A kosárlabda 13 eredeti szabálya

123 évvel ezelőtt fektették írásba a kosárlabda 13 eredeti szabályát a Springfield YMCA iskola újságjában.

123 éve, 1892. január 15-én fektették írásba a kosárlabda 13 alapszabályát - a springfieldi YMCA iskola újságjában kapott helyet a "13 parancsolat". Nézzük végig, mik voltak az akkori keretek, amik között a sportágat elkezdték játszani.

1. A labdát bármely irányba lehet dobni egy vagy két kézzel.
2. A labdát bármely irányba lehet ütni egy vagy két kézzel, de soha nem zárt ököllel.
3. A játékos nem futhat a labdával. Arról a pontról kell eldobnia a labdát, ahol elkapta. Engedmény annak a játékosnak, aki futás közben kapja el a labdát - ő megállhat vele később, de akarnia kell megállni.
4. A labdát a kezekben vagy azok között kell tartani, sem a kar, sem a test nem használható annak tartására.
5. Semmilyen vállal lökés, sima lökés, megfogás, elgáncsolás vagy ütés nem engedélyezett az ellenfél irányába. A szabály elleni első vétség egy személyi hiba, a második ilyennél pedig ideiglenesen ki kell állítani az illetőt, a következő kosárig. Ha bizonyíték van rá, hogy direkt sérülést akart okozni, akkor véglegesen ki kell állítani a vétkest, csere nélkül.
6. Személyi hibának számít az, ha valaki ököllel üt bele a labdába, a 3-as és 4-es pontok megsértése, illetve az 5-ös pontban leírtak.
7. Ha az egyik csapat három hibát vét egymás után - tehát úgy, hogy közben az ellenfél nem vét ilyen hibát -, a másik csapatnak egy kosarat be kell írni.
8. Kosár az, ha valaki bedobja vagy beüti a labdát a kosárba és az ott is marad - úgy, hogy közben az ellenfél nem érhet a kosárhoz. Ha a kosár szélén van a labda, és a védekező csapat elmozdítja a kosarat, az pontnak számít az ellenfél javára.
9. Ha a labda a játéktéren kívülre kerül, akkor az dobhatja be, aki először hozzáér azután, hogy kiment a labda. Ha vita van ebből, akkor a játékvezető (umpire) dobja be a labdát. Öt másodperce van bedobni a labdát mindenkinek. Ha az egyik csapatnak ez nem sikerül, a másik csapathoz kerül a labda. Ha valaki direkt időt húz, annak a csapatnak a játékvezető egy hibát ad.
10. A játékvezető dönt a pályán történő kérdésekről, vezeti a hibákat, és ő az, aki jelzi a bírónak (referee), ha az egyik csapatnál kigyűlt a zsinórban három hiba. Jogában áll kiállítani bárkit az 5-ös pont alapján.
11. A bíró (aki az asztalnál ül) a vitás labdás esetekben dönt, nézi, hogy mikor van a játéktéren belül a labda, mikor megy ki, ki jöhet a bedobással és vezeti az időt is. Ő dönt arról, ha kosár van, vezeti az aktuális állást, és minden más olyan feladata van, ami egy bírónak.
12. Két 15 perces félidőből áll egy meccs, egy ötperces szünettel közte.
13. Aki ez idő alatt a több kosarat szerzi, az a győztes. Ha döntetlen az állás, akkor a csapatkapitányok megegyezése szerint mehet tovább a meccs az első kosárig.

 

Pontosan 50 esztendeje, 1965. január 15-én cserélték el minden idők egyik legjobb játékosát, Wilt Chamberlaint. Az 1962-ben Philadelphiából San Franciscóba költöző Warriors komoly anyagi gondokba került, pocsékul kezdték az idényt, így választaniuk kellett, ők pedig meghozták a nehéz döntést: elcserélték a liga legdominánsabb centerét. A szerencsés franchise a Philadelphia 76ers lett, amely nem sokkal korábban költözött a városba, és a Syracuse Nationals romjaira épült. Chamberlainért Connie Dierkinget, Paul Neumannt, Lee Shaffert és készpénzt kapott a Warriors.

Shaffer inkább visszavonult, mint hogy a nyugati partra menjen, de Dierking és Neumann is marginális játékosok voltak. A 150.000 dollár viszont nagyon kellett a Warriorsnek, hogy egy évtized múlva bajnok tudjon lenni Rick Barry vezetésével - ez mai árfolyamon számolva egyébként 1.15 millió dollárnak felel meg. Chamberlain visszatért korai sikerei színhelyére, hiszen első három idényét, így az 1961/62-es, legendás, 100 ponttal, 50/25-ös átlagokkal tarkított szezonját még Philadelphiában produkálta, 1967-ben pedig bajnok is lett az együttessel.

 

Még egy játékosnak szintén sok emléket rejt január 15-e, 24 esztendővel ezelőtt ugyanis ezen a napon osztotta ki karrierje legtöbb gólpasszát John Stockton, a Utah Jazz legendája. A Jazz a San Antonio Spurst fogadta, és a második negyedtől kezdve jobban is játszott ellenfelénél, végül 124-102-re diadalmaskodott. A találkozón minden idők legjobb gólpasszadója 28 asszisztig jutott 20 pont (8/12 mezőny, 4/5 büntető), 8 szerzett és 5 eladott labda mellett.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus