Iverson 54 pontos estéje, a Suns nagy fordítása

Több nevezetes napnak is ma van az évfordulója - 21 esztendővel ezelőtt lépett pályára utoljára az NBA-ben Drazen Petrovic, a Suns ugyanazon a napon fordított 0-2-ről a Lakers ellen, 13 éve Allen Iverson csodálatos teljesítményét láthattuk a Toronto Raptors ellen, és még csak 4 éve, hogy a Phoenix kisöpörte a San Antoniót. Ezekre tekintünk most vissza röviden.

Pontosan egy éve a Miami Heat 4-1-gyel búcsúztatta a New York Knickset a rájátszás első körében, 2010-ben azonban ennél komolyabb dolog is történt: a Phoenix Suns 4-0-val kisöpörte korábbi többszörös "hóhérját", a San Antonio Spurst a nyugati konferecia elődöntőjében. A Suns ekkorra már jócskán átalakult a Mike D'Antoni-féle csapathoz képest, amely többször is a Spurs által vérzett el a legjobb éveikben: 2005-ben a nyugati döntőben (1-4), 2007-ben a nyugati elődöntőben (2-4), 2008-ban pedig már az első körben (1-4) áldozatául esett az arizonai alakulat Gregg Popovich legénységének - ez utóbbi azért már kilógott a sorból, 2005 és 2007 között számított az egyik legnagyobb favoritnak a Suns.

Ebben a PO-ban aztán visszavágtak a korábbi sérelmekért a 4-0-s párharccal, igazi babér azonban nem termett számukra, ugyanis emlékezetes sorozat után, 4-2 arányban alulmaradtak a későbbi győztes Los Angeles Lakersszel szemben. Az ötödik meccsen -18-ról álltak fel, Jason Richardson triplájával 3.5 másodperccel a vége előtt egyenlítettek. Kobe Bryant kihagyta a sarokból a győztes dobásnak szánt kísérletet, de Metta World Peace reagált a leggyorsabban, a buzzerrel egy időben felrakta a leszedett pattanót, ezzel nyert a Lakers 103-101-re, majd húzta be lendületből a hatodik meccset is.

 

13 évvel ezelőtt, 2001-ben Allen Iverson pályafutása egyik legjobb estéjét láthattuk. A Philadelphia Sixers - miután megnyerte az alapszakaszt, és 3-1-gyel búcsúztatta az első körben az Indiana Pacerst - a Toronto Raptorsszal találkozott a második körben. Az első találkozón el is vesztették pályaelőnyüket, és ki tudja, mi lett volna, ha nincs az alapszakaszban 31.1 pontot átlagoló és MVP címet nyerő Iverson fantasztikus második meccse, aminek nyolc perces, direkt Iversonra koncentráló összefoglalóját láthatjátok:

54 ponttal, 5 lepattanóval és 4 gólpasszal zárt AI úgy, hogy 21/39 volt mezőnyből, 3/5 a triplavonal mögül és 9/9 a büntetővonalról. A Sixers a negyedik meccsen visszavette a pályaelőnyt, innentől pedig az összes találkozót a hazai gárda nyerte. A párharc klasszikussá vált Iverson Vince Carterrel folytatott párharca miatt - és amiatt is, hogy Carter az utolsó meccs előtt még elment a North Carolinára átvenni személyesen a diplomáját, ami a hetedik meccsen elszenvedett minimális, 88-87-es vereség, és Carter utolsó kihagyott dobása után nagyon sokaknak szúrta a szemét.

A Sixers továbbment 4-3-mal a Sam Cassell, Ray Allen, Glenn Robinson vezette Milwaukee Buckson is, de a Lakers a döntőben 4-1-gyel megverte őket, a Philly pedig azóta sem járt a végső győzelem közelében.

 

1993-ban két fontos meccset is ezen a napon játszottak. Egyrészt a New Jerseny Nets sorozatban másodjára esett ki a Cleveland Cavaliers ellen a rájátszás első körében. Egy évvel korábban 3-1-gyel, 1993-ben 3-2-vel búcsúzott a Derrick Coleman vezette Nets. Ennek a csapatnak volt tagja, sőt, egyik legjobbja Drazen Petrovic, aki élete utolsó NBA meccsén lépett pályára 21 esztendővel ezelőtt. Mint ismeretes, kevesebb mint egy hónappal később, június 7-én, egy németországi autópályán életét vesztette minden idők egyik legjobb európai kosarasa. Az utolsó meccsről nincs hosszabb felvétel, így az utolsó előtti mérkőzésen dobott 19 pontját nézhetjük meg:

 

A másik 1993. május 9-ei mérkőzés a Sunshoz kapcsolódik. Mint ismeretes, a Phoenix ebben az évben alapszakaszt nyert, majd döntőt játszott a Chicago Bullsszal szemben, nem volt azonban egyszerű útjuk a fináléig. A Los Angeles Lakers elleni első körben 0-2-vel kezdtek úgy, hogy az első két mérkőzést hazai pályán vesztették el - az első mérkőzésen például az 1983-as draft 139. helyén húzott játékosa, Sedale Threatt 35 pontot szórt nekik 17/24-es mezőnymutatóval. A Kevin Johnson és Charles Barkley vezette Suns aztán felébredt, hozták a két idegenbeli összecsapást, az ötödik mérkőzésen azonban megint óriásit mentettek, ezúttal Dan Majerle-nak kellett egyenlítenie a rendes játékidő végén, de megtette. Hosszabbításra került a sor, a Suns pedig 112-104 arányban behúzta a meccset, a sorozatot és később nyugatot is.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus