A legenda visszavonulása és Steve Francis houstoni kalandja

45 esztendővel ezelőtt vonult vissza minden idők egyik legjobb játékosa, a Boston Celtics és a liga legendája, Bill Russell, június 30-án tartották az 1993-as és az 1999-es draftot is, e három esemény mellett pedig visszatekintünk röviden arra a Houston-Orlando cserére is, amely Tracy McGradyt a Rocketshez irányította.

1969. június 30-án jelentette be Bill Russell, hogy visszavonul az aktív kosárlabdázástól. 13 éves NBA karrierje alatt 11-szer lett bajnok, 12-szer volt ott az All-Star gálán és 11-szer választották be az All-NBA első vagy második csapatba. Hosszabban is megemlékeztünk róla februárban, 80. születésnapja alkalmából.

 

Két draftot tartottak ezen a napon. 1993-ban az Orlando Magic egymás után másodjára választhatott az 1/1-gyel, ők pedig Shaquille O'Neal után Chris Webbert draftolták - igaz, azonnal elcserélték a Golden State Warriorshöz az 1/3-ért, Anfernee Hardaway-ért, illetve még három későbbi első körös draftjogért cserébe. Webber és Penny mellett ezen a drafton kelt el Jamal Mashburn, Shawn Bradley, Isiah Rider, Allan Houston, Sam Cassell és Nick Van Exel is. A Detroit Pistons csarnokában, a Palace of Auburn Hillsben tartott játékosbörzét 2 órában megnézhetitek:

 

Hat esztendővel később az 1999-es draft is ezen a napon került megrendezésre. A Chicago Bulls nyolc év alatt hat bajnoki címet szerzett, 1998 után viszont összeomlottak legendáik távozását követően. Az 1/1-gyel ők választottak, és Elton Brandet húzták ki az első helyen. Brand mellett Steve Francis, Baron Davis, Lamar Odom, Wally Szczerbiak, Rip Hamilton, Andre Miller, Shawn Marion, Jason Terry, Ron Artest, Andrei Kirilenko és Manu Ginobili játékjoga is ekkor lett lefoglalva.

 

Francisnek a június végi időpont azonban nem jött össze. Egyrészt kijelentette, hogy az őt draftoló Vancouver Grizzliesnél biztosan nem fog játszani, így még az 1999/2000-es szezon kezdete előtt elcserélték, majd majdnem pontosan 5 esztendővel draftolálását követően, 2004. június 29-én újra csapatot kellett váltania, amikor Kelvin Catóval és Cuttino Mobley-val együtt az Orlando Magichez postázták Tracy McGrady-ért cserébe - hiába lett All-Star az utolsó három évében.

Az Orlandóban eltöltött első éve egészen kitűnően sikerült még - 21.3 pontot, 7.0 gólpasszt és 5.8 pattanót átlagolt -, ám a következő szezonban a New York Knickshez cserélték, ez pedig teljesen megtörte. Sok sérüléssel is bajlódott, a kábítószerekkel is akadt problémája, így egyszerűen kikopott a ligából. Kínában játszott még egy keveset, de jó ideje már csak a róla készült, elrettentő képekkel kerül be a hírekbe, a drogok teljesen felemésztették, pedig még csak 37 esztendős.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus