78 éves Mr. Buck

78. születésnapját ünnepli Jon McGlocklin - Jeff Teague 33 éves - Svi Mykhailiuk 24 esztendős lett a mai napon.

Nem június 10-e a liga történetének legemlékeztesebb napja. Két draftot, az 1977-eset és az 1980-asat tartották ezen a napon, de előbbin az a Kent Benson volt az 1/1, akinek a leghíresebb megmozdulása az, hogy az ő arcán törte el Kareem Abdul-Jabbar a jobb kezét (ezután jött KAJ egyetlen hosszabb kihagyása pályafutása során). Utóbbi legnagyobb momentumát pedig tegnap már megírtuk: a Boston Celtics a játékosbörze előtti napon szerezte meg Robert Parish-t és az 1/3-at az 1/1-ért - az első pick Joe Barry Carroll, a harmadik pedig Kevin McHale lett, így állt össze a Celtics nagy triója az 1980-as évekre.

Bajnoki címet senki nem nyert ezen a napon, ami azt nézve nem meglepetés, hogy az NBA korábbi szakaszaiban rövidebb volt a PO, sok szezon már lezárult ekkorra.

Nagyobb nevű születésnaposokból sem vagyunk eleresztve. A jelenlegi NBA-ből Sviatoslav Mykhailiuk egyelőre még csak bontogatja szárnyait - a ma 24 esztendős ukránban van kakaó, de egyelőre nem nagyon tud megragadni sehol. Két év Pistons után a Thunderben fejezte be a szezont, nyáron szabadügynökként talán olyan csapatba kerülhet, ahol jobban számítanak a legjobb időszakában 40% felett triplázó egykori Kansas-játékosra.

Két All-Star született június 10-én. 78 esztendővel ezelőtt látta meg a napvilágot Jon McGlocklin, aki a 60-as évek második, illetve a 70-es évek első felében játszott a ligában. Első három szezonjában folyamatosan fejlődött a Cincinnati Royalsnál és a San Diego Rocketsnél, legjobb idénye pedig a negyedik volt: első évét töltötte a Milwaukee Bucksnál 1968/69-ben, miután a Bucks elvitte őt az 1968-as expanziós drafton, és rögtön 19.6 pontot, 4.1 pattanót és 3.9 gólpasszt átlagolt. El is vitték az All-Star gálára, és volt még két kifejezetten jó éve, de innen már csak lefelé ment teljesítménye, és ezt a három szezont leszámítva alig vagy nem tudta átvinni a 10 pontos határt.

Az évszámokból kitalálható, hogy bajnoknak vallhatja magát: a Kareem Abdul-Jabbar és Oscar Robertson által fémjelzett Bucksnak oszlopos tagja volt a bajnoki évben (1971), az előtte való idényben, és bár szerepe csökkent, még az 1974-es finálé során is - KAJ-jal kifejezetten jó párost alkottak, mivel McGlocklint leginkább a magas ívű távoli dobásairól és azok hatékonyságáról ismerték. 1976-ban vonult vissza a Buckstól, 14-es mezszámát visszavonultatta a Milwaukee. 1986-tól 2018-ig a klub kommentátora volt Jim Paschkével együtt - neve egybeforrt a franchise-zal, így sokan Mr. Bucknak hívják.

Másik AS ünnepeltünk Jeff Teague, aki igazi világutazó lett az elmúlt években. Teague a 2009-es draft 1/19-esével került a ligába, hét évet töltött a Hawksnál, ahol 16.5 pont és 7 gólpassz környékén maxolta ki a benne rejlő lehetőségeket. 2014/15-ben hívták meg az All-Star gálára, két évvel később azonban már Indianában játszott, két és fél évet pedig lehúzott Minnesotában is - a Pacersnél és első Timberwolvesos évében még nagyjából hasonló teljesítményt nyújtott, mint a Hawksban, utána viszont jött a lejtmenet. 2020 januárjában elcserélték Atlantába, de nem vált be és a pandémia is közbeszólt, majd az idei szezon előtt szerződött le Bostonba, ahol a kispad vezérének szánták. Ez nagyon nem jött össze, márciusban el is cserélték Evan Fournier-ért Orlandóba, ahol kivásárolták, így csatlakozhatott a Buckshoz, de egyelőre ott sem váltotta meg a világot. Isten éltesse őt és McGlocklint is!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus