Paul Pierce 38 esztendős

38. születésnapját ünnepli a Boston Celtics ikonja, Paul Pierce, régi-új edzője, Doc Rivers pedig 54 esztendős lett a mai napon.

Paul Pierce-t kell a legkevésbé bemutatnunk, hiszen 17 éves profi karrierje majdnem teljes egészét a Boston Celticsnél töltötte - az 1998-as draft 1/10-es választottja 2013 nyarán, az újjáépítés keretein belül, egy cserével került át a Brooklyn Netshez (Kevin Garnett-tel együtt), majd tavaly nyáron a Washington Wizardshoz igazolt, idén júliusban pedig újfent csapatot váltott, hiszen a Los Angeles Clippers játékosa lett. Pierce a Celtics-franchise ikonja és korszakos egyénisége a Bostonban lehúzott 15 évével, valamint a 2008-as bajnoki címmel, amiben vezérszerepet vállalt - abban a szezonban ő lett a döntő MVP is.

10 All-Star gálája (2002-2006, 2008-2012), egy All-NBA második (2008/09) és három harmadik (2001/02, 2002/03, 2007/08) csapattagsága van emellett - ő a Larry Bird utáni korszak legmeghatározóbb Celtics-játékosa, aki sok jót és rosszat is megélt az együttessel. Nem kell hozzá nagy jóstehetség, hogy kijelentsük, 34-es mezszámát egészen biztosan visszavonultatja a bostoni franchise, ha abbahagyja Pierce a profi játékot, és szinte borítékolható számára a Hall of Fame tagság is, addig azonban még szeretne egy bajnoki címet szerezni volt edzője, Doc Rivers irányítása alatt a Clippersnél!


Nála mindössze egy évvel fiatalabb a ligába Pierce-nél két évvel korábban kerülő Jermaine O'Neal, aki tehát 37 esztendős ma. Legemlékezetesebb időszaka az Indana Pacershez köthető 2000 és 2008 között, amikor a csapat franchise-playerének számított, és ezekben az években hatszor az All-Star gálára is meghívták (2002-2007), a ligaelithez tartozott. Második indianai évében, 2001/02-ben a legtöbbet fejlődött játékosnak választották, egyszer ő is ott volt az All-NBA második csapatában (2003/04), kétszer pedig a harmadikban.

Benne volt a híres detroiti verekedésben is - ő kapta a legkisebb, 25 meccses büntetést -, a sérülések pedig tönkretették annak a lehetőségét, hogy ezt követően komoly, meghatározó játékos lehessen csapataiban. Több helyen is megfordult ezt követően, Torontóban, Miamiben, a Bostonnál és a Phoenixnél is játszott, tavaly előtt viszont meglepően hasznos tagja volt a Golden State Warriorsnek, főleg védekezésben. Az előző idényben sehol nem játszott, de hivatalosan még nem vonult vissza.


A már említett Doc Rivers is a mai napon ünnepli születésnapját, immáron az 54-et. Rivers anno az Atlanta Hawks játékosaként hagyott nyomot először a ligában, a 80-as évek Dominique Wilkins fémjelezte Atlantájának volt ő a kezdő irányítója. 1986/87-ben 12.8 pont mellett kereken 10 gólpasszt átlagolt, egy évvel később pedig az All-Star gálára is meghívták. 3866 gólpasszal mai napig ő a csúcstartó a Hawksnál ebben a kategóriában.

Vezetőedzőként Orlandóban kezdett, de a Magicnél nagyon sok sérülés hátráltatta általában csapatait, így csak részsikereket érhetett el. 2004-ben ment át Bostonba, és a kezdeti nehézségeket követően 2008-ban Pierce-szel együtt felért a csúcsra. A folyamatos sérülések miatt a Celtics nem tudott több végső sikert elérni, sőt, döntőbe is csak egyszer jutottak (2010-ben a Los Angeles Lakers visszavágott nekik a 2008-as fináléért), két éve pedig a Los Angeles Clippershez "cserélték", ahol most csatlakozott hozzá Pierce, hogy meglegyen az újabb gyűrű mindkettejüknek.


Mai legutolsó, kiemelt ünnepeltünk az 58. életévét betöltő Reggie Theus. Az egykori kitűnő hátvéd öt és fél évig játszott a Chicago Bullsban, majd négy és fél esztendőt húzott le a Kingsnél (előbb Kansas City-ben, aztán Sacramentóban). Egy-egy évet eltöltött még Atlantában, Orlandóban és New Jersey-ben, 1991-ben otthagyta az NBA-t, 1992-ben pedig befejezte a profi kosárlabdázást.

Érdekesség, hogy azon kevesek közé tartozott, akik tudták, mikor kell abbahagyni - utolsó két szezonjában is 18.9 és 18.6 pontot rakott a közösbe meccsenként, karrierátlaga 18.5 volt, úgyhogy gyakorlatilag akkor fejezte be, mikor még tudta hozni azt a szintet, amit tőle egész pályafutása során megszoktak a ligában. Edző lett, egy évig a Sacramento Kingst is irányította 2007/08-ban, most pedig a Cal State Northridge Egyetemen trénere. Isten éltesse mindannyiukat!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus