A chicagói mélypont és Lawson triplarekordja

16 évvel ezelőtt a Chicago Bulls minden idők leggyengébb produkcióját nyújtotta, Ty Lawson pedig négy éve állított fel egy triplarekordot.

Érdekesség, hogy a ma hajnalhoz hasonlóan 16 esztendővel ezelőtt, 1999. április 10-én is találkozott a Chicago Bulls és a Miami Heat - igaz, akkor előbbi volt a pályaválasztó, és merőben más volt a felállás, mint most.

A Miami a csonkaszezon keleti főcsoportjának élén végzett - 33-17-tel ugyanolyan mérlegük volt, mint a második Indiana Pacersnek és a harmadik Orlando Magicnek -, és hiába volt ez egy erősen csúsztatott és rövidített szezon - az 50 meccses alapszakasznak május 5-én lett vége -, ekkor már látszódott, hogy kategóriakülönbség van a két gárda között. A Heat 22-11-gyel vágott neki a mérkőzésnek, míg a végül keleti utolsó, összességében hátulról a harmadik (13-37) Chicago 10-25-tel.

A találkozót ennek megfelelően nagyon simán nyerte a Heat, de a 82-49-es végeredmény több rekordot is tartogatott. Egyrészt a támadóidő 1954/55-ös bevezetése óta ez a 49 pont jelenleg is fennálló negatív csúcs az egész ligában, másrészt a Bulls által dobott 18 mezőnykosár is a legkevesebb, amit valaha bármelyik NBA csapat dobott egy összecsapáson.

A szezon előtt többek között Michael Jordant, Scottie Pippent és Dennis Rodmant elveszítő Bulls legjobbja ezen az estén hazánk egyetlen NBA-játékosa, Dávid Kornél volt, aki a legtöbbet játszotta a chicagói együttesben (36 perc), az egyetlen volt a 10 pontos Toni Kukoc mellett, aki két számjegyű ponttermést ért el (13 pont, 4/10 mezőny, 5/6 büntető), dupla-duplázott is (13 pont, 10 pattanó, ebből 5 támadó), és ő dobta a Bulls utolsó kosarát:

A Chicago az aranykorszak után szinte azonnal, nagy valószínűséggel nagyon hosszú időre beírta magát a liga történelemkönyveinek negatív oldalaira is, de a Heat sem örülhetett, első kiemeltként azonnal búcsúztak az első körben a később döntőig menetelő New York Knicks ellen.

 

Ma hajnalban a Heat-Bulls mellett a Golden State Warriors is játszott, akiknél Steph Curry káprázatos estéjétől és triplarekordjától zengett a csarnok - az irányító a saját csúcsát lépte át, egy szezonban bedobott hármasainak számában állított fel új rekordot. Tegnap volt azonban négy esztendeje, hogy nem Curry, hanem a Denver Nuggets egyese, Ty Lawson került a reflektorfénybe, ugyancsak hármasainak köszönhetően.

A Denver 2011. április 9-én fogadta a Minnnesota Timberwolvest, és az akkor is pocsék szezont futó vendégeket simán, 130-106 arányban intézték el. A találkozó szenzációja a 37 pontig, 7 pattanóig és 6 gólpasszig jutó Lawson volt, aki első 10 triplakísérletét bedobta, mielőtt a 11-et kihagyta volna.

Ezzel is új csúcsot állított fel, egy meccsen soha senki nem kezdett korábban és azóta sem 10 bedobott hármassal - igaz, a hibával, ami ráadásul egy negyed végén egy lábról elengedett próbálkozás volt, azt a rekordot elszalasztotta, hogy egy hiba nélküli meccsen a bedobott hármasok számában is ő legyen a csúcstartó, ez 9-cel még mindig Latrell Sprewell és Ben Gordon nevéhez fűződik.

 

A végére pedig Isten éltesse a Philadelphia Sixers centerét, Nerlens Noelt, aki ma 21 esztendős, és ACL-szakadása után úgy tűnik, teljesen felépült, már most is a liga legjobb magasemberei közé tartozik védekezésben.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus