A Kevin Love-csere

27 éves lett a mai napon a Cleveland Cavaliers erőcsatára, a liga egyik legellentmondásosabb megítélésű játékosa, Kevin Love.

Love egy évnyi UCLA után jelentkezett a 2008-as NBA draftra, ahol az ötödik helyen kiválasztotta a Minnesota Timberwolves. Eleinte nem volt egyszerű dolga, hiszen Al Jefferson volt a gárda erőcsatára, de harmadik idényére, 2010/11-re mind a 73 meccsén kezdett, először ért el 20 pontos átlagot (20.2), megnyerte a pattanókategóriát, méghozzá brutális stattal (15.2), karrierje során pedig először All-Starnak választották - nem meglepő, hogy ezek után ő nyerte a Legtöbbet Fejlődött Játékos díját is.

Az ezt követő három idényben kétszer 26 pontos átlagot hozott, 12-13 pattanós mutatóival is a ligaelitbe tartozott, kétszer All-Star lett és kétszer az All-NBA második csapatába is beválasztották - a kivétel mindenhol a 2012/13-as szezon volt, ahol kétszer is eltört a dobókeze, emiatt csak 18 mérkőzésen lépett pályára. Ennek ellenére már ekkor is nagyon ellentmondásos volt megítélése, mert átlagai ellenére a Minnesota semerre nem haladt, amit csak részben a társak számlájára írtak. A csapat stagnálása miatt sokan Love (nem létező) védekezését okolták, amely miatt egyrészt átjáróház volt a Timberwolves védelme, másrészt sokan a pattanózását is megkérdőjelezték - nagyon sokszor inkább a statisztikái javítására ment, mint a kizárásra, amit sehol nem jegyeznek, mégis hasznosabb lett volna a csapatnak.

Love hat PO nélküli év után tavaly közölte, hogy nem nagyon hosszabbítana idén nyáron lejáró szerződése után Minnesotában, ezzel pedig gyakorlatilag cserét kért - ezt direktben nem tehette volna meg, de így finoman jelezhette, hogy jobb, ha ebbe az irányba halad Flip Saunders. Többek között a két döntős, a bajnok Golden State Warriors és a Cleveland Cavaliers érdeklődött iránta leginkább, utóbbiak pedig LeBron James leigazolását követően nem nagyon akartak várni, mindent megtettek, hogy minél előbb minél ütőképesebb keretet rakjanak össze: odaadták érte az első évében (és azóta) semmit nem mutató Anthony Bennett mellett Andre Wigginst is, ami hatalmas rizikónak tűnt akkor és szezon közben is, Wigginst ugyanis LeBron óta talán a legjobban várt fiatal játékosként kezelték.

Azóta sem derült még azért ki teljesen, ki hogyan járt ezzel a cserével, egy év alatt ritkán szoktak eldőlni az ilyen dolgok, de mégis úgy tűnik, hogy az összes szereplő jól járt ezzel a forgatókönyvvel. Amellett, hogy a Warriorsnél okos húzás volt, hogy Klay Thompsont nem adták fel Love-ért (ennek egy bajnoki címben meg is lett a gyümölcse), Wiggins egyetlen idény alatt is megmutatta, miért várták annyira őt. Saunderséknek szerintem akkor sem volt választása, ha a vezetőedzői és elnöki posztot is betöltő szakember azt nyilatkozta, ő bizony kivárta volna az idei nyarat Love-val, ha nem kapnak jó ajánlatot, mert +30 millió dollárt nehezen utasítanak vissza a játékosok - ennyivel többet ajánlhattak az erőcsatárnak, mint bárki más. Ez bármennyire is igaz, amint Wigginst a csomagba tette a Cavs, már lépniük kellett, mert akár már 2-4 éves távlatban is náluk lehet a csere legjobb játékosa.

Clevelandben a szezon első felében hatalmas volt a káosz, ráadásul Love és James egész évben odamondogattak egymásnak a médián keresztül is - "nem saját magadat kellene megvalósítanod, hanem be kellene állni a sorba", "nálam Russell Westbrook az MVP" -, ami az álmoskönyvek szerint nem jó jel, sokáig semmilyen egységet nem mutattak a pályán sem. Év végére, a Mozgov- és a Shumpert-Smith-féle cserék után viszont kezdett összeállni a teljes Cavs (hogy mennyire egységesek voltak ezután, azt szerintem jól mutatja, hogy második és harmadik számú emberük nélkül is döntőbe jutottak és ott is a vártnál jóval nagyobb ellenállást tanusítottak), borzasztóan jól és meggyőzően játszottak, még Love sem volt akkora lyuk védekezésben - vagy csak nem tűnt annak -, támadásban pedig látszott a PO elején, hogy LeBron keresi is, tömi is labdával, hogy élete első rájátszásában üzemi hőfokra pörögjön azonnal. Bár Love-ot aztán Kelly Olynyk elintézte a PO további részére, maga az irány, amelybe az erőcsatár egyénileg és a csapaton belül is mozgott, nagyon biztató lehetett a drukkerek és a csapat számára is.

Idén nyáron hosszabbított is 5 évre 110 millióért a klubbal, ezzel attól is megmenekült a Cavs, hogy Wigginst úgy postázzák el, hogy végül összesen egy évre "bérlik" ki Love-ot. Az teljesen egyértelmű, hogy jelenlegi állapotában nem ér ennyit, de a Cleveland lehetőségeit semmilyen szinten nem befolyásolja az ő évi 20-25 millió dolláros fizetése, hiszen jelentősen sapka, sőt, luxusadó fölött vannak - ez nem az a szituáció, mint amikor Kobe Bryant a sapka alatti helyből foglal 25 milliót, itt Love-val és nélküle is meg lett volna kötve a keze a Cavsnek a további igazolásoknál, innentől kezdve pedig csak Dan Gilbert költekezési hajlandóságán múlik, mennyit akar kiszórni az ablakon luxusadó formájában.

Love-ról mostanság nem sok jót olvasni, de szerintem nagyon sokan túlságosan csak a negatívumaira koncentrálnak. Nem egy 20/15-ös vagy 26/13-as játékos, mint volt a Minnesotában, legalábbis egy jó csapatban első opció nem lehet. Továbbra sem jó védő és sérülékenységét sem tudja egyelőre levetkőzni, mégha ez az Olynyk-eset nem is tipikus sportbaleset volt. Egy kintről jól dobó és jól pattanózó magasember viszont, ezeket az erényeit pedig a mai ligában nagyon szépen ki lehet használni - hiába csak 9.7 pattanója volt az alapszakaszban, a védőpattanókat a 10. legjobb arányban húzta le az egész ligában (26.3 DRB%), összstatisztikáján pedig sokat ront, hogy a liga negyedik legjobb támadópattanózója van sokszor mellette, Tristan Thompson.

Ha el tudja fogadni, hogy támadásban harmadik opció - ezzel volt gond év közben nála leginkább -, akkor az esetleges clevelandi bajnoki címekben hatalmas szerepe lehet. Sokkal nagyobb szerintem, mint lenne Wigginsnek, aki egyénileg hamarosan le fogja hagyni, viszont Love az a stretch négyes, ami nincs rajta kívül egy sem a Cavsben (LeBron sem tipikusan ez, bár be lehet sűríteni ebbe a kategóriába) és ami szerintem elengedhetetlen manapság egy sikeres NBA-csapathoz. Így aztán hiába lesz szerintem rövid időn belül Wiggins egy monster a Minnesotában, Love megszerzése még ezzel együt is kifizetődhet a Clevelandnek, amennyiben tényleg elfogadja harmadhegedűs szerepét és egészséges tud maradni. Isten éltesse sokáig!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus