Boogie Cousins negyedszázados lett

25 esztendős lett a mai napon a Sacramento Kings sztárja, a liga egyik legjobb magasembere, DeMarcus Cousins.

Cousins a 2010-es drafton került az NBA-be, a Kentucky egyetem magasemberét az 5. helyen vitte el a Sacramento Kings. A Boogie becenevet még az egyetemen az egykori NBA játékostól, Rod Strickland segédedzőtől kapta, aki azt mondta neki, hogy úgy kosarazik, olyan mozdulatai vannak, mintha nem is magasember, hanem hátvéd lenne, érzi a "Boogie"-t. Onnantól kezdve csak így hívta, a név pedig ráragadt.

Játékban folyamatosan és szignifikánsan fejlődött az elmúlt öt esztendő során, hiszen már újoncként is 28.5 percet átlagolt meccsenként, ez azóta nőtt, de nem jelentősen (34.1 perc), átlagai, játékának minősége viszont kategóriákat javult. Egy borzalmas hatékonysággal (48.4 TS%) dolgozó, sokat faultoló (332, ligaelső), nagyon sokszor többet akaró, mint amennyit valójában tudó játékosból oda jutott, hogy 2013/14-ben ő szedte a legjobb arányban a védőpattanókat az egész ligában (30.5% DRB%), az előző idényben pedig még javított is ezen (30.6% DRB%). 24.1 pontot átlagolt 54.5%-os TS-sel és 12.7 pattanót is leszedett meccsenként, pályafutása során először meghívták az All-Star gálára. A liga egyik, ha nem a legjobb centere támadásban, és védekezésben, valamint vezérként is nagyon sokat lépett előre. DE.

Ezek mellett azonban nagyon sok olyan esemény is fűzhető nevéhez, aminek nem sok köze van a sporthoz. Többször összeveszett a saját edzőivel, játékostársaival, amelyből 2012 januárjában Kings általi eltiltás, majd Paul Westphal mester menesztése, ugyanezen év decemberében pedig megint saját csapata általi eltiltás lett a vége. Második alkalommal olyan viszonyba került az együttessel, hogy saját csapattársai is felhívták már a figyelmét, itt az ideje változtatni a hozzáálláson, mert ez így nem megy. Többször eltiltotta a liga is, miután direkt lekönyökölt más játékosokat - többek között OJ Mayót vagy Patrick Beverley-t -, nekiment meccs után a Spurs egyik kommentátorának, Sean Elliottnak, de összeszedett már 16 technikait is egy idényben.

Úgy tűnt, hogy Michael Malone vezetőedző nagyon jó hatással volt rá, az irányítása alatt lett sokkal jobb kosaras Cousins (legalábbis a számok alapján biztosan, még ha voltak botrányai Malone vezetése idején is), éppen ezért nem volt meglepő, hogy megint kiakadt, mikor menesztették a trénert. Az új vezetőedző, George Karl kinevezését sem akarta, a nyár pedig elég komoly részben a Sacramento Kings körüli állandó feszültségről szólt. Most úgy tűnik, valamennyire lenyugodtak a kedélyek a csapatnál, de ha nem jönnek az eredmények, újra előtérbe kerülhetnek a mellékzöngék. Ettől függetlenül Cousins jelenleg a liga egyik legjobb magasembere, és ha folytatni tudja folyamatos fejlődését, a legszűkebb elitbe emelkedhet hamarosan. Isten éltesse sokáig!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus