy, hogy a deadline előtt Thorpe-ért és egy első körös draftjogért megszerezték Drexlert, így megint együtt játszhatott a két jó barát. 47-35-tel csak hatodikak lettek nyugaton, de így is sikerült a címvédés. A liga történetének egyetlen csapata ez a Rockets, amely úgy nyert, hogy egyetlen párharcban sem volt pályaelőnye, hogy négy olyan együttest vert, amely legalább 50 győzelmet ért el az alapszakasz során - Utah Jazz (60-22), Phoenix Suns (59-23), San Antonio Spurs (62-20), Orlando Magic (57-25) -, illetve a 6. hellyel a legalacsonyabban kiemelt bajnokok. Olajuwon lett természetesen a döntő legértékesebb játékosa, miután Shaquille O'Nealt, egy körrel korábban pedig az alapszakasz MVP-jét, David Robinsont is lejátszotta a pályáról.

Összesen 12-szer volt ott az All-Star gálán (1985-90, 1992-97), hatszor volt az All-NBA első, három-három alkalommal a második és a harmadik csapatban, plusz ötször volt az év első, négyszer pedig a második védekezőcsapatának a tagja. Kétszer szedte ő a legtöbb pattanót (1988/89, 1989/90), háromszor pedig ő blokkolta a legtöbbet (1989/90, 1990/91, 1992/93) egy adott szezon folyamán. 18 éves profi pályafutásából 17-et töltött a Rocketsnél - 2001 augusztusában egy első és egy második körös draftjogért küldték a Toronto Raptorshoz, ahol 2002 nyarán fejezte be karrierjét.

34-es mezszámát természetesen visszavonultatta a Houston Rockets és a Houston egyetem is. 3830 blokkja mind a mai napig a legtöbb az NBA történetében. 2008-ban beválasztották a Hírességek Csarnokába. A magasembereket edzette ezután - igaz, nagyon kevesen tudtak átvenni bármit is játékából, annyival volt képzettebb, mint a mostaniak -, de megfordult nála pár napos, hetes képzésekre Kobe Bryant, LeBron James és Carmelo Anthony is, hogy a palánk alatti mozdulatokat tanulják minden idők (talán) legképzettebb centerétől. Jelenleg a Rockets alkalmazásában áll, és most is a magasemberek edzésével foglalkozik. Isten éltesse sokáig!

 

Január 21-e a Los Angeles Lakers ikonjának, Kobe Bryantnek is fontos dátum, ugyanis pontosan öt évvel ezelőtt, 2010. január 21-én érte el a 25.000 pontot. A Lakers a Cleveland Cavaliers ellen játszott idegenben, és kikaptak ugyan 93-87-re, de Bryant a mérföldkővel elhomályosította valamelyest a vereséget. Kobe ezzel minden idők legfiatalabb játékosa lett, aki elérte a 25.000-es határt - 31 éves és 151 napos volt ekkor, 35 nappal előzte meg Wilt Chamberlaint. Az év végén is örülhettek a Lakersért szorítók, hiszen a bajnok megvédte címét, a döntőben 4-3-ra verték a Boston Celticst.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus