A Chicago nagy visszavágásai

1991-ben a Detroit Pistons, 1996-ban pedig az Orlando Magic volt a Chicago Bulls áldozata május 27-én - mindkét gárdának visszavágtak Michael Jordanék a korábbi év(ek)ért. Erre a két mérkőzésre tekintünk most vissza.

A 80-as évek végén a Chicago Bulls még csak trónkövetelőnek számított, főként a Detroit Pistons ellenében, hiszen 1988-ban a második körben 4-1-gyel, 1989-ben a keleti döntőben 4-2-vel, egy évvel később pedig szintén a konferencia fináléjában 4-3-mal estek ki Michael Jordanék a Bad Boys Pistons ellen. Az 1991-es rájátszásnak tehát úgy futott neki a Bulls, hogy zsinórban három PO-ban kaptak ki a Detroit ellen, akik kétszeres címvédők voltak ekkor. A kocka ebben az évben fordult.

A Chicago már az alapszakaszt is megnyerte 61-21-gyel, majd átgázolt a mezőnyön: 3-0-ra verték a New York Knickset az első, 4-1-re pedig a Philadelphia Sixerst a második körben. A keleti döntőben sorozatban negyedjére volt az Isiah Thomas vezette Pistons az ellenfelük, Jordanék azonban ezúttal kétséget sem hagytak afelől, melyik csapat a jobb: két hazai meccsük után nyertek idegenben is, így a negyedik találkozón, Detroitban, 1991. május 27-én már a kiesés elkerülése volt a cél a Pistons számára:

A két gárda közötti viszonyt, szó szerinti utálatot jól mutatta, hogy a detroiti játékosok nem voltak hajlandóak még a végső sípszót sem megvárni, az öltözőbe vonultak - Thomas és Jordan kifejezetten gyűlölték egymást, a legendák szerint minden idők legjobbja fúrta meg Thomas Dream Team tagságát is. Végül 115-94-re nyert és söpört a Chicago, hegemóniájuk (8 szezonból 6-szor diadalmaskodtak) pedig a Los Angeles Lakers elleni döntőben elindult.

 

Mindössze kétszer nem nyert a Bulls bajnoki címet 1998-ig bezárólag. Az 1994-es rájátszásban Jordan nem volt a csapatnál, 1995-ben azonban nem sokkal az alapszakasz vége előtt újra csatlakozott a Chicagóhoz. 1991 és 1998 között mindössze egyetlen csapat volt, amely meg tudta verni a PO-ban a Jordannel felálló Bullst, ez pedig az 1995-ös, Shaquille O'Neal vezette Orlando Magic volt, amely a második körben 4-2-vel küldte haza őket.

Egy évvel később eljött a visszavágás pillanata. A minden idők legjobb csapatának tartott, az alapszakaszt 72-10-zel nyerő Bulls 3-0-ra verte a Miami Heatet az első körben, majd 4-1-re a New York Knickset a másodikban - kísértetiesen hasonlított a forgatókönyv a 91-eshez. A történet a továbbiakban is lemásolta az öt évvel ezelőttit, hiszen a Magic a keleti főcsoport döntőjében nem sok ellenállást tudott kifejteni a Chicagóval szemben, nagyon simán 3-0 lett az állás 1996. május 27-e és a negyedik meccs előtt.

Ezzel a 106-101-es sikerrel az Orlandót is kisöpörte a Bulls, csakúgy, mint 1991-ben a Pistonst, majd a döntőben a Seattle SuperSonics ellen diadalmaskodtak, hogy a második three-peat is kezdetét vegye.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus