70 éves lenne Pete Maravich, 55 éves Clyde Drexler

70 éves lenne a mai napon Pistol Pete Maravich, a Portland TrailBlazers legendája, Clyde Drexler pedig 55. születésnapját ünnepli.

70 éves lenne ma minden idők egyik leglátványosabban játszó kosarasa, az egész egyetemi kosárlabdázás legnagyobb legendája, "Pistol" Pete Maravich. A fiatal játékos az LSU-n már beírta magát a sportág történelemkönyveibe, hiszen mind a négy idényében 43.6 és 44.5 pontot között átlagolt, végül 44.2-es átlaggal fejezte be pályafutását az intézményben - mai szemmel nézve felfoghatatlan szám ez. Nem úgy, ha valaki látta már (legalább felvételen) Maravich-et. Évtizedekkel előzte meg korát látványban, egy személyben akkora show-ra volt képes, mint nagyon kevesek azóta is.

Félelmetes pontátlaga ellenére is csak a harmadik helyen kelt el az 1970-es drafton, az Atlanta Hawks választotta ki - igaz, azt hozzá kell tenni, hogy az 1/1 a Detroit Pistons történetének egyik, ha nem a legjobb centere, Bob Lanier, az 1/2 pedig a Rockets-franchise ikonja, Rudy Tomjanovich volt, aki két edzőként nyert bajnoki címe mellett játékosként ötszörös All-Star volt, így még csak azt sem lehet mondani, hogy a Hawks előtt húzó csapatok mellélőttek volna, sőt. Mögöttük a Boston Celtics a 70-es évek egyik legjobb játékosával, Dave Cowensszel tudott erősíteni.

Maravich azonnal 23.2-es átlaggal kezdett, de még így se tudott az Év Újonca lenni. Második évében volt egy sérülése, vissza is esett teljesítménye, harmadik és negyedik idényében azonban ott volt már az All-Star gálán, és 1972/73-ban az All-NBA második csapatában is helyet kapott. 1974 nyarán a New Orleans Jazz bekerült az NBA-be és azonnal meghúztak egy nagyobb cserét - Maravich-ot két első, két második és egy harmadik körös pickért, valamint két játékosért szerezték meg. Pistol Pete-nek itt is kellett egy szezon, mire felvette a ritmust, 1975/76-ra azonban legjobb atlantai éveit idézte, az All-NBA első csapatába választották. A következő szezon volt számára a legjobb, hiszen újra All-NBA első csapattag lett, megint meghívták az All-Star gálára és emellett 31.1-es átlaggal pontkirály lett.

Ezt követően rettenetesen sok sérülés sújtotta, a térde szinte teljesen szétment - korábban is volt már ezzel gondja, de 1977-től 50 meccs volt a legtöbb, amit egy idényben bírt. Még kétszer meghívták az All-Star gálára, így összesen 5 ilyen szereplése van, 1980 januárjában azonban a közben Utah-ba költöző franchise szabadlistára tette. Aláírt még a Boston Celticshez, de miután a csapat a keleti döntőben kikapott a Philadelphia Sixerstől, az idény végén visszavonult. 7-es mezszámát a Jazz és a New Orleans Pelicans is visszavonultatta, 1987-ben pedig bekerült a Hírességek Csarnokába is. 1988. január 5-én egy kosármeccs közben összeesett, szívrohamban elhunyt. Isten nyugosztalja!

 

Clyde Drexler pont 16 évvel később született, ő 55 esztendős a mai napon. A Houston egyetem híres Phi Slamma Jamma felállásának tagja volt 1980 és 1983 között - a többek között Hakeem Olajuwonnal felálló együttes egymás után kétszer jutott be az NCAA döntőjébe, de mindkétszer kikaptak (1982, 1983), ezt követően jelentkezett a draftra.

A Portland TrailBlazers választotta ki az 1983-as játékosbörze 13. helyén. Első évében még szinte végig csere volt, de ezt követően egyre több lehetőséget kapott, harmadik évében pedig az All-Star gálára is elvitték, és összesen nyolcszor történt ez meg portlandi pályafutása során. 20 pont, 6 gólpassz fölött tartotta átlagait, kétszer volt All-NBA második ('88, '91), egyszer-egyszer pedig a harmadik ('90) és az első ('92) csapat tagja - ez utóbbi hatalmas szó, hiszen Michael Jordan mellett kellett bekerülnie a másik hátvédhelyre. Ez volt egyik legjobb szezonja, hiszen Jordan mögött második volt az MVP választáson, nyáron pedig a Dream Team tagjaként aranyérmet nyert a barcelonai olimpián.

Drexler az összes NBA-ben töltött idényében bejutott a PO-ba. Eleinte tipikus első körös csapat volt a Blazers, ám 1990-re fordult a helyzet - ebben az évben a Detroit Pistons ellen kaptak ki a döntőben, egy évvel később a Los Angeles Lakers verte őket a nyugati fináléban, 1992-ben pedig a Chicago Bulls állította meg őket a siker végső kapujában. Ezt követően a Portland újra csak az első körökig jutott, így Drexler az 1995-ös deadline előtt cserét kért, a csapat pedig teljesítette kérését 11 és fél szezonon keresztül mutatott hozzáállása miatt - Otis Thorpe-ért cserébe a Houston Rocketshez cserélték.

Itt nem csak egyetemi évei helyszínére került vissza, de újra Olajuwon csapattársa lehetett. A Rockets volt a címvédő, és ami 11 PO alatt nem jött össze Drexler számára Oregonban, az azonnal összejött neki Texasban, az 1995-ös rájátszásban bajnoki címet nyert, év végén pedig az All-NBA harmadik csapatának is tagja lett. Következő két évében újra elvitték az All-Star főmeccsére - összesen tehát 10-szer volt ott a gálán -, de mindössze egy nyugati döntőt sikerült felmutatniuk a Rockets-cel. Az 1998-as PO-ban kiestek az első körben, ezt követően pedig Drexler bejelentette visszavonulását.

Azonnal a Houston egyetem vezetőedzője lett, de két szezon után lemondott - a gyenge eredmények mellett arra hivatkozott, hogy több időt akar családjával tölteni. 22-es mezszámát mind az egyetemen, mind a Rocketsnél, mind a Blazersnél visszavonultatták, 2004-ben pedig a Hírességek Csarnokába is beválasztották. Isten éltesse sokáig!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus