A tékozló fiú és az ex-Sixersesek

Andrew Bynum 27, Louis Williams 28, Evan Turner 26, Rick Carlisle pedig 55 esztendős lett a mai napon. Isten éltesse mindannyiukat!

Andrew Bynum 1987. október 27-én született. A középiskola után jelentkezett az NBA draftra, és el is vitte a Los Angeles Lakers a 2005-ös draft 10. helyén. Első évében alig kapott még lehetőséget, a másodikban viszont már 82 meccsből 53-on kezdett, ezeken pedig 21.9 percet átlagolt. Az igazi áttörésre a harmadik szezonig kellett várni, hiszen 2007/08-ban 13.1 pontra és 10.2 pattanóra nőttek átlagai, mielőtt 2008 januárjában, egy Memphis Grizzlies elleni mérkőzésen Lamar Odom lábára érkezett és kiugrott a bal térdkalácsa. Az egész idényt kihagyta, ráadásul egy évvel később, 2009 februárjában, újra egy Memphis elleni meccsen Kobe Bryant esett neki szerencsétlenül Bynum jobb térdének, és így elszakadt a center MCL térdszalagja.

Bár a PO előtt visszatért, nagyon nem volt önmaga, ennek ellenére 2009-ben megnyerte első bajnoki címét. A következő idényben, a 2010-es PO-ban az első körben szakadt el a meniscusa, ám csak nyáron műttette meg magát, megint bajnoki gyűrűt nyert az aranysárga-lilákkal. 2011/12 volt legjobb éve, miután 18.7 pontot és 11.8 pattanót átlagolt, meghívták az All-Star gálára is, és az All-NBA második csapatba választották - sokan Dwight Howarddal együtt ekkor a liga legjobb centerének tartották. 2012 nyarán a Lakers úgy gondolta, Howard a jobb, így az Orlando Magictől elvágyódó középjátékost megszerezték egy négycsapatos cserében - többek között Bynumért, aki a Philadelphia Sixershez került.

Folyamatos térdproblémái voltak a nyáron, több kezelést is kapott, de egyik térdéből a másikba sugárzott a fájdalom folyamatosan. Többször is úgy volt, hogy bemutatkozik Phillyben, ám végül a teljes idényt kihagyta, lejárt szerződése. A Cleveland Cavaliers próbálkozott vele ők igazolták le tavaly nyáron, de sokat nem tett hozzá a Cavs játékához sem, így Luol Dengért elcserélték, a Chicago Bulls pedig azonnal ki is tette a keretéből. Az Indiana Pacers gondolta úgy, hogy tesznek vele egy próbát, de az egyik első szöget talán pont ő verte az indianapolisi klub koporsójába. Nem jó helyre került, nagyon rosszkor, és két meccs után újra elkezdett fájni térde, nem játszott már többet a Pacersnél. A legutóbbi információk szerint a teljes 2014/15-ös idényt kiüli, és könnyen elképzelhető, hogy többet már nem látjuk az NBA-ben fiatal kora ellenére sem.

 

Soha nem volt csapattársa a ma éppen 28 esztendős Lou Williams, aki éppen 2012 nyarán került el a Phillytől. 2005 nyarán került ő is a ligába, ő is a középiskola után közvetlenül - a Sixers a második kör 45. helyén választotta ki. Első két évében nem kapott túl sok lehetőséget, a 2007/08-as idénytől kezdve azonban 12-15 pontos játékos lett, az első számú cseréje lett a csapatnak, és a liga legjobb hatodik emberei közé tartozott. 2012 nyarán írt alá az Atlanta Hawkshoz, 2013 januárjában azonban "Bynum sorsára" jutott, elszakadt az ACL térdszalagja, és egészen november végéig nem tudott játszani. Idén nyáron szinte a semmiért, John Salmonsért és egy második körös draftjogért került Lucas Noguierával a Toronto Raptorshöz, itt próbálja meg visszanyerni régi formáját.

 

Bynumnál egyetlen évvel fiatalabb, tehát 26 éves Evan Turner. Ő az előző két delikvenssel ellentétben járt egyetemre, nem is akármilyen karrierje volt az Ohio State-n, ahol utolsó, harmadik évében a legjobb egyetemi játékosnak választották az egész NCAA-ben. Turner azonnal ki is használta ezt a kiváló évét, jelentkezett a draftra, és a 2010-es játékosbörze 1/2-es draftjogával el is vitte őt a Sixers. Azonnal megkapta a lehetőséget, hiszen már újoncként is játszott 78 meccset és átlagolt 23 percet, viszont játéka elmaradt a draftolásakor vártakkor. Harmadik szezonjában már 13.3 pontot, 6.3 pattanót és 4.3 gólpasszt tett a közösbe meccsenként, de a szép számok ellenére sem volt túl nagy hatással a játékra.

Az előző idény közepén döntött a Sixers, hogy ideje értékre váltani Turnert - ez nem sikerült nekik, hiszen Lavoy Allennel együtt cserélték el az Indiana Pacershez az ezt követően rögtön kivásárolt Danny Grangerért és egy második körös pickért. Turner a Pacersnél sem tudta összeszedni magát, ő is részese volt az Indiana mélyrepülésének az idény második felében - Bynummal együtt -, így nem túl nagy meglepetésre Larry Birdék még a QO-t sem adták meg neki, oda igazolhatott a nyáron, ahova akart. A Boston Celtics látott benne fantáziát, Danny Ainge-éknél jóval kisebbek az elvárások felé, mint bármelyik korábbi állomáshelyén, itt kezdheti újraindítani karrierjét.

 

Mai legidősebb ünnepeltünk a Dallas Mavericks vezetőedzője, Rick Carlisle, aki 55. születésnapját ünneli ma. Carlisle okos, de limitált képességű kosaras volt, az 1984-es draft 3. körének 70. helyén vitte el anno a Boston Celtics, és bár túl sokat nem játszott - 10 percet karrierje egyik idényében sem átlagolt -, 1986-ban tagja volt a bajnoki címet nyerő együttesnek. 1987 novemberében kitette őt keretéből a Celtics, majd aláírt a New York Knickshez, az 1988/89-es szezont viszont teljes egészében kihagyta egy vállsérülés miatt. 1989-ben a New Jersey Netshez szerződött, de 5 meccset játszott csak, a Nets kitette keretéből, ő pedig befejezte játékospályafutását.

Még ebben az idényben a New Jersey segédedzője lett, ahol 5 évet töltött, majd 1994-től kezdve három szezont húzott le a Portland TrailBlazersnél, ugyanilyen szerepkörben. 1997-ben az Indiana Pacershez került, majd 2001-ben, Larry Bird lelépése után a Detroit Pistons vezetőedzője lett, először volt övé a staféta. Két évet töltött a Pistonsnál, mindkét évben megnyerte a Central divíziót, 2002-ben még az Év Edzője díjat is elnyerte, de a PO-ban előbb a keleti második körben, majd a keleti döntőben buktak el. Carlisle-t leváltották, pedig egy éve még volt a szerződéséből, újra a Pacersnél dolgozott, de ezúttal már vezetőedzőként. A Pistons pont 2004-ben lett bajnok, ráadásul pont a Carlisle-t szerződtető Pacerst verték a keleti döntőben. Fordított utat járt be Indianában a tréner, mint Detroitban: előbb keleti döntő, majd második kör, 2005/06-ban első kör jutott nekik, a 2007-es PO-ba pedig be sem kerültek.

2007 nyarán "szakított" a Pacersszel, egy évig az ESPN szakértője volt, majd 2008-ban írt alá a Dallas Maverickshez, ahol felért a csúcsra. Egy nyugati második kör és egy első kör után a 2010/11-es szezonban minden összejött nekik: a Portland elleni 4-2 után pályahátrányból söpörték a Lakerst egy emlékezetes sorozatban - ekkor volt Bynum bodycheckje Bareán -, az Oklahoma City Thunder sem jelentett sokkal nagyobb akadályt (4-1), és a frissen összeálló Big3-t, vagyis a Miami Heatet is sikerült megverniük pályahátrányból (4-2). Azóta nem sok sikert ért el a texasi együttes, hiszen az Oklahoma 4-0-lal söpörte a címvédőt 2012-ben, 2013-ban 13 év után először nem jutott rájátszásba a csapat, idén pedig a későbbi bajnok San Antonio Spurs ütötte ki őket az első körben, igaz, csak nagy nehézségek árán. Isten éltesse mindannyiukat!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus