Carter 50-ese és a legjobb csapattárs

Két napja Allen Iverson 54 pontjának volt a 13 éves évfordulója, most Vince Carter 50-esére, illetve triplarekordjaira emlékezünk vissza a Hírességek Csarnokába is beválasztott, ám igazán híressé egy szomorú eset miatt váló Jack Twyman mellett.

Két nappal ezelőtt volt pontosan 13 éve, hogy Allen Iverson a 2001-es rájátszás második körének második meccsén 54 pontot szórt a Toronto Raptors elleni győzelem alkalmával. Két nappal később, ugyanennek a párharcnak a harmadik meccsén Vince Carter válaszolt:

Carter 50 pontot dobott, 19/29-es mezőny, 9/13-as tripla, valamint 3/3-as büntetőmutatóval - emellett kiosztott 7 gólpasszt, 4 blokkot és leszedett 6 lepattanót is. 8 első félidőben dobott hármasa mind a mai napig rekord a rájátszásban az egy félidő alatt értékesített triplák számát tekintve, a 9 pedig holtversenyben a legtöbb trojka, amit egy PO-meccsen bárki is dobott.

Mint azt már két napja is írtuk, 2-1 után a Philly visszavette pályaelőnyét a negyedik meccsen, onnantól pedig csak a hazai csapatok diadalmaskodtak, így a Sixers ment tovább a következő körbe és később a nagydöntőbe is.

 

Szintén ma emlékezünk a néhai Jack Twymanre, aki pontosan 80 évvel ezelőtt született és majdnem napra pontosan két éve hunyt el leukémiában. Twyman a Rochester Royals 8. húzása volt az 1955-ös drafton, és teljes, 11 éves profi karrierjét a franchise-nál töltötte - két év után Cincinattibe költözött a csapat. A többnyire kiscsatárként használt kosaras ötödik szezonjában, azaz 1959/60-ban a liga történetének első játékosa volt Wilt Chamberlainnel együtt, aki 30 pont fölött átlagolt egy teljes idényen keresztül (31.2) - ebben az évben 59 pontos karriercsúcsot is dobott.

Ebben az évben és két évvel később is az All-NBA második ötösébe választották. 1957-től 1963-ig hat All-Star gálán vett részt - csak az 1961-esen nem volt ott -, és 1983-ban a Hírességek Csarnokának is tagja lett. Mégis mindenki arra emlékezik majd vele kapcsolatban, hogy a tragikus sorsú Maurice Stokes legjobb barátjaként gondját viselte lebénult társának, többek között jótékonysági meccseket szervezett, hogy Stokes kórházi költségeit állni tudják.

Stokes az NBA egyik legnagyobb csillaga volt, legalábbis annak indult - 1955/56-ban ő lett az év újonca és mindhárom ligában töltött idényében bekerült az All-Star gálára. Ebben a három szezonban senki nem szedett le több pattanót, mint ő, és egyedül Bob Cousy osztott ki több gólpasszt nála. Az 1957/58-as idény utolsó alapszakasz meccsén azonban beverte a fejét, pár napra rá, egy Detroit Pistons elleni PO meccs után pedig elájult a repülőúton. Kómába esett, megbénult, agyvérzése is volt és maradandó agykárosodást szenvedett. 1970-ben, szívrohamban halt meg, addig azonban Twyman gondozta.

Tavaly az NBA megalapította a Twyman-Stokes Az Év Csapattársa díjat - az első nyertes Chauncey Billups lett. Isten nyugosztalja Jack Twymant!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus