Kobe és Jamison 51-51 pontja, Malone Wilt-előzése

Pontosan 15 esztendővel ezelőtt Kobe Bryant és Antawn Jamison is 51-51 pontot dobtak, ráadásul egy egymás elleni meccsen.

2000. december 6-án egy óriási csatának lehettek szemtanúi az Oaklandbe kilátogató szurkolók, a Golden State Warriors ugyanis a Los Angeles Lakerst fogadta. A hazaiak hosszabbítás után nyertek 125-122-re, de ennél is emlékezetesebb volt Kobe Bryant és Antawn Jamison különcsatája: mindkét játékos 51 pontot ért el az összecsapáson. Bryant 51 perc alatt 18/35-ös mezőny-, 2/7-es tripla- és 13/13-as büntetőmutatóval zárt - volt még 8 gólpassza, 7 lepattanója, de 8 eladott labdája is.

Az akkor a Golden State egyik óriási reménységének számító Jamison 21/29 volt a mezőnyből - ebből 2/5 volt a tripla - és 7/8 a büntetővonal mögül. Volt még 13 pattanója, 5 gólpassza, de 4 eladott labdát nála is feljegyeztek az 53 játékperc alatt. A liga történetében mindössze harmadjára fordult elő, hogy ugyanazon a meccsen két különböző csapatban játszó játékos is elérjen legalább 50 pontig - ezt megelőzően utoljára 38 esztendővel korábban, 1962 decemberében. Jamison óriási formában volt ebben az időszakban, hiszen a Lakers ellenit megelőző találkozón, a Seattle Supersonics ellen is 51 pontot ért el.

 

Három évvel korábban, 1997. december 6-án rendezték az első alapszakasz meccset Mexikóban, akkor 108-106-ra győzött a Houston Rockets a Dallas Mavericksszel szemben. Az első major sport volt az NBA egyébként, amely Amerikán kívül rendezett alapszakasz meccset, még 1990. november 2-án, amikor a Utah Jazz és a Phoenix Suns találkoztak, azt az összecsapást 119-96-ra nyerték az arizonaiak a japán fővárosban, Tokióban. A két gárda másnap is megmérkőzött egymással, akkor 103-102-re visszavágott a Jazz. Egy év szünet után, 1992-ben a Seattle SuperSonics mindkét alkalommal megverte a Houstont Yokohamában, szintén Japánban. Újabb két év elteltével a Portland TrailBlazers a Los Angeles Clippersszel mérkőzött meg, mindkét alkalommal az oregoniak nyertek, de ezek a találkozók is Yokohamában voltak, a sorminta pedig ezután sem változott: 1996-ban Tokióban az Orlando Magic kétszer legyőzte a New Jersey Netset.

Az említett Rockets-Mavericks volt az első alkalom, hogy nem Japánban találkoztak NBA csapatok alapszakasz meccsen Észak-Amerikán kívül, ráadásul ez volt az első eset, hogy nem november elején, az alapszakasz kezdetén csaptak össze "máshol" a felek, hanem az idény közben. 1999-ben visszatértek Japánba és az idénynyitóra, a Sacramento Kings és a Minnesota Timberwolves hoztak 1-1-et Tokióban, majd 2003-ban Saitamában, megint Japánban volt két alapszakasz mérkőzés, a Seattle oda-vissza verte a Clipperst. 2004-ben Kína, 2006-ban pedig Európa is bemutatkozott, de csak előszezon meccseket rendeztek sokáig. Egészen 2011 márciusáig kellett várni, mire Európa megrendezte első NBA alapszakasz meccsét, akkor a Nets kétszer is legyőzte a Toronto Raptorst Londonban - a második meccs egy elég emlékezetes, három hosszabbításos, 137-136-ra végződő ütközet lett.

2013 januárjában a New York Knicks legyőzte a Detroit Pistonst, majd még ugyanebben az évben, de már a következő szezonban volt egy érdekes mérkőzés. December 4-én találkozott volna Mexikóvárosban a San Antonio Spurs és a Minnesota Timberwolves, de elromlott a csarnok generátora, ettől füst lepte be az arénát, így azt a találkozót elhalasztották, később Minnesotában pótolták. 2014 januárjában a már Brooklynba költöző Nets az Atlanta Hawkst verte Londonban, így ők az angol fővárosban jelenleg 3-0-ra állnak. 1997 óta először rendeztek idén januárban alapszakasz meccset Mexikóban, a Timberwolvest verte a Rockets, majd Londonban a Milwaukee Bucks a Knicksen lépett át. Idén egyetlen mérkőzést rendeztek eddig, a Boston Celtics simán verte a Sacramentót a harmadik mexikóvárosi NBA alapszakasz ütközetben, a Raptors és az Orlando Magic pedig január közepén találkoznak majd Londonban, ez lesz a 21. alapszakasz mérkőzés a liga történetében, amelyet nem Észak-Amerikában vívnak majd a csapatok - ahogy eleinte Japán, úgy most Mexikó és Anglia lett a két állandó helyszín.

 

Két rekordot is felállítottak december 6-án. 29 éve, 1986-ban ezen a napon a Seattle SuperSonics 136-80-ra verte a Houston Rocketset, ez az 56 pontos diadal pedig a legnagyobb vendég győzelem volt a liga történetében - 1973-ban, a nyugati főcsoport döntőjének harmadik meccsén ugyanennyivel nyert a Los Angeles Lakers a Golden State Warriors otthonában, 126-70 lett ott a végeredmény, a PO-okat nézve az a legnagyobb arányú vendég siker. 20 esztendővel ezt a Rockets-Sonics találkozót megelőzően, 1966. december 6-án pedig a San Francisco Warriors sztárja, Rick Barry 14 büntetőt dobott be egy negyed alatt, amikor csapata 126-116-ra győzött a New York Knicks ellen - ez a legtöbb egypontos volt, amit valaha valaki egy negyed alatt dobott, de 2005. decemberében Vince Carter megdöntötte azóta ezt a csúcsot, ő 16 büntetőt szórt egy negyedben egy Miami Heat elleni mérkőzésen.

 

Egy tegnapi eseményre kell még visszautalnunk. December 5-én több "nagy előzés" is történt akár edzők győzelmi listáját, akár gólpasszmutatót nézünk, de 2000. december 5-e híres marad mindörökre: Karl Malone ezen a napon előzte meg Wilt Chamberlaint és lett a pontlista második helyezettje. Mint ismert, a Utah Jazz 98-84-re győzte le a Toronto Raptorst, Malone pedig azóta is második a listán 36.928 pontjával, Kobe Bryant őt már nem éri be ebben az idényben - Kevin Durantnek és LeBron Jamesnek van esélye letaszítani a második helyről, de nekik is még évek múlva.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus