A Warriors legendás centere, aki megmentette egy delfin életét

Clifford Ray óriási szerepet játszott a Golden State 1975-ös bajnoki címében, 1978-ban pedig egy elképesztő sztori főszereplőjévé vált. 

Clifford Ray karrierje sem egy szokványos sztori, hiszen az idén 70 éves játékos 1971-ben előbb lediplomázott az Oklahoma Egyetemen művészeti szakon, és egyébként sem jegyezték túl magasan, mivel mindössze 206 centi és 104 kiló volt - a draft harmadik körében, a 40. helyen vitte el a Chicago Bulls. Itt aztán Ray nagyon gyorsan feltette magát a térképre, rögtön az Év Újoncötösébe választották, első három szezonjában egy nagyon megbízható, kiválóan pattanózó és védekező, nulla labdaigénnyel rendelkező játékosként vívta ki a tiszteletet. 

1974 őszén azonban változtatni akartak Chicagóban, így elcserélték egy 1975-ös elsőkörös pickkel együtt (amivel a GSW később Kobe Bryant édesapját, Joe Bryantet húzta ki) a pályafutása végefelé járó klasszisért, Nate Thurmondért. A Bulls nagyon rosszul jött ki a cseréből, Ray viszont nem, hiszen vele egycsapásra bajnokesélyessé vált a Rick Barry és az újonc Jamaal Wilkes (később a Showtime Lakersben további három bajnoki címet nyert kiscsatár) vezette GSW, a gárda elmenetelt a döntőig, ahol a jóval esélyesebbnek számító Washington Bulletset egyszerűen kisöpörték. A Warriors ezt követően kezdett elképesztő hullámvasútba, ami közel 40 évig tartott (erről korábban egy kétrészes cikket írtunk, ide és ide kattintva olvashatjátok el), a csapat egyetlen biztos pontja a halkszavú, megbízható Ray maradt, aki egészen 1981-es visszavonulásáig becsülettel szolgálta a klubot. 

Ray később segédedzőként dolgozott több helyen: a 80-as években Dallasban, később New Jerseyben, a Warriorsnál, majd a 2000-es években Doc Rivers keze alatt Orlandóban és Bostonban is - 2008-ban segédedzőként nyert újabb bajnoki aranygyűrűt, majd a 2010-es években a Kingsnél és a Rocketsnál is megfordult, legutóbb a Knicks fiatal centerét, Mitchell Robinsont mentorálta. 

1978 elején éppen egy sérülésből tért volna vissza, amikor meglepő telefonhívást kapott a San Francisco mellett működő Marine World/Africa USA parktól: egyik palackorrú delfinjük, Mr. Spock (vagy Dr. Spock, eltérőek a források) véletlenül lenyelt egy csavart, ami egy ápoló gondatlansága miatt esett bele az állat medencéjébe. A vízipark állatorvosa nem akarta megkockáztatni a műtétet, így közvetlenül, szájon át kellett volna kiszedni a csavart az állat gyomrából, de minden szóba jöhető embernek rövid volt hozzá a karja - ekkor ugrott be a nagy ötlet a park igazgatójának, az óriási kosárrajongó Mike Demetriosnak, hogy felhívja Rayt és a segítségét kérje. A center magasságához képest borzasztó hosszú karjaival tűnt ki a pályán, ez adta az ötletet - Ray pedig vállalta a beavatkozást, 114 centiméter hosszú karjait síkosítóval és egyéb szerekkel bekenve lenyomta a delfin torkán, és pár percnyi keresgélés után kihúzta, kezében a csavarral. A delfin (és Ray is) megúszta bármiféle komolyabb sérülés nélkül... A szinte hihetetlen, de igaz történetről néhány éve egy rövid riport is készült:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus