Iverson Jordan nyomdokain, Magic emlékezetes belépője

16 éve Allen Iverson 52 pontot dobott a Toronto Raptorsnak, ezzel Michael Jordan nyomdokaiba lépett, 17 éve vonult vissza Jeff Hornacek, 18 éve a New York Knicks 8. kiemeltként ejtette ki az első kiemelt Miami Heatet Allan Houston 0.8 másodperccel a vége előtt dobott kosarával, 37 éve pedig Magic Johnson legendás meccset játszott a Sixers elleni döntő hatodik meccsén, centerposzton.

Tegnap volt 16 éve, hogy a liga kihirdette, Allen Iverson lett a 2000/01-es idény alapszakaszának MVP-je. Egy napra rá a Philadelphia Sixers ikonja "meg is ünnepelte" a díjat: 52 pontot szórt a Toronto Raptors elleni második körös sorozat ötödik meccsén, amelyet 121-88-ra nyert meg csapata, és amellyel a Sixers 3-2-re átvette a vezetést a párharcban, később pedig meg is nyerték azt. Iversonnak nem ez volt a legjobb meccse ebben az ütközetben, hiszen a második találkozót 54 pontja segítségével nyerte a Philly 97-92-re - ezzel Michael Jordan után a második olyan játékos lett a liga történetében, aki egy párharc során kétszer is elérte az 50 pontot.


Egy esztendővel korábban egy kiváló karrier ért véget május 16-án, hiszen a Utah Jazz 81-79 arányban kikapott a Portland TrailBlazerstől a 2000-es rájátszás második körében, ezzel 4-1-re nyerte a sorozatot az oregoni alakulat, a Jazz dobóhátvédje, Jeff Hornacek pedig utolsó mérkőzését játszotta, ezt követően visszavonult. A New York Knicks jelenlegi vezetőedzőjét minden idők egyik legjobb shooterének tartják, hiszen bár "csak" 828 hármast jegyzett az alapszakaszban karrierje során, 40.3%-kal dobálta ezeket a helyzeteket, pályafutása alatt 87.7%-kal dobta a büntetőket, utolsó szezonjában pedig 95%-os mutatója volt a vonalról (180 kísérletből 171 ment a helyére).


Még egy évet kell visszamenni az időben, hogy egy igazi kuriózumhoz érkezzünk. A New York Knicks azonnal elvette a Miami Heat pályaelőnyét a rájátszás első körének első találkozóján, ám a negyedik összecsapáson a Heat magabiztosan, 87-72-re nyert a Madison Square Gardenben, így az Alonzo Mourning, Tim Hardaway, Jamal Mashburn fémjelezte gárda hazai pályán ütközhetett meg a Patrick Ewing, Larry Johnson, Latrell Sprewell, Allan Houston-féle Knicksszel. Óriási csatát hozott az ötödik összecsapás, amelyet igazi Knickses stílusban, egy borzasztóan kevés pontos meccsen, Houston 0.8 másodperccel a vége előtt dobott kosarával 78-77-re nyert meg a New York. Ezzel az 1994-es Denver Nuggets nyomdokaiba léptek, a liga történetének második csapata lettek, akik nyolcadik kiemeltként búcsúztatták az első kiemeltet.


37 esztendővel ezelőtt, 1980. május 16-án pedig Magic Johnson került a reflektorfénybe. Két nappal korábban még döntőrekordot állított fel az újonc hátvéd azzal, hogy 10 labdát adott el a Philadelphia Sixers elleni finálé ötödik meccsén, de csapata, a Los Angeles Lakers így is nyert 108-103-ra, és 3-2-re vezettek az aranysárga-lilák összesítésben. Ezen a meccsen azonban megsérült a Lakers akkori legnagyobb sztárja, az ötödik találkozón 40 pontot szóró Kareem Abdul-Jabbar, és nem tudta vállalni a játékot a hatodik mérkőzésen. A center helyére Magicet állították be, és meg is hálálta a bizalmat: 42 pontot, 15 pattanót és 7 gólpasszt ért el, vezetésével győzött az együttes 123-107-re idegenben is, ezzel bajnokok lettek. Johnson döntő MVP is lett, 42 pontja a legtöbb, amit valaha újonc a fináléban dobott, és 14/14-es büntetőzésével is csúcsot állított fel a finálék történetében.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus