52 éves Chris Mullin

52. születésnapját ünnepli a Run TMC "C-je", minden idők egyik legjobb shootere, Chris Mullin.

Mullin már NBA-be érkezése előtt is egészen kiváló, ismert játékos volt New Yorkban. Brooklynban született és a Queensben található St. John's Egyetem játékosa volt 1981-től 1985-ig. A St.John's kosarasaként háromszor nyerte el a Big East konferencia legjobbjának járó elismerést, háromszor került be az All-American csapatba - a legjobb ötös a teljes egyetemi mezőnyt nézve -, 1984-ben, Los Angelesben olimpiai bajnok lett, 1985-ben pedig csapatát az NCAA nagy tornáján a legjobb négy közé vezette.

Az 1985-ös draft 7. választottjaként került a Golden State Warriorshöz. Az első években a Sleepy Floyd és Joe Barry Carroll által vezetett gárda 14-15 pontos dobóhátvédje volt. 1987-ben Don Nelson lett a gárda edzője, Mullinnek pedig egyre jobban felszínre jöttek az alkoholproblémái. Kihagyott pár edzést, elkésett néhányról, így Nelson eltiltotta. Elvonóba ment, majd miután segítettek rajta, 20 pont fölött átlagolt a szezon hátralévő 60 meccsén, a java pedig csak ezután következett.

1988-ban 1/5-tel Mitch Richmondot, 1989-ben 1/14-gyel pedig Tim Hardawayt választotta az együttes, így összeállt minden idők egyik legszórakoztatóbban játszó triója, a Run TMC. Csapatsikereket ugyan nem ért el a Warriorsszel - összesen háromszor járt a második körben a Golden State-tel, Hardaway draftolása után pedig mindössze egyszer -, egyénileg viszont kiteljesedett, az 1988/89-es idénytől kezdve zsinórban 5 szezonon keresztül átlagolt 25 pont és 5 pattanó fölött, mind az ötször All-Star lett, egyszer az All-NBA harmadik, kétszer a második, 1991/92-ben pedig az első csapat tagja lett.

Az alábbi interjú 1992-ben készült vele, amelyben szóba kerül alkoholgondja, illetve hogy hogyan lett a liga történetének egyik legjobb dobója:

1992-ben volt pályafutása csúcsán - ebben az időszakban nem osztogattak ingyen senkinek All-NBA első csapattagságot -, be is került minden idők legjobb kosárcsapatába, a Dream Teambe, amellyel második olimpiai aranyérmét is megnyerte a barcelonai ötkarikás játékokon.

Sajnos a sérülések utolérték, az 1992/93-as idénytől kezdve mindössze 46, 62, 25, illetve 55 meccsen lépett parkettre szezononként, nagyon sokat hagyott ki és még a kezdőből is kiszorult többször is. A Warriors sem mozdult előre - 1993/94 után 12 PO nélküli szezon következett számukra -, így nem volt meglepő, hogy az első, viszonylag egészségesebb idényét követően, 1997 nyarán elcserélték az Indiana Pacershez Erick Dampierért és Duane Ferrellért cserébe.

Két produktív szezont játszott a Pacersnél - igaz, a korábbi kiválóság itt már csak 10-11 pontos átlagra volt képes -, 1998-ban azonban a Chicago Bulls, 1999-ben pedig a New York Knicks állította meg őket a keleti döntőben. Az 1999/2000-es idényben Mullin mindössze 47 meccsen játszott, de pályára lépett a nagydöntőben is - igaz, a Los Angeles Lakers megverte őket 4-2 arányban, így bajnoki címet nem ünnepelhetett. 16. szezonjára visszatért a Warriorshöz, a 2000/01-es szezon végén pedig végleg visszavonult.

Visszavonulását követően a Golden State segítőjeként tevékenykedett, majd 2004-ben kinevezték a csapat elnökének. Kifejezetten felemás megítélésű volt "uralkodása", nagyon sok lépését érte rengeteg kritika és folyamatosan fejlődő együttest nem is sikerült felépítenie, azonban regnálása alatt jutott be 1994 után először a rájátszásba a Warriors - 2007-ben hatalmas meglepetésre ki is verték az első körben az alapszakaszt megnyerő Dallas Maverickset. Ahogyan játékosként, úgy vezetőként sem jutott túl a Golden State-tel a második körön, 2009-ben pedig leváltották. Dolgozott az ESPN csatorna szakkommentátoraként is, majd volt a Sacramento Kings tanácsadója. Idén távozott a csapattól és visszatért egykori egyetemére, a most következő idényben ugyanis a St. John's csapatának vezetőedzője lesz.

2010-ben került be először a Hírességek Csarnokába, mint a Dream Team tagja. 2011-ben a az NCAA Hall of Fame-nek is tagja lett, ugyanebben az évben pedig egyénileg is beválasztották a Hírességek Csarnokába. 2012-ben a Warriors visszavonultatta 17-es mezszámát. Isten éltesse sokáig!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus