A Blazers legnagyobb napja és a Knicks "visszatérése"

Június 5-én több nevezetes dolog is történt az NBA történetében: a Portland TrailBlazers megnyerte első és egyelőre utolsó bajnoki címét, valamint a New York Knicks 21 év után visszatért az NBA nagydöntőjébe. E két esemény mellett Michael Jordan újabb híres kosarára tekintünk vissza, amelyet a Los Angeles Lakers elleni fináléban dobott pontosan 23 évvel ezelőtt!

37 esztendővel ezelőtt játszották az 1977-es nagydöntő hatodik, mindent eldöntő találkozóját, amelyben a Portland TrailBlazers ellenfele a Philadelphia Sixers volt. A Sixers kelet elsőjeként jutott a fináléba, itt tehát nem volt meglepetés. A keleti elődöntőben nagy riválisukat, a John Havlicekkel, Jo Jo White-tal és Dave Cowensszel felálló Boston Celticst verték ki hét meccsen (4-3), majd a második kiemelt, Rudy Tomjanovich, Moses Malone és Calvin Murphy vezette Houston Rocketset is felülmúlták (4-2).

Az oregoni együttes, illetve PO-beli teljesítményük körül már a döntő előtt is óriási volt a felhajtás. Az alapszakaszban 49-33-as mérlegükkel még mindössze nyugat harmadik helyét sikerült megszerezniük a Los Angeles Lakers (53-29) és a Denver Nuggets (50-32) mögött. Játszaniuk kellett így az első körben is a nyugati hatodik Chicago Bulls ellen, akiket három mérkőzésen vertek (2-1), a nyugati elődöntőben aztán pályahátrányból sikerült diadalmaskodniuk a Nuggets ellen (4-2), a nyugati főcsoport döntőjében pedig kisöpörték az aranysárga-lilákat (4-0). Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Lakers ugyan megnyerte az alapszakaszt Kareem Abdul-Jabbar MVP teljesítményének köszönhetően, de már a második körben is nagyot szenvedtek a Golden State Warriorsszel (4-3).

A Philadelphia vezérei között ekkor Julius Erving mellett George McGinnist, illetve a gárda későbbi vezetőedzőjét, Doug Collinst lehet említeni, de ott volt még mellettük a jónevű World B. Free, Mike Bibby édesapja, Henry Bibby, Kobe Bryant apukája, Joe Bryant, illetve az idősebbik Mike Dunleavy is. A túloldalon a két magasember, Maurice Lucas és a legendás Bill Walton vitték a prímet - Walton ebben az évben döntő MVP, a következőben alapszakasz MVP lett, mindkét idényben a legjobban védekező első ötösbe választották, illetve egy All-NBA első és egy második csapatba választás is a neve mellé került -, de mellettük ott volt például a mostanában csapatot kereső Lionel Hollins is.

A nagydöntő első két meccsét még hozta hazai környezetben a Philly, ám Portlandben nem termett számukra sok babér, 22, illetve 32 ponttal bukták el a harmadik és negyedik találkozót, a lendületből pedig maradt a következő összecsapásra is a Blazersnek, amelyet 110-104 arányban nyertek. Következett a hatodik ütközet Portlandben, amelynek fél órás összefoglalóját nézhetitek most meg:

A két csapat fordított utat járt be ezután. Bár a Sixers még egy ideig nem tudott bajnoki címet szerezni, folyamatosan ott volt kelet legjobbjai között. 1980-tól kezdve négy éven belül 3-szor jutottak be a fináléba, 1983-ban pedig minden idők egyik legmeggyőzőbb teljesítményével lettek bajnokok. A Portland ezzel szemben nem tudott átlépni ezután egy szintet - nagyban köszönhetően annak, hogy Walton, a következő idény MVP-je súlyos lábsérülést szenvedett, négy szezon alatt összesen 14 meccset játszott, így legjobb játékosát elvesztette a franchise -, 1-2. körös csapat voltak egészen 1990-ig, amikor újra bejutottak a döntőbe, nyerniük azonban 1977 óta nem sikerült.

 

14 esztendővel később, 1991. június 5-én ugyanilyen volumenű esemény nem történt, ám Michael Jordan újabb sokáig emlékezetes dobással örvendeztette meg a chicagói közönséget. A Los Angeles Lakers elleni döntő második meccsén MJ jobb kézzel akart zsákolni, aztán bal kézzel fejezte be az azóta is egyik legtöbb ismételt kosarát. A Bulls 107-86-ra nyert, és mint ismeretes, ebben az idényben megnyerte első bajnoki címét. A mérkőzésen egyébként döntőbeli csúcsot állított fel az Illinois-i alakulat, mivel 50/81-es mutatóval zártak mezőnyből, ami 61.7% - ez rekord a finálék történetében. Jordan teljes meccsét megnézhetitek - 6:47-től kezdődik a videóban a híres "ziccer".

 

Három évvel később, 1994. június 5-én rendezték a New York Knicks - Indiana Pacers keleti döntő utolsó, hetedik összecsapását. A Knicks másodikként végzett keleten, az első helyezett Atlanta Hawksszal azonos mérleggel (57-25), így az első körben nem is volt túl nehéz dolguk, 3-1-gyel elintézték a New Jersey Nets gárdáját. A második kanyarban már rágósabb falat jött szembe, hiszen a háromszoros címvédővel kellett megmérkőzniük. Jordan ugyan nem volt ott ezúttal a Bullsnál, ám így is nagyon kemény ütközetet vívott egymással a két gárda, 4-3-mal ment tovább a Knicks - a másik ágon a negyedik kiemelt Pacers pályahátrányból is 4-2-re tudott nyerni a Hawks ellen, az volt egyébként a kör legsimább sorozata.

A Knicks - Pacers összecsapásnak már ekkor is pikantériája volt, hiszen a két együttes az előző évben találkozott már egymással a PO-ban, akkor a New York továbbment az első körből (3-1). Ebben az évben 2-2-ig nem történt semmi, az ötödik meccset azonban ellopták Reggie Millerék a Madison Square Gardenből. A hatodikon óriásit harcolt a Knicks, hogy életben maradjon, sikerült is nekik, így következett el a hetedik meccs. A mindent eldöntő találkozó hősére, a 24 pontig és 22 pattanóig jutó Patrick Ewingra koncentráló videót nézhetitek meg:

A 94-90-es végeredmény a Knicks továbbjutását hozta, amely azt jelentette, hogy 1973 után, tehát 21 év elteltével újra nagydöntőbe került a franchise. Ott aztán kikaptak a Houston Rocketstől 4-3 arányban, a következő idényben pedig pont az Indiana állította meg őket a keleti elődöntőben. Mindkét együttes bejutott egyszer-egyszer a fináléba - a Knicks 1999-ben, a Pacers pedig egy évre rá, 2000-ben -, de egyikőjük sem tudott aranygyűrűt nyerni.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus