A Halál Csókja

20 esztendővel ezelőtt fordított 1-3-ról a Houston a Phoenix ellen - többek között a "Halál Csókja" névre keresztelt dobással.

20 esztendővel ezelőtt mutatta be a Houston Rockets azt a bravúrt, amelyet alig pár napja szintén véghezvittek: 1-3-ról fordítottak egy PO-párharcban. A texasiak akkori ellenfele a Charles Barkley, Kevin Johnson-féle, két évvel korábban nagydöntőt játszó Phoenix Suns volt. A címvédő Rockets csak a hatodik kiemelt volt, év közben azonban a Portland TrailBlazers ikonjával, Clyde Drexlerrel erősítettek, az első körben pedig az ötödik meccsen, idegenben tudták legyőzni a Utah Jazz együttesét, 3-2-vel jutottak tovább.

Ebben a kanyarban az első három találkozó sima hazai sikert hozott, a legszorosabb találkozó a második volt, amelyet "csak" 24 ponttal nyert a Phoenix. A negyedik meccsen aztán a Suns idegenben is győzni tudott, így úgy vághattak neki az utolsó három meccsnek, hogy egyszer kell nyerniük és kétszer otthon játszanak. Nos, az ötödik meccset ettől függetlenül behúzta a Houston, otthon pedig magabiztosan harcolták ki a döntő ütközetet, amelyre 1995. május 20-án került sor, ennek utolsó 4 percét láthatjátok:

A Houston tehát 115-114-re győzött végül, ezzel csinálta meg a fordítást - azt a Mario Elie-triplát 110-110-nél pedig a mai napig úgy emlegetik, hogy a Halál Csókja. A következő két körben a San Antonio Spurs (4-2) és az Orlando Magic (4-0) sem tudott ellenállni a Rocketsnek, így újfent bajnokok lettek úgy, hogy a második kör negyedik meccse után gyakorlatilag már kicsit be is vágtak a nyakukba, nemcsak a kés volt ott.


Hat évvel később, 2001. május 20-án is véget ért egy híres párharc, a 2000-es évek elejének egyik emlékezetes szériája, a Philadelphia Sixers és a Toronto Raptors ütközete. Mint arról már a napokban is megemlékeztünk, Vince Carter egyszer, Allen Iverson pedig kétszer is 50 pontot dobott ebben a sorozatban - utóbbi ezzel Michael Jordan nyomdokaiba lépett. A hetedik mérkőzés előtt Carter elment a diplomaosztójára a North Carolinára, ezzel borzolta a kedélyeket, de a meccs így is szorosan alakult.

A Sixers így 88-87-tel továbbment és végül nagydöntőt játszott, amelyet 4-1 arányban bukott el a Los Angeles Lakers ellen.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus