John Wall negyedszázados

25. születésnapját ünnepli a mai napon a Washington Wizards irányítója és jelenlegi franchise-playere, John Wall.

Wall 1990. szeptember 6-án született és már fiatalabb korában is nagyon sokra tartották, 2009-ben a második helyen rangsorolt középsulis volt Derrick Favors mögött, amikor úgy döntött, hogy a Kentucky egyetemre megy. Itt eltöltött egy éve sikeres volt, hiszen a SEC konferencia év játékosának választották, de az All-American első csapatban is helyet kapott többek között. Bár a legjobb 8 között a Kentucky kikapott a West Virginiától, így bajnoki címet nem ünnepelhetett a Wildcats-cel, Wall úgy döntött, jelentkezik a draftra.

A lotteryt megnyerő Washington Wizards választása rá esett, így a 2010-es játékosbörze 1/1-ese lett. Atletikus képességei és robbanékonysága alapján még úgy is ligaelit, hogy volt már egy súlyos térdsérülése, vannak azonban hibái. Az egyik a dobása, amelyben hiába fejlődött az utóbbi időben (legalábbis középtávolról), még mindig nem tud hatékony lenni, így az utóbbi három évben 52% körüli TS-sel dolgozott, ami nem jó. Ami a legnagyobb gondja, hogy triplája nem nagyon van, 16 láb és a tripla között pedig csak 39.5%-kal dob (ebben legalább fejlődik), ennek ellenére innen vállalja legtöbb dobását.

Mindenképpen számlájára kell írni, hogy védekezésben is kezdi odatenni magát, All-Defensive második csapatba is került a legutóbbi idényben, illetve hogy a liga egyik legjobb gólpasszadója, az asszisztlistán a legutóbbi két évben egyaránt a második helyen végzett, 2014/15-ben pedig 10.0-t átlagolt ebben a kategóriában. Azt is hozzá kell tenni, hogy sérülékenysége és dobása mellett az eladott labdák is játéka gyengéinek számítanak, de annyi gólpasszt osztott ki például az elmúlt idényben, hogy az erre jutó 3.8 eladott labda már bőven a belefér kategória, még ha borzasztóan is soknak tűnik elsőre.

Összességében nézve nem meglepő, hogy egyre nagyobb az elismertsége, mert minden hibája ellenére a most már évek óta komolyan vehető Wizards vezére, az utolsó két szezonban az All-Star gálára is meghívást kapott, és ha nem jön közbe nagyobb sérülés és a dobását még inkább rendbe tudják tenni, akkor a szűk elitbe is felléphet - így is a liga legjobb irányító közé tartozik. Isten éltesse sokáig!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus