A Chicago és a Houston utolsó bajnoki címei

19 éve Michael Jordan minden idők (egyik) legnagyobb végjátékával búcsúzott a Bullstól, ezzel lett bajnok a Chicago hatodjára és mindmáig utoljára - 25 éve pedig a második bajnoki címét nyerte a Bulls. 22 éve a Houston Rockets számtalan máig fennálló rekordot szállítva védte meg egy évvel korábban megszerzett címét, míg a Detroit Pistons 27 éve tudott duplázni. A Magic Johnson - Larry Bird döntőbeli csaták 30 éve zárultak le az 1987-es fináléban, Phil Jackson pedig 8 éve hagyta le Red Auerbachot.

1987-ben a döntő hatodik meccséhez érkezett el a Los Angeles Lakers és a Boston Celtics. A két együttes a korszak két legnagyobb csapata volt, ez pedig mindent eldöntő finálénak bizonyult köztük, hiszen 1984-ben a Celtics, egy évre rá pedig a Lakers győzte le a másik együttest. 1986-ban az akkor címvédő Los Angeles-ieket megállította a PO-ban a Hakeem Olajuwon és Ralph Sampson vezette Houston Rockets, akiket a döntőben a Boston 4-2-re legyőzött, így Larry Birdék érkeztek ide címvédőként.

A Lakers az előző évi fiaskó ellenére nagyon magabiztos volt, 65-17-tel nyerték az alapszakaszt, a PO-ban pedig előbb a Denver Nuggetset söpörték ki (3-0), majd egyszer kikaptak ugyan a Golden State Warriorstől, de ahhoz Sleepy Floyd 29 pontos negyede is kellett (4-1). A nyugati döntőben megint söpörtek, a Seattle SuperSonics volt az áldozat (4-0). A túloldalon a Celtics 59-23-mal nyerte keletet. A rájátszásban előbb kisöpörték a Chicago Bullst (3-0), majd két kőkemény csata várt rájuk a Milwaukee Bucks (4-3) és a Detroit Pistons (4-3) ellenében.

A döntőbe a Lakers tehát pályaelőnnyel érkezett, ahol az első két meccset behúzták otthon, a harmadikon a Celtics diadalmaskodott hazai pályán, a negyediken azonban Magic Johnson horogdobása aranysárga-lila győzelmet eredményezett Bostonban is. A Celtics az ötödik meccsen életben maradt, de a hatodik összecsapásra Los Angelesben került sor, 3-2-es Lakers-előnynél.

A meccs többi részét ezen a linken megnézhetitek!

A 106-93-as hazai siker azt jelentette, hogy a Showtime Lakers negyedik bajnoki címét is megnyerte - egy évvel később megvédték azt -, a Magic-Bird csata pedig a döntőbeli győzelmeket tekintve 2-1-re alakult. Ez volt kettejük utolsó megmérettetése a finálékat tekintve, a Boston ugyanis 21 évig, 2008-ig nem tudta megnyerni ezt követően keletet a PO-ban, a Kevin Garnett-féle társaság jutott újra döntőbe és meg is nyerte azt, éppen a Lakers ellen.


Három esztendővel később a Detroit Pistons olyat tett június 14-én, amelyre csak a Celtics és Lakers voltak képesek korábban: megvédték címüket. A Bad Boys éppen tegnap ünnepelte első bajnoki címe 28. évfordulóját, ma pedig a második diadalra emlékezhetnek vissza a drukkerek.

Címvédőként 59-23-at "ment" a Pistons az alapszakaszban, ám az őket az összesített tabellán megelőző Los Angeles Lakers (63-19) már a nyugati PO második körében elvérzett. Az autóvárosiak keleti elsőként az Indiana Pacers (3-0) és a New York Knicks (4-1) elleni párharcokkal hangoltak a Chicago Bulls elleni thrillerre, amelyet ebben az évben még megnyertek (4-3). A túloldalról a Pistonshoz hasonlóan az alapszakaszt 59-23-as mérleggel abszolváló Portland TrailBlazers jutott be a fináléba, amely a Dallas Mavericks elleni söprés (3-0) után nagy párharcot vívott a San Antonio Spursszel (4-3), a Lakerst kiverő Phoenix Sunsot pedig hat meccsen búcsúztatta (4-2).

A döntő nem alakult egyszerűen, hiszen a második meccsen elvette a pályaelőnyt a Blazers, amely ezt követően azonban kétszer bukott zsinórban hazai parketten, így érkeztünk el az ötödik meccshez, amelyet szintén Portlandben játszottak.

A Pistons 92-90-es sikere azt jelentette, hogy a Lakers és a Celtics után ők voltak a harmadik franchise, amelynek sikerült megvédenie címét, emellett zsinórban ötödjére nyertek idegenben a döntőben - az előző évben 4-0-ra söpörték a Lakerst -, amely NBA rekordnak számít - a Bulls ugyanígy ötször nyert zsinórban saját pályájától távol, de társbérletben jelenleg is birtokolják a rekordot.


Ha már a Chicago Bulls és a Blazers is szóba került, akkor 1992-vel kell folytatnunk, amikor a két együttes találkozott egymással a fináléban. A Chicago címvédőként 67-15-tel nyerte az alapszakaszt, majd a rájátszásban a Miami Heatet kisöpörte (3-0), a New York Knicksszel (4-3) és a Cleveland Cavaliersszel (4-2) viszont nagyon jó párharcokat vívtak. A Blazers az 1990-es döntő után 1991-ben alapszakaszgyőztesként a nyugati döntőben kikapott a Lakerstől, ebben az esztendőben viszont a nyugati konferencia első kiemetjeként (57-25) újra bekerültek a nagydöntőbe a Lakers (3-1), a Phoenix (4-1) és a Utah Jazz (4-2) testén keresztül.

A döntőben az első meccs rögtön legendás is lett, "The Shrug Game" néven fut azóta, a második találkozót azonban elhozta a Blazers Chicagóból. A Bulls a harmadikon visszavette a pályaelőnyét, a negyediken elszenvedte egyetlen idegenbeli vereségét a döntőket tekintve az első three-peat idején, az ötödiken azonban a címvédés kapujába léptek egy újabb idegenbeli sikerrel. A hatodik találkozót 1992. június 14-én rendezték:

A Bulls végül 97-93 arányban győzött, ezzel begyűjtötte második bajnoki elsőségét. A találkozó onnan marad emlékezetes még, hogy utolsó negyed előtt 15 pontos vagy ennél nagyobb hátrányból (64-79) soha senki nem fordított korábban a döntőkben, és azóta sem tette ezt meg egyetlen gárda sem. Michael Jordan másodjára lett döntő MVP, ő volt az első, akinek ez egymást követő években összejött. Szintén rekord volt a Portland büntetőzése, amely 21/21 volt ezen az összecsapáson.


1995-ben a Houston Rockets írt történelmet ezen a napon. A texasiak címvédők voltak, de az alapszakaszban csak 47-35-öt teljesítettek, így hatodik helyen kerültek a PO-ba. Ott aztán előbb a 60 győzelmet elérő, alapszakaszmásodik Jazzt (3-2), majd az alapszakaszban harmadik, 59 győzelmet számláló Sunst (4-3), ezt követően pedig a reguláris szezon legjobb mérlegét felmutató, 62 sikert arató Spurst (4-2) verték. A túloldalról a keletelső Orlando Magic (57-25) jutott be a fináléba, akik a PO-ban a Celticsen (3-1), a már újra Michael Jordannel felálló Bullson (4-2) és a Pacersen (4-3) verekedték át magukat.

A fináléban aztán elmaradt a nagy ütközet, bár az első és a harmadik mérkőzés is nagyon szorosan alakult, de 3-0-val vágott neki 1995. június 14-én a Rockets a döntő negyedik meccsének.

A címvédés nekik is összejött (a Celtics, a Lakers, a Pistons és a Bulls után ötödik együttesként). Az első hatodik kiemelt csapat lettek, amely végül bajnoki címet tudott szerezni, és azóta is ők a legalacsonyabban besoroltak, akik valaha gyűrűt szereztek. Abban is úttörők voltak, hogy elsőként lettek úgy végső győztesek, hogy a PO-ban négy olyan gárdát sikerült legyőzniük, akik az alapszakasz során legalább 50 győzelmet elértek - a "leggyengébb" ellenfelük az 57 győzelmes Orlando volt.


1998-ban a Chicago Bulls és a Utah Jazz a hatodik meccset játszotta ezen a napon. A Bulls kétszeres címvédőként 62-20-szal nyerte keletet, majd a PO-ban a New Jersey Netset (3-0), a Charlotte Hornetset (4-1) és az Indianát (4-3) múlták felül. A Jazz szintén 62-20-at ment nyugaton, majd a Houston (3-2), a San Antonio (4-1) és a Lakers testén keresztül jutottak a döntőbe, ahol az övék volt a pályaelőny.

Az a pályaelőny, amit a második meccsen elbuktak, az ötödiken viszont az életükért küzdve visszaszereztek, így szempontjukból 2-3-mal tértek vissza Utah-ba, a hatodik összecsapásra.

A találkozó újabb adalék volt Michael Jordan legendájához, a mérkőzés végén bemutatott három kulcsfontosságú akciója mellett hatodik döntő MVP címe is történelmi. A Bulls megcsinálta másodjára is a three-peatet, Jordan pedig utolsó meccsét játszotta a chicagói együttesben. Sem a Bulls, sem a Jazz nem járt azóta a nagydöntőben.


Az utolsó visszatekintésünk a 2009-es döntő ötödik meccséhez vonatkozik, nyolc évvel ezelőtt ugyanis a Los Angeles Lakers és az Orlando Magic utoljára találkoztak a nagydöntőben. A Lakers a Celtics ellen elveszített finálét követően megnyerte nyugatot (65-17), a rájátszásban pedig a Utah (4-1), a Houston (4-3) és a Denver (4-2) is behódolt nekik. Az Orlando csak harmadik lett keleten, ám a Sixers (4-2) legyőzését követően idegenben nyerték meg a hetedik meccset a Kevin Garnett nélküli Boston ellen (4-3), majd a LeBron James-féle, alapszakaszgyőztes Clevelandet is kiejtették pályahátrányból (4-2).

A döntőben a Lakers az első meccsen kiütötte a Magicet, a második meccsen Courtney Lee emlékezetes kihagyott ziccerét követően hosszabbításban nyertek az aranysárga-lilák. Flordiában hozta az elsőt a Magic, utána azonban Derek Fisher óriási, végjátékban nyújtott teljesítményének köszönhetően megint hosszabbításban nyert a Lakers, így jött el az ötödik találkozó, még mindig az Orlando csarnokában.

A 99-86-os győzelem a Lakers bajnoki címét, Phil Jacksonnak pedig a 10. gyűrűt jelentette, amellyel túlszárnyalta a Boston Celtics ikonikus alakját, Red Auerbachot a trénerként begyűjtött bajnoki címek számában. A Magic nem tudott visszatérni azóta sem ilyen magasságokba, a Lakers azonban a Boston ellen egy évvel később megvédte a címét - igaz, azóta ők is megjárták a Mariana-árkot.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus