A jubileumi 50. All-Star gála

14 esztendővel ezelőtt ezen a napon rendezték minden idők egyik, ha nem a legjobb All-Star gáláját, a jubileumi 50-et.

2001. február 11-én Washingtonban csaptak össze kelet és nyugat All-Star csapatai, a mérkőzés pedig nem csak azért vált legendássá, mert az 50. ilyen megmérettetés volt a liga legnagyobb csillagai között. Nyugat már 19 pontos előnyben volt a harmadik negyedet követően, jött azonban a 25 pontjából 15-öt a negyedik felvonásban szerző Allen Iverson, majd az akkor a liga egyik legnagyobb közönségkedvencének számító Stephon Marbury két hármasa, és egyetlen ponttal, 111-110-re diadalmaskodott kelet. Az MVP Iverson lett, de az egész mérkőzés klasszikussá vált.

 

Két rekord is fűződik ehhez a naphoz. 1970. február 11-én az Atlanta Hawks 155-131-re verte a San Diego Rockets gárdáját, ám leginkább arról marad emlékezetes a meccs, hogy a Hawks 97 pontot dobott a második félidőben - ez mind a mai napig csúcs a 3. és 4. negyedeket összesítve. 12 évvel később a Rockets már Houstonban volt, centerük, Moses Malone pedig NBA-rekordnak számító 21 támadópattanót szedett a Seattle Supersonics ellen 117-100-ra megnyert találkozón. A korábbi csúcsot is Malone tartotta, majdnem napra pontosan három évvel korábban, 1979. február 9-én szedett 19 lecsorgót a New Orleans Jazz palánkja alatt.

 

Végül az 1995-ös All-Star hétvége szombati napjára tekintsünk vissza. A február 11-én rendezett ügyességi versenyek első számában, a tripladobón nagy névsor jött össze, végül a Miami Heat vajkezű kosarasa, Glen Rice diadalmaskodott az Indiana Pacers legendájával, Reggie Millerrel szemben - Rice a következő három idényben, már a Charlotte Hornets tagjaként volt a főmeccsen is résztvevő, 1997-ben pedig ő lett az MVP-je. A zsákolóversenyen az 1993-ban újoncként győztes Harold Miner és az előző évben, 1994-ben diadalmaskodó Isaiah Rider találkoztak. Előbbi győzött, így a Heat lett az első csapat a liga történetében, amely zsákolóversenyt és a tripladobót is behúzta ugyanazon az All-Star hétvégén.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus