"A dobás" és Reggie Miller 8.9 másodperce

27 évvel ezelőtt dobta Jordan minden idők (egyik) leghíresebb dobását, 21 éve pedig Reggie Miller csodáját láthatta a Madison Square Garden.

1989-ben az első körben találkozott a harmadik kiemelt Cleveland Cavaliers, illetve a hatodik kiemelt Chicago Bulls. Egy évvel korábban fordított volt a felállás, és 3-2-vel ment tovább a pályaelőnyben kezdő Bulls. '89-ben rögtön az első meccsen elvették a pályaelőnyt Michael Jordanék, a negyediken azonban életben maradt Chicagóban is a Cavs egy 108-105-ös győzelemmel. A mindent eldöntő összecsapásra a The Coliseumban került sor, a végjáték pedig a következőképpen alakult.

És Jordan teljes meccse:

3-2-es továbbjutása után a Bulls a második kiemelt New York Knickset is megverte, ám ebben az idényben (2-4) és egy évvel később is (3-4) megállította őket őket a későbbi bajnok Detroit Pistons a keleti konferencia döntőjében, mielőtt jött volna az első three-peat.

A Cavs 1990-ben még bejutott hetedikként a PO-ba, 1991-ben azonban lemaradtak a rájátszásról, a rivalizálás azonban még nem ért véget. 1992-ben a konferenciadöntőben találkozott a két együttes (4-2), 1993-ban pedig a második körben (4-0) - mivel mindkét idényben a Bulls lett a bajnok, természetesen ők mentek tovább. 1994-ben megint összetalálkoztak a felek, ezúttal az első körben és Jordan nélkül, de a Chicago 3-0-lal kisöpörte a Cavst. amely ezt követően jóideig megközelíteni sem tudta ezt a szintet, míg a Chicago 1996-tól kezdve újabb három bajnoki címet szerzett zsinórban.

 

21 évvel ezelőtt ezen a napon a New York Knicks, az Indiana Pacers és Reggie Miller kerültek reflektorfénybe. Érdekesség, hogy a harmadik kiemelt Knicks és a második kiemelt Pacers találkozott, ám a Madison Square Gardenben játszották az első meccset, mivel a Knicks volt pályaelőnyben. Ekkor még csak 2-2 divízió volt konferenciánként, a Pacers megnyerte a Centralt, de rosszabb mérleggel (52-30), mint amennyivel a Knicks a második lett (55-27) az Orlando Magic mögött az Atlanticban. Az Indiana a divízió-győzelem miatt megkapta a 2. kiemelést, de a mérleg számított már akkor is annak eldöntésében, kié a hazai pálya előnye.

Rögtön az első meccs klasszikussá vált, miután a végjátékba még 105-99-es vezetéssel mentek hazaiak akkor, amikor már csak 18.7 másodperc volt a találkozóból. A Pacers alig tudta bedobni a labdát az oldalvonalról, a többi viszont történelem, ezt nézhetitek meg az alábbi videóban.

Egészen félelmetes volt egyébként ez a sorozat, 3-1-ról úgy kapaszkodott vissza a Knicks 3-3-ra, hogy az ötödik meccsen Patrick Ewing 1.8 másodperccel a vége előtt szerezte azt a kosarat, amivel végül egy ponttal a New York bizonyult jobbnak. A hetedik meccsen azonban újra nyert a Pacers az MSG-ben - Ewing ezúttal a dudaszó pillanatában potenciális egyenlítő kosarat hibázott -, így 4-3-mal a Pacers továbbment, egy körrel később azonban az Orlando megállította őket.

Egy évvel korábban is összefutottak a felek, akkor 4-3-mal a Knicks a főcsoportdöntőben ütötte ki a Pacerst, és jutott a nagydöntőbe, ahol kikapott a Houston Rocketstől. 1993-ban az első körben egy simább, 3-1-es összesítéssel ment tovább a New York.

Az 1995-ös idényt követően két évig nem találkoztak egymással a rájátszásban. 1998-ban aztán a második kört megint a Pacers élte túl 4-1-gyel, 1999-ben azonban a keleti döntőt a Knicks vette sikerrel 4-2 arányban - ezúttal a San Antonio Spurs verte őket a nagydöntőben. 2000-ben megint a keleti döntőben futottak össze, ekkor viszont az Indiana lépett tovább, hogy a Los Angeles Lakers elüsse őket a végső győzelemtől. Ebben az évben meg is szakadt a nagy Pacers-Knicks rivalizálás, amely szinte a teljes 90-es években jelen volt.

 

Egy esztendővel ezt a Miller-parádét megelőzően, 1994. május 7-én a Denver Nuggets volt a főszerepben. A 8. kiemelt coloradói alakulat az első körben az alapszakaszt 63-19-cel nyerő Seattle Supersonics-szal találkozott. Az első két összecsapást Gary Paytonék nyerték, ám ezt követően egyenlített a Nuggets, így jöhetett a minden eldöntő ötödik mérkőzés.

Hatalmas meglepetésre nyert 98-94-re hosszabbítás után a Denver, ezzel 1984 óta az első csapat lettek, amely nyolcadik kiemeltként tudott búcsúztatni egy első kiemeltet - 1984-ben változott 3 nyert meccsig tartó szériává az első kör. A Nuggets ettől függetlenül Carmelo Anthony megérkezéséig nem tudott komolyabb eredményeket felmutatni, a Sonics viszont 1996-ban a nagydöntőig jutott, ahol a Chicago verte őket - a többi történelem, sajnos Seattle-nek azóta már csapata sincs.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus