Elit kiscsatárok születésnapja

Ma ünnepli születésnapját az Indiana Pacers franchise-playere, Paul George, valamint a négyszeres bajnok Hall of Famer, Jamaal Wilkes is - mellettük ma lett egy évvel idősebb többek között Thabo Sefolosha és Troy Murphy is. Isten éltesse mindannyiukat!
 

Jamaal Wilkes 1953. május 2-án született, tehát 61. életévét tölti a mai napon. 1971-től 1974-ig volt a UCLA Bruins játékosa, amellyel az első két esztendőben bajnoki címet is nyert - 88 meccset nyertek zsinróban John Wooden tanítványai Bill Walton vezetésével. Wilkes az 1974-es draft 11. helyén kelt el, a Golden State Warriors választotta ki. Azonnal az év újonca lett és a bajnoki címet is megszerezték ebben az idényben - minden idők egyik legjobb shootere, Rick Barry ugyan a csapatban volt, Wilkes azonban újoncként is 30.7 percet, 14.2 pontot és 8.2 pattanót átlagolt. Egy évvel később, 1975/76-ban All-Star lett és beválasztották az All-Defensive második csapatba is - ez utóbbi elismerést a rá következő idényben is megkapta.

1977 nyarán szabadügynökként került a Los Angeles Lakershez Wilkes, ahol ha nem is azonnal, de újra halmozta a sikereket - a 80-as évek elején a Showtime Lakers 20 pont környékén átlagoló alapembere volt. 1980-ban, 1982-ben és 1985-ben is bajnok lett az aranysárga-lilákkal, igaz, a legutolsó alkalommal év közben lesérült, és a teljes rájátszást kihagyta. 1981-ben és 1983-ban All-Star lett Wilkes, akit minden idők egyik legjobb középtávoli tempódobójának tartottak - érdekesség, hogy triplája viszont szinte nem is létezett. 1985-ben kitette őt keretéből a Lakers. Aláírt még a Clippershez, de még ugyanebben az évben visszavonult. 2012-ben került be a Hírességek Csarnokába, majd ugyanebben az esztendőben visszavonultatta 52-es mezszámát a Lakers, tavaly pedig megtette ugyanezt a UCLA is.

Visszavonulását követően sikeres üzletember lett, pénzügyekkel és ingatlanokkal foglalkozik a mai napig, és egy befektetési tanácsadó cége is van.

Paul George 1990-ben született, tehát 24. születésnapja a mai. Őt talán kevésbé kell bemutatni, hiszen a szemünk előtt kezdte pályafutását, végigkövethettük eddig négy idényét. Tavaly már bekerült a második legjobb védekezőcsapatba, ő lett a legtöbbet fejlődött játékos és ott volt az All-Star gálán is - ez utóbbit idén is elérte.

Rajtuk több aktív vagy közelmúltban a ligában játszó kosaras is ünnepel a mai napon. George-hoz hasonlóan ma hajnalban életben maradt csapatával a most már harmadik X-et taposó Thabo Sefolosha. 36 esztendős már az idény végén a New Orleans Pelicans által leigazolt, anno a 2002-es drafton 12. helyen választott Melvin Ely. A Houston Rockets újonc irányítója, Isaiah Canaan 23. életévét tölti ma. A közelmúltból "megidézettek" közül még csak 34 esztendős lett ma a Golden State Warriors és az Indiana Pacers egykor dupla-duplás kiegészítője, Troy Murphy. Ma celebrál az a Brian Cardinal is, aki 2011-ben bajnok lett a Dallas Mavericksszel, de arról híres leginkább, hogy egy 9.6 pontos, 4.2 pattanós szezont követően 6 évre 34.5 millió dollárt kapott a Memphis Grizzliestől. Isten éltesse mindannyiukat!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus