Hány éves a Kapitány? 72

72 esztendős lett a mai napon a New York Knicks legendája, a Kapitány becenévre hallgató center, a New York mindkét bajnoki címében főszerepet vállaló Willis Reed. Isten éltesse sokáig!

Reedet az 1964-es draft második körében, a 8. helyen választotta ki a New York Knicks, és azonnal bebizonyosodott, hogy kitűnő döntést hozott az együttes. Első évében megnyerte az Év Újonca díjat és ott volt az All-Star gálán is - ez utóbbira a következő hat idény alkalmával mindig sor került. Csapatsikereket egészen 1968/69-ig nem igazán ért el, ekkor már a keleti főcsoport döntőjében kaptak csak ki a Boston Celticstől (2-4). Reed eddig a pontig már három All-NBA második csapatba jelölést ért el, az áttörés azonban csak ezután következett.

1969/70-ben ugyanis bajnoki címet nyert a Knicks úgy, hogy Reed lett az All-Star MVP, az alapszakasz és a döntő legértékesebb játékosa is, valamint az All-NBA és All-Defensive első csapatokba is beválasztották. Ekkor történt a híres jelenet, hogy a súlyos izomszakadása ellenére is pályára lépett a döntő hetedik meccsének elején, ezzel óriási lelki pluszt adva csapattársainak.

1970/71-ben még ott volt az All-Staron, pályafutása során hetedjére és utoljára, illetve az All-NBA második ötösében is helyet kapott, ám a Knicks kikapott a Baltimore Bulletstől a keleti döntőben (3-4). A következő szezon nagyon nem sikerült Reednek, mindössze 11 meccset játszott térdsérülés miatt, és bár a Knicks újra bejutott a döntőbe, ezúttal kikapott a Los Angeles Lakerstől (3-4). A centerlegenda ezt követően meg sem közelítette korábbi formáját, nagyon visszaestek átlagai, ettől függetlenül 1973-ban, mikor újra összetalálkozott a Lakers és a Knicks a fináléban, győzelemre vezette csapatát (4-1), és megint ő lett a döntő MVP-je. Még egy szezont játszott, de megint csak 19 mérkőzésen tudott parkettre lépni, így 1974 nyarán visszavonult. 1982-ben választották be a Hírességek Csarnokába.

1977/78-ban egy idény erejéig volt a Knicks edzője, majd dolgozott az Atlanta Hawksnál és a Sacramento Kingsnél is, mint segédedző. Az egyetemen is próbálkozott, a Creightont irányította négy esztendőn keresztül (1981-1985), és volt a St John's segédedzője is. 1988-tól kicsivel több mint egy szezon erejéig volt a New Jersey Nets főedzője, majd 1989 nyarától 1996-ig a csapat GM-jeként és elnökeként tevékenykedett. Ezt követően a senior vice president szerepkörbe "buktatták felfelé", ezt a posztot 2004-ig töltötte be - tehát ott volt a két döntős évben. 2004-től 2007-ig a New Orleans Hornets elnöke volt, 2007-ben visszavonult az ilyen pozícióktól is.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus