Március 10. - az afrikai blokkolózsenik emléknapja

A 80-as, 90-es években március 10-én valami varázspor lebeghetett az NBA-arénák légterében, ugyanis három legendás center is ritkán látható bravúrt hajtott végre ezen a napon: legalább 10 blokkot mutattak be egy meccsen. Ez adta az apropót, hogy felidézzük Hakeem Olajuwon, Dikembe Mutombo és Manute Bol klasszikus szereléseit. 

1987. március 10-én Hakeem Olajuwon 12 alkalommal szerelte a levegőben a Seattle Supersonics játékosait - ennek ellenére a Rockets kikapott. Hakeemnak nem ez volt a leghíresebb meccse blokkolás szempontjából, hanem az 1990-es playoff első körében egy Lakers elleni összecsapás, amelyen 10 blokkot osztott ki.

1989. március 10-én a Warriors színeiben a szudáni dinka törzsből származó vékonydongájú óriás, Manute Bol 10-szer blokkolta le a Utah Jazz játékosait, de Olajuwon bravúrjához hasonlóan ez sem ért győzelmet. Érdekesség, hogy a Jazz mezében a liga történetének egy másik legendás blokkolója, a négyszer a liga legjobb átlagát hozó, és az 1988-89-es évad végén második Év Védője elismerését begyűjtő Mark Eaton 4 szerelést mutatott be. 

Bol első playoff-meccse 1986-ban emlékezetesre sikeredett:

1992. március 10-én az újonc Dikembe Mutombo a Shaquille O'Neal draftjogáért hajtó Orlando Magic játékosait takarta be 10 alkalommal - ez győzelmet is ért. Mutombót később négyszer választották az Év Védőjének, és 42 éves koráig játszott. Legendás ujjlengetése és a "Not in my house" olyannyira a védjegyévé vált, hogy még egy reklámban is felbukkant visszavonulása után. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus