A Lakers és a Celtics eddigi utolsó bajnoki címei

Tegnap volt 8 éve, hogy a Boston Celtics, 6 éve pedig, hogy a Los Angeles Lakers megnyerte eddigi utolsó bajnoki címét - az aranysárga-lilák és az NBA első nagy sztárja, George Mikan 92 éve született.

A 2007/08-as Boston Celtics a csapat történelemkönyveinek aranyoldalaira kerül annak ellenére is, hogy "csak" egy bajnoki címet nyertek. 2007 nyarán hozta össze Danny Ainge előbb a Ray Allen-féle cserét, majd az őket egyszer már visszautasító, Allen megszerzése után magát meggondoló Kevin Garnett is Bostonban kötött ki. A gárda ennek megfelelően történelmi javulást mutatott be, 24-58-as mérlegről 66-16-ra javultak - egyik évről a másikra soha korábban és azóta sem fejlődött egy csapat sem ekkorát, 42 győzelmet.

Az alapszakaszt meg is nyerték, de a rájátszás nem volt sétagalopp számukra, hiszen az első és a második körben is csak 7 meccsen mentek tovább előbb az Atlanta Hawkson, majd a Cleveland Cavaliersen. A keleti döntőben az utolsó nagy menetelését bemutató Detroit Pistonst győzték le 4-2-re, majd jött a Los Angeles Lakers elleni döntő. A Celtics egyébként is pályaelőnnyel kezdett, de a negyedik meccset idegenben is sikerült megnyerniük, így a hatodik összecsapásra 3-2-es vezetéssel tértek haza. Nem kímélték ellenfelüket, nem kevesebb mint 39 ponttal diadalmaskodtak, 131-92-re nyertek 8 esztendővel ezelőtt, ezzel bezsebelték a franchise 17. bajnoki címét - ez volt egyébként a döntők történetének legegyoldalúbb utolsó meccse. Az MVP Paul Pierce lett.


Lakers nagy vereséget szenvedett, de ebben az idényben szerezték meg Pau Gasolt, ez pedig később kifizetődött. A 2009-es nagydöntőben az Orlando Magicet fektették két vállra, így a 2009/10-es idénynek címvédőként vághattak neki. 65-17-ről 57-25-re gyengült alapszakaszban elért mérlegük, de így is megnyerték nyugatot - a Cavs és a Magic viszont előttük végzett keletről. A PO-ban előbb a fiatal Oklahoma City Thunderen mentek át (4-2), majd könnyedén intézték el a Utah Jazzt (4-0), hogy egy emlékezetes sorozatban, Metta World Peace ötödik meccsen egy homály utáni támadópattanóból dobott győztes kosara után 4-2-re legyőzzék a Phoenix Sunst.

A döntőben az a Celtics volt az ellenfelük, amely két éve megverte őket, de amelyben Kevin Garnett a bajnoki címet követően már nagyon sokat volt sérült. A Celtics egy 4-1-es Miami Heat elleni siker után megverte az alapszakaszelsőt (4-2) és az alapszakasz másodikat is (4-2). A fináléban a Boston a második meccsen elvette a Lakers pályaelőnyét, de ezt a Los Angeles-iek azonnal, a harmadik találkozón vissza is vették. Az utolsó mérkőzésre 6 éve, 2010. június 17-én került sor, a Lakers pedig felzárkózott a Celtics mögé, 83-79-es győzelmükkel megnyerték 16. bajnoki címüket. A Los Angeles visszavágott a két évvel korábbi kudarcért, a finálé legértékesebb játékosának pedig Kobe Bryantet választották.


Az aranysárga-lilák másra is emlékezhetnek ezen a hétvégén, konkrétan a mai napon, 92 évvel ezelőtt született ugyanis a liga történetének első nagy sztárja, a Minneapolis Lakers legendája, George Mikan. Mikan a DePaul egyetemre járt 1942 és 1946 között, a 208 centis, általában szemüvegben játszó játékos pedig azonnal letette a névjegyét ezt követően a profiknál. A Chicago American Gearsnél kezdett az NBL-ben, újoncként 16.5 pontot átlagolt, 1947-ben azonban a csapat tulajdonosa úgy gondolta, saját ligát alapít. Ez a próbálkozás egy hónap után kudarcba fulladt, a játékosokat pedig az NBL csapatai között osztották szét - Mikan így került a Minneapolis Lakershez.

1195 pontot dobott 1947/48-ban, így ő lett az első és egyetlen játékos az NBL történetében, aki 1000 pont fölé jutott egy szezonban. Megnyerte az MVP címet és a bajnokságot is csapatával, de a Lakers a következő idényben már a BAA-ban játszott. Mikan itt is pontkirály (28.3) és bajnok lett, 1949 nyarán pedig a BAA és az NBL összeolvadt, megalakult az NBA. Mikan nem lassított, azonnal bezsebelte az új liga pontkirályi címét is (27.4) és megint bajnok lett, három idényből harmadjára. 1950/51-ben lett utoljára pontkirály (28.4), és az ebben az évben elinduló All-Star gálán természetesen jelen volt. A nyugati döntő előtt eltörte a lábát, így a Lakers ebben az idényben nem lett bajnok.

Az 1951/52-es szezon előtt a liga megnövelte a festék szélességét 1.8 méterről a duplájára, ezzel próbálták a magasembereket kicsit kintebb szorítani, hiszen egyhuzamban 3 másodpercnél tovább nem tartózkodhattak már akkor sem ezen a területen belül - ezt az egyik akkori játékos elnevezte Mikan-szabálynak, egyértelműen a Minneapolis centere miatt kellett változtatni. Mikan ponttermelése sokat esett emiatt és sérülései miatt is, a következő három szezonban folyamatosan csökkent átlaga, 13.5-es és 14.4-es átlagaival viszont kétszer is pattanókirály volt, és természetesen az All-Star gálán is ott volt mindhárom idényben - 1952/53-ban ő lett az MVP is -, sőt, a Lakers mindhárom évben bajnok lett.

A 30 éves Mikan 1954-ben, a döntő után bejelentette visszavonulását, mert többet akart a családjával lenni, és egyébként is sok sérülést szedett össze pályafutása alatt. Az 1955/56-os idény közben még visszatért, de játéka visszaesett a korábbiakhoz képest, a Lakers pedig már az első körben búcsúzott, ezt követően végleg abbahagyta. Ő volt az első játékos, aki elérte a 10000 pontot, végül 10156 ponttal fejezte be karrierjét. Ezt az utolsó fél szezont leszámítva minden egyes idényében a liga első ötösébe választották, és nem volt meglepő az sem, hogy a Hírességek Csarnokának létrehozásakor, 1959-ben azonnal be is került a Hall of Fame-be.

A Mikan-szabály mellett többek között miatta vezették be a goaltendinget (még az NCAA-s pályafutása alatt) és közvetve a támadóidőt is. Az 1950/51-es szezon egyik meccsén ugyanis a Fort Wayne Pistons 19-18-ra vezetett a Lakers ellen. A Pistons játékosai attól tartottak, hogy Mikan vezetésével fordít a Minneapolis, ezért elkezdtek passzolgatni - egészen addig tették mindezt, amíg vége nem lett a meccsnek. Ez a 19-18 minden idők legpontszegényebb meccse az NBA-ben, Mikan pedig csapata pontjainak 83.3%-át dobta (18-ból 15-öt), ez is rekord. A támadóidő csak négy évvel később került bevezetésre, de nagyban ennek a meccsnek köszönhetően.

Pályafutását követően joggal foglalkozott, de volt a Lakers vezetőedzője is egy évig. 1967-ben ő lett a megalakuló ABA első komisszárja, ő vezette be többek között a hárompontos vonalat, amit később az NBA is átvett - 1969-ben lemondott a commish címről. Az 1980-as évek közepén mindent megmozgatott, hogy Minneapolisban újra legyen kosárcsapat, erőfeszítéseit pedig siker koronázta, nagyban neki köszönhető, hogy 1989/90-ben megalakult a Minnesota Timberwolves. Mai szemmel nézve szinte felfoghatatlan, mekkora hatása volt a ligára és az egész kosárlabdára, és nem csak játékosként. 2005. június 1-jén hunyt el. Isten nyugosztalja!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus