Amikor Kobe "egymaga verte" a Maverickset

10 évvel ezelőtt Kobe egymaga jobban állt három negyed után, mint a teljes Mavericks, 9 éve pedig David Lee-nek elég volt 0.1 mp is.

2005. december 20-án Kobe Bryant élete egyik legjobb teljesítményét nyújtotta a Dallas Mavericks ellen. A Los Angeles Lakers nagyon könnyedén, 119-90-re nyerte az összecsapást. Az igazi pikantériát az adta, hogy Kobe mindössze az első három negyedben lépett pályára, ez idő alatt (32 perc 53 másodperc) 62 pontot szerzett (18/31 mezőny, 4/10 tripla, 22/25 büntető), míg az egész Mavericks 61 egységnél járt 36 perc után. A támadóidő bevezetése óta először és utoljára ekkor fordult elő, hogy egy játékos egyedül jobban álljon a meccs ezen szakaszában, mint a teljes ellenfél.

 

Pontosan egy évvel később David Lee állított fel egy, az "órához" szintén körhető rekordot. A liga az 1989/90-es idény után hozott egy szabályt (amelyet Trent Tucker Szabálynak neveztek el), amely többek között kimondja, normál dobómozdulattal nem lehet kosarat szerezni csak akkor, ha legalább 3 tizedmásodperc van hátra a támadóidőből/mérkőzésből. 2006. december 20-án kéthosszabbításos meccset játszott egymással a New York Knicks és a Charlotte Bobcats. A második ráadás végén mindössze egy tizedmásodperc volt hátra, ennyi idő is elég volt azonban Lee-nek, aki bepöckölte a labdát a gyűrűbe, ezzel nyert 111-109-re a New York - a szabály bevezetése óta először fordult elő, hogy ilyen kevés idő elég volt valakinek egy győztes kosár megszerzésére.

 

Újabb két év elteltével, 2008. december 20-án Lee egykori csapattársa, Jamal Crawford írta be magát a történelemkönyvekbe. A Golden State 110-103-ra verte a Charlotte Bobcatset, ám ez kevésbé lett volna érdekes, ha Crawford nem szerez 50 pontot (14/26 mezőny, 5/8 tripla, 17/18 büntető). Ez még önmagában mindig kevés lett volna ahhoz, hogy megjegyezzük a dolgot, hiszen nem ez a Los Angeles Clippers jelenlegi cserehátvédjének legjobb egyéni teljesítménye. Crawford azonban korábban szerzett 50 pontot a Chicago Bulls színeiben is, 2007 januárjában pedig 52 pontos karriercsúcsot hintett a Miami Heat ellen, de már a New York Knicks játékosaként. Ezzel a 2008-as 50 ponttal Crawford lett a negyedik játékos a liga történetében, aki három különböző együttesnél is elért félszáz egységet - olyan legendák mellé került ezzel, mint Wilt Chamberlain, Moses Malone és Bernard King.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus