Duncan karriercsúcsa és az első Kidd-csere

13 évvel ezelőtt dobta Tim Duncan 53 pontos karriercsúcsát - az ellen a Dallas ellen, amely 18 évvel ezelőtt Jason Kiddet cserélte el.

Pontosan 13 éve, 2001. december 26-án dobta Tim Duncan karriercsúcsát. A San Antonio Spurs jelenleg is aktív legendája ötödik idényét "kezdte" a texasi alakulatnál, amelynek ellenfele ezen a bizonyos napon egy másik texasi gárda, a Dallas Mavericks volt. A találkozót végül hosszabbítás után a vendég dallasiak nyerték 126-123-ra a Dirk Nowitzki (26 pont), Steve Nash (27 pont), Michael Finley (28 pont) trió vezetésével, Duncannek azonban örökké emlékezetes maradt az összecsapás, hiszen 53 ponttal egyéni rekordot állított fel, ami mind a mai napig legjobb teljesítménye.

Az idény végén a Spurs (58-24) a második, a Mavericks (57-25) pedig a negyedik helyen végzett nyugaton, és mindketten a második körben estek ki - előbbi a Los Angeles Lakerstől, utóbbi a Sacramento Kingstől kapott ki 4-1 arányban. Duncan számára az egész szezon különleges marad, hiszen két alkalommal lett az alapszakasz legértékesebb játékosa, először pont ebben a 2001/02-es évadban - egy évvel később megvédte címét.

 

Nem kell olyan nagyon sokat visszamenni az időben, Duncan karriercsúcsához képest mindössze öt esztendőt, hogy a Dallas újra reflektorfénybe kerüljön, hiába nincs nagy távolság azonban a két dátum között, 1996. december 26-án még egy teljesen más Mavericks került be a hírekbe. Se Mark Cuban (2000-ben lett tulajdonos), se Dirk Nowitzki (az 1998-as drafton érkezett), se Steve Nash (1998-ban szerezték csere útján), de még a méltán híres Don Nelson sem foglalt helyet a kispadon (1997. februárjában nevezték ki a Dallasnál).

Az 1994-ben 1/2-es helyen draftolt Jason Kidd a csapat gyengélkedése ellenére is hozta magát: első évében az év újonca lett (megosztva Grant Hill-lel), második évében pedig All-Star - első dallasi játékosként kapott helyet a kezdőben. Jamal Mashburn és Jim Jackson mellett ő volt a csapat vezére. A harmadik évéből azonban alig telt el pár hónap, és komoly cserére szánta el magát a Mavericks. 1996 nyarán az alapító Don Carter eladta az együttest Ross Perot Jr.-nak, aki úgy döntött, teljesen átalakítja a franchise-t. Kiddet a Phoenix Sunshoz postázták többek között Sam Cassellért, Michael Finley-ért és AC Greenért cserébe.

Bár messze Kidd volt a legnagyobb név ebben a cserében, mégsem jött ki rosszul egyik oldal sem a dologból. Az irányító négy és fél idényt töltött Arizonában, ahol háromszor All-Star lett és háromszor övé volt a legjobb gólpasszátlag az egész ligában. A Phoenix így is képtelen volt átlépni árnyékán, Kidd 2001-es elcseréléséig négy első és egy második körös búcsújuk volt a PO-ban. Minden idők egyik legjobb egyese 2008 februárjában visszatért a Dallashoz és 2011-ben fel is ért első profi csapatával a csúcsra, bajnoki címet nyertek a Miami Heat ellen.

A Dallasnál Finley kétszeres All-Star lett és nyolc és fél idényből ötször átvitte a 20 pontos határt - a Nash, Finley, Nowitzki-féle csapat egyik alapköve volt, egyszer nyugati döntőt is játszott (2003), a 2006-os finálét elbukó csapatnak viszont már nem volt tagja, abban az idényben már a San Antonio Spursnél kosarazott. A Mavsnél az 1996/97-es szezon végéig összesen 27 játékos fordult - csak ebben az egy idényben -, mindössze az újonc Samaki Walker maradt abból az állományból, amely még elkezdte az évet - minden idők egyik legnagyobb "egy szezon alatt lezavart" átalakítása ment abban az évben a Dallasnál.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus