A Linsanity

27 éves lett a mai napon az utóbbi évek egyik legnagyobb tündérmeséjének főszereplője, a 2012 februárjában a semmiből berobbanó Jeremy Lin.

Kobe Bryant árnyékéban ma ünnepli születésnapját a Lakers-legendával tavaly egy csapatban játszó, éppen 10 évvel fiatalabb Jeremy Lin. A tajvani felmenőkkel rendelkező, de amerikai állampolgár irányító 4 évet lehúzott a Harvardon 2006-tól 2010-ig, nem draftolták, majd egy évig próbálkozott vele a Golden State Warriors, de hiába szerették a szurkolók, Mark Jackson érkezése után kitették a keretből, hogy DeAndre Jordanre megpróbáljon rámenni az oaklandi együttes. A Houston Rockets felvette a szabadlistáról, de még az idény kezdete előtt ők is menesztették.

Eddig semmi meglepő nem történt pályafutásában - számtalan karrier kezdődött (és végződött) így -, és nehéz lenne azt mondani, hogy ez a New York Knicksbe szerződésével változott meg, hiszen első 9 mérkőzésén, mikor pályára is került, egyszer kapott 7 percnél több játékidőt és összesen 32 pontot tett a közösbe. 2012. február 4-én azonban valami elindult: a New Jersey Nets elleni találkozón Lin szó szerint a semmiből tört elő, 25 pontjával, 7 gólpasszával és 5 pattanójával győzelemre vezette a Knickst úgy, hogy a csapat sztárja, Carmelo Anthony 11 ponttal és 3/15-ös mezőnymutatóval végzett.

Egy-egy jó meccs sokaknak kicsúszott már, de Lin nem állt le. A következő találkozón, a Utah Jazz ellen, február 6-án Melo már csak alig több mint 5 percet játszott, mielőtt sérülés miatt leült volna, Lin azonban 28 ponttal és 8 gólpasszal újra győzelemre vezette a csapatot - 8 eladott labdája sem rontott annyit az összképen, hogy ne kezdjen az egész liga róla szólni.

Nem volt megállás: két napra rá a Washington Wizards ellen megvolt az első dupla-dupla (23 pont, 10 gólpassz), újabb két nap elteltével, 2012. február 10-én pedig a Los Angeles Lakers is áldozatul esett, 38 ponttal karriercsúcsot dobott - azóta egyszer, 2012 decemberében dobott ugyanennyit már a Houston Rockets színeiben, de többet még soha.

Zsinórban 7 győzelmet gyűjtött be ebben az időszakban a Knicks, amiben a rengeteg eladott labdája (5.3 átlagban ezalatt a 7 meccs alatt) ellenére is kulcsszerepe volt Linnek például a Toronto Raptors elleni győztes triplával vagy az újabb két dupla-duplával. A New Orleans Hornets ellen szakadt meg a sorozat, 26 pontja is kevés volt a győzelemhez, a Dallas ellen azonban jött egy újabb kiváló teljesítmény február 19-én (28 pont, 14 gólpassz, 5 szerzett és 7 eladott labda, 3/6 tripla).

Melo 20-án visszatért és ezzel Mike D'Antoni sorsa megpecsételődött. Hiába hozta vissza ugyanis 50%-ra Lin az együttest február közepére (8-15 után 16-16), ezt követően újra visszaestek (18-24), így edzőt váltottak márciusban. Jött Mike Woodson, akivel újra lábra kapott az együttes, így bejutottak a PO-ba végül, ahol a későbbi bajnok Heat 4-1-gyel zárta le a Linsanityről híres idényüket. Lin a korábbiaknál kisebb szerepet kapott Woodsonnál, március 24-én pedig elszakította meniscusát bal térdében, így ekkor véget ért számára a szezon és karrierje is a Knicksnél, hiszen a Houston "kiemelte" a New Yorkot 5-5-15 millió dolláros ajánlatával, így Lin visszakerült a texasiakhoz.

Soha nem jutott már el erre a szintre - 2014 nyarán egy első körös picket kellett vele együtt adnia a Rocketsnek a Lakers számára, hogy átvegyék -, de a 2012-es februári teljesítménye így is sokáig emlékezetes és különleges marad, ennyire az ismeretlenségből ugyanis nagyon ritkán törnek ilyen magasra játékosok - és ez még akkor is igaz, ha az őt körülvevő őrületben nagy szerepet játszottak Lin ázsiai rokoni szálai is. Isten éltesse sokáig!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus