Jordan és Mourning pontcsúcsa, Hakeem quadruple-duplája

Három Hall of Famer, Jerry Sloan, Rick Barry és Walt Frazier is a hétvégén ünnepli születésnapját. Tegnap volt 25 éves Jordan 69 pontja, ma 19 éve, hogy Alonzo Mourning 50 pontos karriercsúcsot dobott, Hakeem Olajuwon pedig 25 évvel ezelőtt szerezte az NBA történetének négy quadruple-duplája közül az egyiket.

Ma lett 70 esztendős a New York Knicks legendás irányítója, az extravagáns öltözködéséről is híres Walt Frazier. Tegnap ünnepelte 71. születésnapját minden idők egyik legjobb shootere, a Golden State Warriors ikonja, Rick Barry. 73 éves lett szombaton a Utah Jazz és a korai Chicago Bulls egyik ikonja, a Utah-t vezetőedzőként 22 évig irányító Jerry Sloan. Mindhárom Hall of Famer pályafutásáról megemlékeztünk már tavaly - Frazierét ezen a linken, Sloanét és Barryét pedig ezen tudjátok elolvasni. Isten éltessen még nagyon sokáig mindhármukat!
 

Tegnap volt a 25 éves évfordulója Michael Jordan 69 pontos karriercsúcsának is. Minden idők legjobb kosarasa szinte tökéletes estét játszott, amikor csapata, a Chicago Bulls a Cleveland Cavaliers vendége volt. A végül hosszabbítás után 117-113-as Bulls-győzelemmel végződő mérkőzésen Jordan 23/37-es mezőny-, 2/6-as tripla-, illetve 21/23-as büntetőmutatót ért el, így jutott el 69 pontig - volt azonban emellett 18 pattanója (7 támadó), 6 gólpassza, 4 szerzett labdája és egy blokkja is, és mindössze 2 eladott labdával zárt 50 perc alatt.


Ma is ünnepelhetünk egy karriercsúcs-évfordulót, a Miami Heat egykori sztárja, Alonzo Mourning ugyanis 19 évvel ezelőtt 50 pontos estével zárt. 1996. március 29-én a floridai együttes a Washington Bulletset fogadta, és végül nagyon könnyedén, 112-93 arányban győzni is tudtak. Oroszlánrészt vállalt a sikerből Mourning, 17/24-es mezőny, illetve 16/17-es büntetőmutatóval, extrahatékonyan ért el félszáz pontot 39 perc alatt. Volt még 12 pattanója is (6 támadó), illetve 2 blokkja.


 

A mai nap azonban nem Mourning teljesítményéről marad híres - legalábbis nem elsősorban erről -, hanem a Houston Rockets és a liga történetének egyik, ha nem a legjobb centeréről. Egy nappal Jordan 69 pontja után ugyanis Hakeem Olajuwon a Milwaukee Bucks ellen 120-94-re megnyert összecsapáson az NBA történetének négy quadruple-duplájából jegyezte az egyiket: 6/14-es mezőny-, illetve 6/8-as büntetőmutatóval 18 pontot, 16 pattanót (6 támadó), 10 gólpasszt és 11 blokkot jegyzett, ezzel négy kategóriában is sikerült két számjegyű értéket felmutatnia. Volt ugyan 5 eladott labdája 1 szerzett mellett, de aznap esti produkciója a liga történelemkönyveinek aranyoldalaira kerül így is.

Érdekesség, hogy a túloldalon, a Bucks színeiben játszott az az Alvin Robertson, aki a második quadruple-dupla birtokosa - az elsőt Nate Thurmond csinálta meg, a mindmáig utolsót pedig David Robinson 1994-ben.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus