A Hírességek Csarnokának legújabb tagjai

Tegnap este hivatalosan is bejelentették az NBA Hírességek Csarnokába idén bekerülők névsorát. Olyan jól hangzó nevek mellett, mint Alonzo Mourning, Mitch Richmond, Sarunas Marciulionis vagy David Stern, több kevésbé ismert kosárlabdázóval, szakemberrel is találkozhatunk a listában. Nézzük, ki mit tett azért, hogy a Hall of Fame-be kerülhetett!

Alonzo Mourningról nem is olyan régen, pontosan két hónappal ezelőtt emlékeztünk meg születésnapja alkalmából.

Mitch Richmond az 1988-as draft ötödik választottjaként került a Golden State Warriorshöz. A Run TMC felállás egyik alapköve volt, hiszen Tim Hardaway és Chris Mullin között ő volt az "M". Ettől, illetve a trió által játszott közönségcsalogató játéktól függetlenül mindössze három szezon erejéig boldogította az oaklandi drukkereket, az 1988-89-es évad legjobb újoncának válaszott dobóhátvédet 1991-ben Billy Owensért cserélte el a Golden State. Sacramentóba került, ahol kiteljesedett: 7 szezont játszott itt, ebből hatszor beválasztották az All-Star gálára - 1995-ben a főmeccs MVP-je lett -, ötször ott volt az All-NBA második vagy harmadik csapatában, és mind a hét idényében legalább 21.9 pontot átlagolt.

1996-ban ott volt az olimpián a Dream Team III tagjaként. A Kings sokkal okosabban cserélte el, mint tette azt a Warriors: Chris Webberért került Washingtonba 1998 májusában. Itt töltött három idénye sem volt rossz, de látszott kezd lefelé ívelni pályafutása. 2001-ben aláírt a Los Angeles Lakershez, és itt fel is jutott a csúcsra, 2002-ben bajnoki címet ünnepelhetett az aranysárga-lila együttessel. 2-es számú mezét a Kings visszavonultatta. Érdekesség, hogy ő volt a legtöbb pontot szerző kosaras (20497), aki még nem került be a Hírességek Csarnokába annak ellenére sem, hogy már beválaszthatták volna korábban - ezt a titulust most "lepasszolta" az örökranglistán pont mögötte, 38. helyen álló Tom Chambersnek (20049).

Richmond csapattársaként kezdte az NBA-ben minden idők egyik legnagyobb litván játékosa, a Nemzetközi Bizottság által jelölt Sarunas Marciulionis. Játékjoga egy évvel korábban, az 1987-es draft 6. körének 127. helyén került a Golden State-hez, de csak Richmond után egy évvel, 1989-ben kezdte meg karrierjét a tengerentúlon. Az első európaiak között volt, akik komoly sikereket értek el az NBA-ben. Kétszer is második lett az Év Hatodik Embere választáson - igaz, erre pont azt követően került sor, hogy Richmondot elcserélték Sacramentóba (1992, 1993). 1994-ben cserélték el a Seattle-höz, majd játszott még Sacramenóban, illetve Denverben is egy-egy évet mielőtt befejezte volna.

4-szer nyerte meg az Év Litván Sportolója díjat a 80-as évek végén, 90-es évek elején, ami Arvydas Sabonis jelenlétét is figyelembe véve elég nagy szó. A szovjetekkel olimpiai bajnok volt 1988-ban, a következő két olimpián pedig a litvánokat vezette el a bronzéremig. 1995-ben ezüstérmet nyert hazájával az Eb-n, ennek a tornának pedig ő lett az MVP-je. 1993-ban egyike volt azoknak, akik a Litván Kosárlabda Ligát, az LKL-t alapították, manapság pedig Litvánia egyik legsikeresebb üzletembere.

Mourning és Richmond mellett a North American Committee, azaz az Észak-amerikai Bizottság még két nevet jelölt. Nolan Richardson az egyetemi kosárlabdázásban szerzett hírnevet magának. 1980-ban a Western Texasszal NJCCA, egy évvel később a Tulsával NIT (második számú egyetemi bajnokság), 1994-ben pedig az Arkansas Egyetemmel NCAA bajnoki bajnoki címet szerzett vezetőedzőként - soha senki nem nyerte meg rajta kívül mind a három trófeát. A Tulsát 5 évig (1980-1985), míg az Arkansast 17 idényen keresztül (1985-2002) irányította, 22 év alatt összesen 16-szor volt ott a March Madnessen. Volt nemrég edző a WNBA-ben, majd ezt követően a mexikói válogatott szövetségi kapitánya is.

Másikuk, Gary Williams a Maryland legendája. 1989-től 2011-ig irányította a Terrapins csapatát, de már 1969 óta edzősködik. Előbb egy középiskolában volt tréner, majd egyetemi segédedző lett, 1978 után pedig megfordult az Americannél, a Boston College-nál és az Ohio State-n is, mielőtt 1989-ben megállapodott volna a Marylandnél. Zsinórban 11-szer ott volt a csapattal az NCAA tornán, 2002-ben pedig meg is nyerték a March Madnesst - úgy, hogy a UConn ma hajnali győzelméig ők voltak az egyetlenek, akik úgy érték el ezt, hogy nem volt a keretükben McDonald's All-American, azaz a korábban legmagasabban jegyzett középiskolások közül senki. Jelenleg is az együttesnél dolgozik, de már csak adminisztratív munkát végez.

A női részlegről az Immaculata Egyetem kerül majd beiktatásra augusztus elején. A csapat 1972 és 1974 között három AIAW bajnoki címet szerzett úgy, hogy 60-2 volt a mérlegük ebben a három idényben. Ők voltak az első női egyetemi csapat, amelynek meccsét az országos TV közvetítette, illetve az elsők, akik Ausztráliában játszottak. Már három játékosuk is benn van a Hall of Fame-ben egyénileg (Theresa Shank, Marianne Crawford és Mary Scharff).

Az ABA Bizottság az Indiana Pacers legendás trénerét, Bob "Slick" Leonardot jelölte idén. Leonard játékosként sem volt kutyaütő, hiszen 1953-ban NCAA bajnoki címet szerzett, majd az 1954-es drafton a második kör első helyén választották. 1956-től kezdődően lehúzott 5 évet a Minneapolis/Los Angeles Lakersnél és kettőt a Chicago Zephyrsnél. Igazi karrierje 1968-ban kezdődött: ekkor nevezték ki az Indiana Pacers vezetőedzőjének, ezt a posztot pedig 12 éven keresztül töltötte be. Még az 1976-os ABA-NBA összeolvadás előtt 5-ször döntőbe vezette a Pacerst, és háromszor nyerni is tudtak (1970, 1972, 1973). 116 meccset vívott az ABA rájátszásában, ebből 69-szer hagyta el együttese győztesen a pályát, mindkettő ligarekord. Televíziós és rádiós kommentátorként dolgozott ezt követően a Pacersnél, de 2011-es szívrohamát követően leváltották.

Ketten már nem érhették meg, hogy bekerüljenek a halhatatlanok közé. Egyikük Guy Rodgers, akit a Veterán Bizottság jelölt, és aki a korai NBA egyik legjobb passzolója volt, két évben is ő osztotta ki a legtöbb asszisztot (1963 - 10.6, 1967 - 11.2). Rodgers a Temple Egyetemet két Final Fourig is elvitte (1956, 1958), mielőtt az 1958-as drafton az akkor még létező "territorial" draftjoggal kiválasztotta volna a Philadelphia Warriors. All-Star volt 1966-ban, amikor az időközben San Franciscóba költöző Warriors elcserélte a Chicago Bullshoz. A Bullsban első éve nagyon jól sikerült (lásd fentebb: gólpasszkirály lett, de All-Star volt ebben az idényben is), ennek ellenére mindössze négy meccs telt el az 1967-68-as évadból, amikor a Cincinatti Royalshez került. A Milwaukee Bucks az 1968-as expanziós drafton vitte el, itt töltötte utolsó két évét. 2001 februárjában hunyt el a négyszeres (1963, 1964, 1966, 1967) All-Star.

A másik már elhunyt személy Nat "Sweetwater" Clifton, aki arról híres, hogy a második afro-amerikai volt, aki szerződést írt alá egy NBA csapattal - az elsőt, Harold Huntert azonban még az edzőtábor alatt menesztette a Washington Capitols, tehát a ligában pályára lépő afro-amerikaiak közül neki volt először aláírt kontraktusa -, és a második afro-amerikai volt Earl Lloyd után, aki konkrétan játszott is NBA meccsen. Clifton egyébként kiváló baseball-játékos is volt és a Harlem Globetrottersnek is tagja volt két évig. 1950-ben került a ligába, 7 évet játszott a New York Knicksnél - 1957-ben, 34 évesen ott volt az All-Star gálán is -, majd elcserélték a Detroit Pistonshoz, akiktől azonban egy év után búcsúzott, így ért véget NBA karrierje. 1990 augusztusában távozott közülünk végleg.

A végére maradt David Stern, akiről talán ez a kép mond a legtöbbet a legkevesebb karaktert felhasználva:

Messze neki volt a legnagyobb befolyása a jelenlegi ligára a commish-ok közül, hiszen magasan ő volt a leghosszabb ideig hivatalban. Már 1978 óta az NBA-nél dolgozott - két évig mint tanácsadó, utána pedig mint elnök -, és hat év után került be a vezetői székbe. 7-tel több franchise lett "uralkodása" alatt, emellett 6 költözést is lebonyolított, a liga bevételei egy másik dimenzióba kerültek - még ha ebben a média fejlődése és az internet térnyerése nagyban segítette is -, ő vezette be a drafton a minimum korhatárt, a lottery rendszert, regnálása alatt indult el a D-Liga, valamint az NBA Cares és a Basketball Without Orders jótékonysági programok is.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus