Az első Kidd-csere

21 éve cserélték el először minden idők egyik legjobb irányítóját, az 1994/95-ös év (egyik) újoncát, Jason Kiddet a Dallas Maverickstől a Phoenix Sunshoz.

Az 1994-ben 1/2-es helyen draftolt Jason Kidd a csapat gyengélkedése ellenére is hozta magát: első évében az év újonca lett (megosztva Grant Hill-lel), második évében pedig All-Star - első dallasi játékosként kapott helyet a kezdőben. Jamal Mashburn és Jim Jackson mellett ő volt a csapat vezére. A harmadik évéből azonban alig telt el pár hónap, és komoly cserére szánta el magát a Mavericks. 1996 nyarán az alapító, Don Carter eladta az együttest Ross Perot Jr.-nak, aki úgy döntött, teljesen átalakítja a franchise-t. Kiddet 1996. december 26-án a Phoenix Sunshoz postázták többek között Sam Cassellért, Michael Finley-ért és AC Greenért cserébe.

Bár messze Kidd volt a legnagyobb név ebben a cserében, mégsem jött ki rosszul egyik oldal sem a dologból. Az irányító négy és fél idényt töltött Arizonában, ahol háromszor All-Star lett, és háromszor övé volt a legjobb gólpasszátlag az egész ligában. A Phoenix így is képtelen volt átlépni árnyékán, Kidd 2001-es elcseréléséig négy első és egy második körös búcsújuk volt a PO-ban. Minden idők egyik legjobb egyese 2008 februárjában visszatért a Dallashoz, és 2011-ben fel is ért első profi csapatával a csúcsra, bajnoki címet nyertek a Miami Heat ellen.

A Dallasnál Finley kétszeres All-Star lett, és nyolc és fél idényből ötször átvitte a 20 pontos határt - a Nash, Finley, Nowitzki-féle csapat egyik alapköve volt, egyszer nyugati döntőt is játszott (2003), a 2006-os finálét elbukó csapatnak viszont már nem volt tagja, abban az idényben már a San Antonio Spursnél kosarazott. A Mavsnél az 1996/97-es szezonban összesen 27 játékos fordult, mindössze az újonc Samaki Walker maradt abból az állományból, amely még elkezdte az évet - minden idők egyik legnagyobb "egy szezon alatt lezavart" átalakítása ment abban az évben a Dallasnál.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus