NBA Retro - Nagy párosok

Visszatekintő sorozatunkban olyan párosok közös nagy meccseit nézzük vissza, akik korszakot meghatározóak voltak.

Kezdjük a sort 2004.03.15-ével, amikor utoljára találkozott egymással a 2000-es évek elejének két legjobb kettese, Tracy McGrady és Kobe Bryant úgy, hogy előbbi az Orlando Magic játékosa volt, hiszen ezen a nyáron cserélték őt a Houston Rocketshez. A két sztár kitett magáért, 75 pontot szereztek összesen - a párharcot 38-37-re Bryant, a meccset pedig hosszabbítás után 113-110-re a Lakers nyerte. T-Mac cseréjén kívül is eseménydús volt ez az időszak a két csapatnak: az Orlando a drafton kiválasztotta Dwight Howardot, mivel pocsék mérleggel végeztek az alapszakasz végén, a Lakers pedig egyrészt kikapott a Detroit Pistonstól a döntőben, másrészt elcserélték Shaquille O'Nealt a Miami Heathez.

Shaq és Kobe nem épp a legjobb viszonyban váltak el, és bár azóta valamennyire rendeződött viszonyuk, azért köztük mindig megvolt a rivalizálás a pályán is. O'Nealnak a Lakers után már közel sem ment annyira, mint az aranysárga-liláknál, 2009.03.01-jén azonban még felszívta magát volt csapata ellen. Bryant hiába szórt 49 pontot, a 33 pontos Shaq vezette Suns 118-111-re nyert végül. Igaz, az idény végén pont fordítva alakultak a dolgok: a Phoenix hiába nyerte meg ezt a meccset, PO-ba sem jutott, míg a Lakers felülhetett a trónra az Orlando Magic legyőzésével.

A Shaq-csere utáni "alászállás" időszakában csapott össze 2006.02.26-án a Lakers az ősi ellenséggel, a Boston Celticsszel. A két franchise elmúlt 20 évének két legendája, Kobe és Paul Pierce vitték a show-t összesen 79 pontjukkal, amelyet 40-39-es leosztásban megint Bryant nyert, ám ezúttal a találkozó a Bostoné lett 112-111 arányban. Egyik gárda szezonjában sem volt sok köszönet ettől függetlenül, a Lakers legalább PO-ba jutott.

Ha már a 2000-es évek és annak is a közepe, akkor itt lehet megemlíteni a 2003-as draft két legnagyobb sztárját, a Miami Heat ikonját, Dwyane Wade-et és a floridaiaknál szintén megforduló, egyébként ohiói hős LeBron Jamest, akik 2006.03.12-én mutattak be igazi parádét. A Cleveland Cavaliers akkori (és jelenlegi) sztárja 47 pontot szórt, ám ez is kevés volt a 35 pontos, 7 gólpasszos, 9 pattanós Wade vezette Heat ellen, akik 98-92-re nyerték a meccset. A Cavs a második körig, a következő évben pedig a döntőig jutott, míg a Miami ezt az idényt megnyerte végül.

A San Antonio Spurs és LeBron James vetélkedése az előző egy évtizedben nagyon komoly szerepet játszott az egész NBA-ben. Egyik legemlékezetesebb alapszakasz-találkozásukra 2008.02.13-án került sor, amikor a San Antonio idegenben is nyerni tudott 112-105-re Manu Ginobili egészen félelmetes, 20 mezőnykísérletből és 9 büntetőből elért 46 pontjával és 8 gólpasszával, így LeBron hiába jutott el 39 pontig és 9 asszisztig. Mint ismert, az előző évi döntőt ez a két gárda játszotta és a Spurs nyert, ezt követően azonban a Cavsnek az idei évig, Jamesnek 2011-ig, a Spursnek pedig 2013-ig kellett várnia az újabb fináléval.

Ha Spurs, akkor Tim Duncan sem szorulhat háttérbe - ugyanebben az évben, a 2008-as PO első körében találkozott a San Antonio a Phoenix Sunsszal, Duncan és Amare Stoudemire pedig mindent megpróbáltak, hogy győzelemre vezessék csapataikat. Amare 33 pontja és 7 pattanója kevés volt a 40 pontig, 15 pattanóig és 5 gólpasszig jutó Duncannel szemben, aki ezzel a teljesítménnyel kétszeri hosszabbítás után 117-115 arányban segítette győzelemhez csapatát. A két gárda legendás párharcokat vívott egymással ebben a korszakban, ez éppen 4-1-re lett a Spursé végül.

Maradjunk a Sunsnál és minden idők egyik legjobb irányítójánál, Steve Nash-nél, aki jelen korunk (egyik) legjobbjával, Chris Paullal mérkőzött meg 2008.02.06-án, amikor a Phoenix a New Orleans Hornets-cel találkozott. Ezt az összecsapást is két hosszabbítás után és ezt is két ponttal, 132-130-ra vesztette el a Suns. Paul egészen félelmetes, 42 pontos, 9 gólpasszos és 8 szerzett labdás teljesítménnyel rukkolt elő, míg a túloldalon Nash 32 pontig és 12 gólpasszig vitte, de volt 10 eladott labdája is (mellette csendben Stoudemire 26 pontot és 20 pattanót tett a közösbe).

Paulnak azonban nem Nash, hanem sokkal inkább Deron Williams volt a vetélytársa első 5-6 évében, amíg utóbbi a Netshez nem került - addig gyakorlatilag szimpátia kérdése volt, ki kit tartott jobbnak még akkor is, ha Paul előnyben volt D-Will-lel szemben, de nem túl nagyban. 2008.02.29-én egyértelműen a Hornets volt a jobb, hiszen 110-98-ra, viszonylag simán nyertek és a két játékmester közül is Paul volt a meggyőzőbb, hiszen Williams 22 pontos, 10 gólpasszos produkciójára tőle 24 pont mellett 16 gólpassz és 5 szerzett labda érkezett. A Jazz még az előző idényben nyugati döntőt játszott, ám innentől kezdve zsinórban háromszor hasaltak el a Los Angeles Lakers ellen, utána pedig elcserélték Williamst, míg Paulék sosem jutottak el messzire a rájátszásban, a két kiváló egyes tehát nem tudta csapatsikerre vezetni saját franchise-át.

Lépjünk vissza egy kicsit a crossover két királyához, Allen Iversonhoz és Jamal Crawfordhoz, akik 2007.11.06-án rendeztek egy kis bemutatót. Crawfordnak egyébként a korszak nagy kettesei, mint Kobe vagy Wade ellen voltak nagy meccsei, mikor megpróbálta vagy fel is vette a kesztyűt a túloldalon álló legendával. Ezt a találkozót 119-112-re nyerte a New York Knicks (Crawford akkori csapata) többek között a 25 pontig és 8 gólpasszig jutó Crawford vezetésével, míg a túloldalon Iverson 32 ponttal volt a legjobb.

Iversonnak a 2001-es volt a legnagyobb idénye, amelyben több óriási meccset is lejátszott, emlékezhetünk csak a Vince Carter és a Toronto Raptors elleni második körre a PO-ból, vagy Tyronn Lue átlépésére és a Lakers legyőzésére a döntő első meccséről. A keleti konferencia döntőjének hatodik összecsapása a Milwaukee Bucks ellen viszont szintén a kosártörténelem aranyoldalaira került: 2001.06.01-jén a Bucks 110-100-ra diadalmaskodott, így sikerült kivívniuk a hetedik meccset a Sixers ellen Iverson 46 pontja ellenére, Ray Allen ugyanis a túloldalon 41 pontot, közte 9 triplát vállalt.

A végére pedig az igazi retro, az 1988-as keleti második kör Boston Celtics - Atlanta Hawks párharcának hetedik meccse. A találkozón a liga legnagyobb sztárjai közül találkozott kettő, Larry Bird és Dominique Wilkins. Ezt a kettőst ugyan Wilkins megnyerte 47 pontjával Bird 34-ével szemben, ám végül 118-116-ra az összecsapást és ezzel a párharcot is a Boston hozta - bajnoki címet azonban nem sikerült utána nyerniük, sőt, a döntőbe sem jutottak már be.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus