Az első quadruple-double

Tegnap volt 42 éve, hogy Nate Thurmond négy fő statisztikai kategóriában is két számjegyű teljesítményt ért el - először fordult ez elő hivatalosan a liga történetében.

1974. október 18-án jegyezték az NBA történetének első quadruple-double-jét, amelyet Nate Thurmond ért el a Chicago Bulls játékosaként az Atlanta Hawks elleni, hosszabbításba torkolló szezonnyitón - a kiváló center 45 perc alatt 22 pontot, 14 pattanót, 13 gólpasszt és 12 blokkot jegyzett az összecsapáson, amelyet végül 120-115-re nyert csapata.

Mint ismert, összesen négy ilyen quadruple-double-t jegyeztek a ligában, a következőre 12 esztendőt kellett várni (Alvin Robertson volt akkor az "elkövető"). Azt is hozzá kell azonban tenni, hogy a labdaszerzéseket és a blokkokat csak az 1973/74-es idény kezdetétől jegyzi a liga - korábban Jerry West, Wilt Chamberlain és Oscar Robertson is értek el ilyen teljesítményt, de nem hivatalosan.

Maga az érintett azt nyilatkozta, hogy azért olyan nehéz négy statisztikai kategóriában is két számjegyű teljesítményt elérni, mert a pálya mindkét oldalán úgy kell dominálni, hogy közben nem lehet önző az ember, plusz kipontozódás nélkül kell megpróbálni blokkolni minden dobást és lepattanózni. A pontokkal, pattanókkal és a gólpasszokkal sokaknak nem volt gondja Thurmond szerint, de a védekezés, a labdaszerzések és a blokkok nem mentek ilyen szinten szinte senkinek.

Thurmondról annyit mindenképpen érdemes tudni, hogy bár nem nagyon beszélnek róla, de a liga történetének egyik legjobb centere volt, aki valószínűleg a blokklista élmezőnyében lenne valahol, ha nem csak 1973-ban kezdik el ezt vezetni, hanem már 1963-ban is, profi karrierjének kezdetekor. A San Francisco Warriors 1/3-asaként játszott egy évet Wilt Chamberlain mellett, majd az ő helyét vette át ötös poszton. 11 évet töltött a csapatnál, ahol 7-szer volt All-Star, kétszer az All-Defensive első, háromszor pedig a második csapat tagja, és 17.4 pontot, valamint 16.9 pattanót átlagolt itt.

Pont 1974 nyarán cserélték el Chicagóba Clifford Ray-ért és egy 1975-ös első körös draftjogért cserébe (ezen egyébként Kobe Bryant édesapját, Joe Bryantet húzták). Thurmond bemutatkozása tehát emlékezetesre sikeredett, az őt elcserélő Warriors pedig ebben a szezonban, 1975-ben lett bajnok. Idén júliusban hunyt el, és a Golden State egész idényben rá fog emlékezni a mezre felvarrt 42-es számmal.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus