52 éves Clyde "The Glide" Drexler

52. születésnapját ünnepli a mai napon a Portland TrailBlazers történetének egyik legjobb játékosa, Clyde Drexler, Isten éltesse! Ugyancsak a mai napon emlékezhetünk minden idők legponterősebb egyetemi kosárlabdázójára, Pistol Pete Maravich-re, aki ma lenne 67 éves, Isten nyugosztalja!

Az LSU-n 44 pont fölött átlagoló Maravich-ről éppen tegnap emlékeztünk meg egy három negyedórás dokumentumfilmmel!

 

Drexler pont 15 évvel később született. A Houston egyetem híres Phi Slamma Jamma felállásának tagja volt 1980 és 1983 között - a többek között Hakeem Olajuwonnal felálló együttes egymás után kétszer jutott be az NCAA döntőjébe, de mindkétszer kikaptak (1982, 1983), ezt követően jelentkezett a draftra.

A Portland TrailBlazers választotta ki az 1983-as játékosbörze 13. helyén. Első évében még szinte végig csere volt, de ezt követően egyre több lehetőséget kapott, harmadik évében pedig az All-Star gálára is elvitték, és összesen nyolcszor történt ez meg portlandi pályafutása során. 20 pont, 6 gólpassz fölött tartotta átlagait, kétszer volt All-NBA második ('88, '91), egyszer-egyszer pedig a harmadik ('90) és az első ('92) csapat tagja - ez utóbbi hatalmas szó, hiszen Michael Jordan mellett kellett bekerülnie a másik hátvédhelyre. Ez volt egyik legjobb szezonja, hiszen Jordan mögött második volt az MVP választáson, nyáron pedig a Dream Team tagjaként aranyérmet nyert a barcelonai olimpián.

Drexler az összes NBA-ben töltött idényében bejutott a PO-ba. Eleinte tipikus első körös csapat volt a Blazers, ám 1990-re fordult a helyzet - ebben az évben a Detroit Pistons ellen kaptak ki a döntőben, egy évvel később a Los Angeles Lakers verte őket a nyugati fináléban, 1992-ben pedig a Chicago Bulls állította meg őket a siker végső kapujában. Ezt követően a Portland újra csak az első körökig jutott, így Drexler az 1995-ös deadline előtt cserét kért, a csapat pedig teljesítette kérését 11 és fél szezonon keresztül mutatott hozzáállása miatt - Otis Thorpe-ért cserébe a Houston Rocketshez cserélték.

Itt nem csak egyetemi évei helyszínére került vissza, de újra Olajuwon csapattársa lehetett. A Rockets volt a címvédő, és ami 11 PO alatt nem jött össze Drexler számára Oregonban, az azonnal összejött neki Texasban, az 1995-ös rájátszásban bajnoki címet nyert, év végén pedig az All-NBA harmadik csapatának is tagja lett. Következő két évében újra elvitték az All-Star főmeccsére - összesen tehát 10-szer volt ott a gálán -, de mindössze egy nyugati döntőt sikerült felmutatniuk a Rockets-cel. Az 1998-as PO-ban kiestek az első körben, ezt követően pedig Drexler bejelentette visszavonulását.

Azonnal a Houston egyetem vezetőedzője lett, de két szezon után lemondott - a gyenge eredmények mellett arra hivatkozott, hogy több időt akar családjával tölteni. 22-es mezszámát mind az egyetemen, mind a Rocketsnél, mind a Blazersnél visszavonultatták, 2004-ben pedig a Hírességek Csarnokába is beválasztották. Isten éltesse sokáig!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus