A Lakers és a Celtics eddigi utolsó bajnoki címei

9 éve a Boston Celtics, 7 éve pedig a Los Angeles Lakers nyerte meg eddigi utolsó bajnoki címét.

A 2007/08-as Boston Celtics a csapat történelemkönyveinek aranyoldalaira kerül annak ellenére is, hogy "csak" egy bajnoki címet nyertek. 2007 nyarán hozta össze Danny Ainge előbb a Ray Allen-féle cserét, majd az őket egyszer már visszautasító, Allen megszerzése után magát meggondoló Kevin Garnett is Bostonban kötött ki. A gárda ennek megfelelően történelmi javulást mutatott be, 24-58-as mérlegről 66-16-ra javultak - egyik évről a másikra soha korábban és azóta sem fejlődött egy csapat sem ekkorát, 42 győzelmet.

Az alapszakaszt meg is nyerték, de a rájátszás nem volt sétagalopp számukra, hiszen az első és a második körben is csak 7 meccsen mentek tovább előbb az Atlanta Hawkson, majd a Cleveland Cavaliersen. A keleti döntőben az utolsó nagy menetelését bemutató Detroit Pistonst győzték le 4-2-re, majd jött a Los Angeles Lakers elleni döntő. A Celtics egyébként is pályaelőnnyel kezdett, de a negyedik meccset idegenben is sikerült megnyerniük, így a hatodik összecsapásra 3-2-es vezetéssel tértek haza. Nem kímélték ellenfelüket, nem kevesebb mint 39 ponttal diadalmaskodtak, 131-92-re nyertek 9 esztendővel ezelőtt, ezzel bezsebelték a franchise 17. bajnoki címét - ez volt egyébként a döntők történetének legegyoldalúbb utolsó meccse. Az MVP Paul Pierce lett.


Lakers nagy vereséget szenvedett, de ebben az idényben szerezték meg Pau Gasolt, ez pedig később kifizetődött. A 2009-es nagydöntőben az Orlando Magicet fektették két vállra, így a 2009/10-es idénynek címvédőként vághattak neki. 65-17-ről 57-25-re gyengült alapszakaszban elért mérlegük, de így is megnyerték nyugatot - a Cavs és a Magic viszont előttük végzett keletről. A PO-ban előbb a fiatal Oklahoma City Thunderen mentek át (4-2), majd könnyedén intézték el a Utah Jazzt (4-0), hogy egy emlékezetes sorozatban, Metta World Peace ötödik meccsen egy homály utáni támadópattanóból dobott győztes kosara után 4-2-re legyőzzék a Phoenix Sunst.

A döntőben az a Celtics volt az ellenfelük, amely két éve megverte őket, de amelyben Kevin Garnett a bajnoki címet követően már nagyon sokat volt sérült. A Celtics egy 4-1-es Miami Heat elleni siker után megverte az alapszakaszelsőt (4-2) és az alapszakasz másodikat is (4-2). A fináléban a Boston a második meccsen elvette a Lakers pályaelőnyét, de ezt a Los Angeles-iek azonnal, a harmadik találkozón vissza is vették. Az utolsó mérkőzésre 7 éve, 2010. június 17-én került sor, a Lakers pedig felzárkózott a Celtics mögé, 83-79-es győzelmükkel megnyerték 16. bajnoki címüket. A Los Angeles visszavágott a két évvel korábbi kudarcért, a finálé legértékesebb játékosának pedig Kobe Bryantet választották.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus