DeRozan negyedszázados, Szpanulisz 32

25 esztendős lett a mai napon a Toronto Raptors All-Star dobóhátvédje, DeMar DeRozan. Nála pont 7 évvel idősebb az NBA-ben sok vizet nem zavaró, azóta azonban európai legendává kiteljesedő Vasszilisz Szpanulisz. Isten éltesse mindkettejüket!

DeMar DeRozan a 2009-es draft 9. választottja volt. Már első évében is kezdőként számítottak rá, ám Chris Bosh 2010-es távozása után lett igazán fontos játékos támadásban, 17-18 pont körül átlagolt a következő három szezonban. A viszonylag jó ponttermés mellett eléggé stagnálni látszódott játéka, alig-alig fejlődött valamit az évek múlásával. Bryan Colangelo akkor még kicsit túlzónak számító szerződéssel, 4 évre 38 millió dollárért hosszabbított a 2010-es és 2011-es zsákolóversenyen is résztvevő DeRozannal.

Rudy Gay érkezése sem sokat javított játékán, sőt, nagyon gyengén kezdte a 2013/14-es idényt a Raptors. A kiscsatár elcserélésével azonban egy csapásra minden megváltozott. DeRozan messze legjobb évét tudta maga mögött, 22.4 pontot és 4.0 gólpasszt átlagolt, valamint bekerült az All-Star gálára is. Bár védekezése továbbra is inkább ligaátlag alatti - és akkor még finoman fogalmaztunk -, támadásban kezd kiteljesedni a keleti második vonalba tartozó Toronto dobóhátvédje. Isten éltesse sokáig!

 

DeRozanhoz képest pont hét évvel korábban, 1982. augusztus 7-én látta meg a napvilágot a görög és az európai kosárlabda egyik nagy alakja, Vasszilisz Szpanulisz. Szülővárosában, Larisszában kezdett el kosarazni, majd 2001-ben a Marusszihoz igazolt. 2002-ben U20-as, 2005-ben pedig felnőtt Európa-bajnok lett a görög válogatottal. 2005 nyarán igazolt át a Panathinaikoszhoz, ahol bajnok és kupagyőztes lett, karrierje során először - emellett az Euroliga második ötösébe is bekerült. 2006-ban második lett hazájával a Japánban rendezett világbajnokságon, ezt követően áttette székhelyét Amerikába.

A 2004-es draft második körének 50. helyén választotta ki a Dallas Mavericks, de még a draft napján elcserélték egy másik texasi együtteshez, a Houston Rocketshez Luis Floresért cserébe, így 2006 őszén náluk kezdte meg NBA karrierjét... amely nem tartott túl sokáig. Mindössze egy szezont húzott le Houstonban, 31 meccsen kapott szerepet, 8.8 percet találkozónként, így nagyon elégedetlen volt játékidejével. A Rockets 2007 nyarán el is cserélte a harmadik texasi NBA-csapathoz, a San Antonio Spurshöz, akik kitették keretükből.

Hazatért, azóta pedig gyakorlatilag minden arannyá vált, amihez hozzáért. 2007-től 2010-ig volt csapatánál, a Panathinaikosznál játszott. A három szezon alatt három bajnoki címet, két görög kupát és egy Euroligát nyert, ő lett a 2009-es Euroliga Final Four és a görög bajnokság legértékesebb játékosa, és ott volt ebben a szezonban az EL második ötösében is. Ezen a nyáron játszott abban a görög válogatottban, amely bronzérmet nyert a lengyelországi Eb-n, minden összejött tehát neki.

2010 nyarán átigazolt a Pana ősi riválisához, az Olympiakoszhoz. Az általában sokat költő, de nagyon sokáig semmit nem nyerő klubbal aztán karrierje legjobb szakaszához érkezett. 2011-ben még csak egy görög kupagyőzelmet és egy Euroliga második ötösbe való beválasztást ért el, 2012-ben azonban újra görög bajnok lett - pályafutása során ötödször, először nem a Panával -, megnyerték az Euroligát, megint ő lett a négyesdöntő MVP-je, 2009 után újra ő lett a görög bajnokság legértékesebb kosarasa, és életében először bekerült az Euroliga legjobb ötösébe is.

2012/13-ban még rátett erre egy lapáttal: bajnok ugyan nem lett, de az Olympiakosz megvédte Euroliga-elsőségét, természetesen Szpanulisz lett a FF legértékesebbje, de ezúttal a teljes sorozat MVP-jének is őt választották, így természetesen megint ott volt az EL első ötösében. A 2012-es és a 2013-as év végén is őt választották Európa legjobb játékosának. A 2013/14-es idényben nem nyert semmit csapatával, de az Euroliga második legjobb ötösébe így is bekerült. Tavaly írt alá három éves szerződést az Olympiakosszal, így még két éve legalább van a görög sztárklubnál. Isten éltesse sokáig!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus