67 éves Tiny Archibald

67 éves lett az NBA történetének egyetlen játékosa, aki pont- és gólpasszkirály is lett ugyanabban a szezonban, Nate "Tiny" Archibald.

Archibald 1948. szeptember 2-án született New Yorkban. A sulit is kerülő ifjú játékosnak nem volt egyszerű élete a középiskolában, ezért előbb az Arizona Western College-ra jelentkezett, majd egy év után átment a University of Texas at El Pasóra, ismertebb nevén az UTEP-re. Itt három jó szezont tudhatott maga mögött, ennek ellenére csak a második kör 19. helyén kelt el az 1970-es drafton, a Cincinnati Royals játékosa lett.

NBA-karrierjét két szakaszra lehet osztani: az elsőben a Royals, majd 1972-től a jogutód Kansas City-Omaha Kings, 1975-től pedig a Kansas City Kings színeiben a liga egyik legjobb játékosa volt egyénileg, de csapatsikerek nem párosultak mellé - hat év alatt egyetlen egyszer jutottak be a rájátszásba és rögtön ki is estek 1974/75-ben a Chicago Bulls ellen. Háromszor választották a liga első csapatába, egyszer pedig a másodikba. Háromszor járt ezekben az években az All-Star gálán és három szezonban is a legtöbb értékesített büntetőt jegyezte, méghozzá kiváló százalékkal.

Legjobb szezonja az 1972/73-as volt, amikor átlagban 46 percet játszott és 34.0 pont mellett 11.4 gólpasszt átlagolt, ezzel megnyerte a pont- és a gólpasszkirályi címet is. Senki másnak nem sikerült ez az NBA történetében azóta sem - azzal a kiegészítéssel, hogy Oscar Robertsoné volt 1967-68-ban a legjobb átlag mindkét kategóriában, de akkor még az összesített adatok alapján osztották a díjakat, és a pontoknál csak hatodik, míg az asszisztoknál csak harmadik helyen végzett Big O, mivel csak 65 meccsen lépett pályára.

Egy átmeneti időszak következett pályafutásában, hiszen 1976 nyarán elcserélte őt a Kings az NBA-ABA összeolvadás miatt a ligába kerülő New York Netshez: két első körös draftjogot és két játékost kaptak cserébe. A csere nyertese egyértelműen a Kansas City lett, hiszen mindkét pick 1/2 lett (1977-ben és 1978-ban), és a Kings háromszor is bejutott egymás után a rájátszásba, egyszer nyugati döntőt is játszottak, míg Archibald sokat volt sérült a szezonban, 1977 nyarán pedig a Nets is elcserélt őt - ezúttal a Buffalo Braveshez került. Ez a csere egyik csapatnak sem jött be, tekintve hogy Archibald elszakította az Achilles-ínszalagját, egyetlen meccsen sem lépett pályára, kihagyta a teljes évet, a Nets pedig hiába kapott két első köröst és egy játékost érte, rosszul sakkoztak a lehetőségeikkel.

1978-ban aztán az akkor már San Diego Clippersként jegyzett együttes Marvin Barnest, Billy Knightot, egy 1981-es és egy 1983-as második körös draftjogot adott Archibalddal együtt a Boston Celticsnek Kermit Washingtonért, Kevin Kunnertért, Sidney Wicksért és Freeman Williamsért cserébe.

Barnes és Knight leginkább az ABA-ban voltak tényezők, az NBA-ben már sokkal kevésbé, az 1983-as picken húzott Rod Fosternek összesen három szezonja volt a ligában, viszont az 1981-es második körössel is nagyot szakított a Boston - Archibald mellett -, azzal húzták ki ugyanis Danny Ainge-t, a franchise jelenlegi GM-jét, aki a 80-as években alapembere lett a Celticsnek, és két bajnoki címet szerzett velük.

A Clippersbe költözők közül Washington a legismertebb - igaz, arról, hogy ő ütötte ki úgy Rudy Tomjanovich-ot, hogy az majdnem meghalt ennek köszönhetően -, karrierje második felében egészen jól pattanózó, sokat használt magasember lett - bár ettől függetlenül játékával soha nem sikerült magáról lemosnia azt, amit még azon a bizonyos Lakers-Rockets meccsen elkövetett. Kunnert soha nem volt több mint egy rotációjátékos, Wicks egészen kiváló palánk alatti kosaras volt a 70-es évek elején, Portlandben, de már Bostonban is romlásnak indult, San Diegóban pedig nagyon keveset tudott már hozzátenni a csapat eredményességéhez, míg Freemant azon a nyáron draftolták, volt két nagyon jó szezonja második és harmadik évében, de hamar kikopott a ligából ennek ellenére is.

Archibald jóval kevesebb dobáslehetőséggel rendelkezett ezután, de nagyon jól alkalmazkodott a megváltozott körülményekhez, kitűnően irányította a Bostont. Első szezonja még csak bemelegítés volt, majd Larry Bird 1979-es draftolását követően három nagyon jó idénye következett - 13-14 pont mellett 8 gólpassz körül átlagolt mindhárom évben, és 1980-ban, 1981-ben és 1982-ben is meghívták az All-Star gálára, ezzel összesen már hatnál járt. Az 1981-es év sikerült neki és a Bostonnak is a legjobban - előbb az All-Star gála legértékesebb játékosának választották úgy, hogy mindössze 9 pontot, 5 pattanót és 9 gólpasszt jegyzett, majd bajnoki címet is szerzett a csapattal, végül pedig újra beválasztották a liga második legjobb ötösébe.

1983-ban rakta ki keretéből a Celtics, és bár egy szezon erejéig még próbálkozott a Milwaukee Bucksnál, 1984 nyarán visszavonult.

A Kings-franchise valaha volt egyik legjobb játékosaként nem meglepő, hogy a Sacramento Kings visszavonultatta 1-es mezszámát, karrierjének összegzéseként pedig 1991-ben beválasztották a Hírességek Csarnokába is. Isten éltesse sokáig!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus