Két éve vonult vissza Kobe a 60 pontos meccsével

Két évvel ezelőtt fejezte be pályafutását a Los Angeles Lakers ikonja, Kobe Bryant, méghozzá egy 60 pontos meccsel - Steph Curry ugyanezen a napon 400 bedobott hármas fölé jutott a szezon során. A We Believe Warriors kiemelkedő alakja, Baron Davis 39 esztendős, a Los Angeles Lakers 69 éve, a Boston Celtics 61 éve nyerte első bajnoki címét, a Baltimore Bullets pedig 70 éve állított fel máig fennálló Finals-rekordot.

Két évvel ezelőtt, 2016. április 13-án vonult vissza a Los Angeles Lakers legendája, Kobe Bryant, méghozzá nem is akármilyen módon, hiszen 60 pontos találkozóval búcsúzott (22/50 mezőny, 6/21 tripla, 10/12 büntető).

Egy rövidebb összefoglaló:

És a majdnem egy órás változat a bemutatással, a búcsúzással és a meccs utáni sajtótájékoztatóval:


A két évvel ezelőtti szezon krónikájához tartozik a Golden State Warriors sztárja, Steph Curry is, aki egy két szintén ezen a napon fejezte be az alapszakaszt, méghozzá 402 bedobott hármassal - bődületes rekord ez, hiszen soha senki nem ment még csak 300 fölé, de igazából rajta kívül a közelébe sem.


A ma 39 esztendős Baron Davis két szezont töltött a UCLA egyetemen, mielőtt jelentkezett volna az 1999-es draftra. A Charlotte Hornets vitte el a 3. helyen annak ellenére is, hogy első egyetemi idényében elszakadt az ACL térdszalagja.

Öt és fél szezont töltött a Hornetsnél - hármat Charlotte-ban, a további két és felet pedig már New Orleansban. Mind az öt befejezett idényében ott voltak a PO-ban, kétszer az All-Star gálára is meghívták (2002, 2004), de utolsó két évében nagyon sok sérülés hátráltatta, ezért a 2005-ös deadline előtt továbbcserélték a Golden State Warriorshöz a 18-20 pont és 8 gólpassz környékén átlagoló játékost.

A Warriorsnél három és fél egészen kiváló szezont játszott, bár a sérülések itt is komolyan hátráltatták. Az oaklandiek 40 évig tartó, túl sok sikerben nem bővelkedő korszakának egyik legnagyobb sikerét is többek között neki köszönhetik, hiszen oroszlánrészt vállalt az egy évvel korábban döntőt játszó, abban az idényben pedig alapszakaszgyőztes Dallas Mavericks 2007-es PO-ból való első körös kiveréséből - ezzel a Warriors lett az első csapat, amely 8. kiemeltként kiejtett egy 1. kiemelt csapatot az első kanyarban azt követően, hogy 3 nyert meccsről 4-re emelték az első körös párharcok hosszát is.

2008 nyarán járt le szerződése. A Los Angeles Clipperst választotta, hogy együtt játszhasson egyik jó barátjával, Elton Branddel, aki viszont korábbi ígéretei ellenére a Philadelphia Sixershez írt alá. Davis számai nagy mértékben estek ezt követően. Két és fél szezon után el is cserélték, de nem a legjobb módon: egy első körös draftjoggal együtt küldték a Cleveland Cavaliershez Mo Williamsért (és Jamario Moonért) cserébe azért, mert Williams szerződése egy évvel rövidebb volt. Az az első körös draftjog lett később Kyrie Irving, ugyanis az eredetileg Clippershez tartozó pick nyerte a lotteryt, védettséget pedig egyáltalán nem raktak rá.

A Cavs 2011 nyarán, tehát alig fél évvel később amnesztiával kivásárolta. A New York Knicks 2011 decemberében leigazolta annak ellenére is, hogy sérült volt, és februárig nem is tudott bemutatkozni. Még ebben az idényben, a 2012-es PO-ban újabb sérülést szenvedett: az ACL és MCL térdszalagjai is elszakadtak jobb térdében, és nem is lépett pályára tavalyig - a D-Ligában, a Delaware 87ersnél játszott pár mérkőzést, és bár azóta nem láthattuk játszani, hivatalosan még mindig nem volt vissza. Isten éltesse sokáig!


Davis mellett a liga történetének két legsikeresebb franchise-a is jó szívvel emlékezhet április 13-ra: a rekordbajnok Boston Celtics és a Los Angeles Lakers is ezen a napon nyerték első bajnoki címüket. A Lakers 1949-ben még minneapolisi csapat volt, és a 29 pontos George Mikan vezetésével 77-56-ra verték a Washington Capitolst, ezzel nyerték meg a bajnoki címet. Tegnap volt egyébként 64 éve, hogy a Lakers az 1954-es bajnokságot is behúzta - a Syracuse Nationalst verték 87-80-ra a finálé hetedik meccsén -, ezzel ők lettek az első gárda a liga történetében, akik zsinórban 3 bajnoki címet gyűjtöttek be - 1949 és 1954 között csak 1951-ben nem ők nyertek.

A Boston aranykorszaka ezt követően indult, 1957. április 13-án ugyanis minden idők egyik legjobb döntőjében 125-123-ra verték a St.Louis Hawks gárdáját a hetedik meccsen, méghozzá két hosszabbítás után. A találkozó legjobbja a 37 pontig és 23 pattanóig jutó elsőéves, az év újoncának is megválasztott, a Hírességek Csarnokába néhány éve edzőként is bekerülő Tom Heinsohn volt. A Celtics 13 idényből 11-szer nyerte meg ebben az időszakban az aranygyűrűt, de tegnap volt a 60 esztendős évfordulója annak, hogy a Hawks vissza tudott vágni az 1958-as döntőben: Bob Pettit 50 pontjával győzni tudtak pályahátrányból, a hatodik meccsen 110-109-re nyert a St.Louis - 1970-ig csak 1967-ben nem a Boston nyert ezt követően.
 

A mai nap pedig még egy franchise-nak jelentett sokat, igaz, az eredeti Baltimore Bullets 1954-ben megszűnt. 1948-ban, egy évvel a Lakers első bajnoki címét megelőzően, a BAA második szezonjában azonban ők voltak főszerepben, hiszen az első kiírás bajnokát, a Philadelphia Warriorst tudták megverni a döntőben. Április 13-án máig fennálló csúcsot állítottak fel: 21 pontos félidei hátrányt dolgoztak le, ezt követően tudták megnyerni a Warriors elleni második meccset 66-63-ra.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus