A sokoldalúság napja

29 évvel ezelőtt Alvin Robertson a négy quadruple-double egyikét érte el, a 5-by-5 "hercege", Andrei Kirilenko pedig ma 34 esztendős.

29 esztendővel ezelőtt, 1986. február 18-án a San Antonio Spurs a Phoenix Sunst fogadta. A találkozót az első félidőben jobbára kezében tartó hazai együttes nyert 120-114 arányban, ám nem erről, hanem Alvin Robertson teljesítményéről marad emlékezetes az összecsapás. A Spurs kiváló, leginkább védekezéséről híres dobóhátvédje 20 ponttal (8/17 mezőny, 4/6 büntető), 11 pattanóval, 10 gólpasszal és 10 szerzett labdával zárt, ezzel az NBA történetének második quadruple-doubljét (négy statisztikai mutatóban is kétszámjegyű teljesítmény) jegyezte Nate Thurmond egyik 1974-es meccsét követően.

Hogy mennyire ritka ez, azt jól mutatja, hogy összesen négy ilyen produkció volt eddig a liga történetében - Hakeem Olajuwonnak és David Robinsonnak sikerült 1-1-szer. Robertson egyébként ebben az idényben, 1985/86-ban robbant be igazán. Háromszor volt a Spursnél zsinórban All-Star a méltán híres 1984-es draft hetedik választottja, legelőször ebben a szezonban, az év védőjének és az év legtöbbet fejlődött játékosának is őt választották, bekerült az All-NBA második csapatba, de érdekesség, hogy az év védőjeként csak a második védekező ötösben kapott helyet. Hogy mennyire jól teljesített hátul, azt jól mutatja, hogy zsinórban hat esztendőn keresztül volt ott az első vagy a második All-Defensive csapatban.

 

A négy quadruple-double közül a negyedik, utolsó David Robinson nevéhez fűződik, ennek pedig tegnap volt már 21 esztendeje. 1994. február 17-én a San Antonio Spurs a Detroit Pistonst fogadta, és egy szoros első félidő után simán, 115-96-ra nyertek. A centerlegenda 34 pontot (12/20 mezőny, 10/17 büntető), 10 pattanót, 10 gólpasszt és 10 blokkot jegyzett a találkozón, amely így a történelemkönyvek aranyoldalaira került.

 

Ha már sokoldalúság, akkor nem lehet nem megemlíteni a ma 34 esztendős Andrei Kirilenkót, az orosz kosárlabdázás egyik kiemelkedő alakját - pályafutásáról már tavaly megemlékeztünk. A quadriple-double mellett a 5-by-5 a másik olyan statisztika, amit nagyon kevesen tudnak felmutatni a liga történetében. Kirilenkónak 2003. december 3-án sikerült ez először, 22 évesen és 288 naposan ő volt a legfiatalabb, aki ezt össze tudta hozni.

Pontosan egy hétre rá duplázott, így a kategória királya, Olajuwon mellett az egyetlen, akinek ez egy idényben egynél többször sikerült. A Rockets legendája összesen 6-szor hozott ilyen teljesítményt, Kirilenko 3-mal második, és csak ők ketten jutottak el egynél több alkalomig - az összesen 16 5-by-5 több mint felét produkálták ők ketten. Jelenleg a Philadelphia Sixers játékosa, de nem jelent még meg új csapatánál, hiába cserélték már oda hónapokkal ezelőtt. Hogy mi lesz vele és karrierjével, azt nem tudni, de Isten éltesse sokáig AK47-et!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus