A Tracy McGrady-csere

Pontosan 11 évvel ezelőtt került át a pontkirályi cím akkori kétszeres címvédője, Tracy McGrady az Orlando Magictől a Houston Rocketshez.

Mint ismert, T-Mac első három évét a Toronto Raptorsnél töltötte, de hiába kapott 1999/2000-ben több játéklehetőséget, 2000 nyarán a váltás mellett döntött, 6 évre 67.5 millió dollárért írt alá az Orlando Magichez. Kiváló döntést hozott meg ezzel, hiszen a liga egyik legjobb játékosának tartották floridai időszaka alatt, rögtön 40 perces játékos lett, pontátlaga azonnal 26.8-re ugrott - meg is nyerte ezzel a Legtöbbet Fejlődött Játékos díját 2000/01-ben -, majd 2002/03-ban (32.1) és 2003/04-ben (28.0) is pontkirály lett - tette mindezt úgy, hogy mindkét idényben 6.0 pattanót és 5.5 gólpassz is állt a neve mellett.

Mind a négy szezonban All-Star lett, az első és az utolsó évben az All-NBA második, a középső kettőben pedig All-NBA első ötösébe választották, a csapatsikerek azonban elmaradtak - nagyban köszönhetően annak, hogy a 2000 nyarán összehozott Mike Miller, Grant Hill, T-Mac trió nem igazán tudott egészséges maradni, Hill bokái ekkor mentek tropára, négy év alatt alig játszott többet 40 meccsnél. Három első körös búcsút követően 2003/04-ben 21-61-gyel végeztek. A drafton ugyan Dwight Howardot be tudták húzni ezzel, de úgy döntöttek, teljesen más irányba indulnak és elcserélik McGradyt.

2004. június 29-én a Houston Rocketshez postázták őt, Juwan Howardot, Tyronn Lue-t és Reece Gainest Steve Francisért, Kelvin Catóért és Cuttino Mobley-ért cserébe.

A Magichez érkezők közül Mobley 1998-ban, a másik két úriember pedig egy évvel később érkeztek a Houstonhoz, pont az aranykorszak után, hiszen 1999/2000-től 2002/03-ig egyszer sem jutott PO-ba a Rockets, 2003/04-ben pedig kiestek az első körben. Cato egy jól védekező center volt, Mobley egy kintről is nagyon veszélyes, egészen jó kis dobóhátvéd, Francis pedig a liga egyik feltörekvő csillaga (1999/2000-ben az év újonca volt), aki azért manapság már talán kevesebb hype-ot kapna - egyáltalán nem jó hatásfokkal, nagyon sok eladott labdával, de nagyon látványosan játszott. Nem meglepő, hogy a texasiak is a váltás mellett döntöttek.

A csere aztán igazán egyik oldalnak se jött be, de az Orlando kifejezetten rosszul jött ki belőle. Cato másfél év után egy 2007-es első körössel karöltve távozott a Detroit Pistonshoz Darko Milicsicsért és Carlos Arroyóért cserébe. Mobley-t még a 2004/05-ös idény közben cserélték a Sacramento Kingshez Michael Bradley-vel együtt Doug Christie-re, akit még 2005 őszén kitettek utána a keretből. Mobley lejáró volt egyébként és a Los Angeles Clippersnél később még szép éveket töltött.

Francis 2004/05-ben még 21.3 pontot, 7.0 gólpasszt és 5.8 pattanót átlagolt, de aztán egyik évről a másikra rákerült egy nagyon meredek lejtőre, egyre több gondja volt a droggal is, így 2006 februárjában a New York Knickshez küldték Trevor Arizáért és Penny Hardaway-ért cserébe. A Magic sokat tehát nem nyert velük, 2006/07-ben, tehát akkor kerültek be újra a PO-ba, mikor egyik delikvens sem volt már az együttesnél és az értük érkezők sem játszottak túl komoly szerepet - és akkor még finoman fogalmaztunk.

T-Mac az első három texasi idényében még All-Star volt 25 pont körüli átlaggal, az első négy idényből háromszor ott volt megint az All-NBA csapatokban (kétszer a harmadikban, egyszer a másodikban), ráadásul olyan örökké emlékezetes jeleneteket is láthattunk tőle, mint a Shawn Bradley-n bemutatott zsákolás vagy a San Antonio Spurs elleni 13 pontja 35 másodperc alatt.

Egyre többet volt azonban sérült, ráadásul az átka ült a csapaton - az első körből négy év alatt háromszor kiestek, egyszer pedig be se jutottak a rájátszásba. 2008/09-ben elértek egy második körös búcsút, ami akkor a sérülésektől tizedelt csapattól nagy szó volt, de ennek az idénynek a nagy részét és a PO-ot is kihagyta McGrady. 2009/10-ben került a New York Knickshez, de ekkor már Francis nem volt a csapatban - Mobley pedig hiába volt a keret tagja 2010 áprilisáig, nem lépett pályára -, ráadásul annyira rossz állapotban volt T-Mac, hogy érdemi karrierje az előző évben be is fejeződött.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus